Υγειονομική αποικιοκρατία – Πεδίο δοκιμής εμβολίων κατά του κορονοϊού το Κογκό

Πριν ακόμα κοπάσει ο σάλος για τις απόψεις Γάλλων ειδικών που ζητούν πειράματα στην Αφρική κατά του νέου ιού, και ήδη οι αρμόδιες αρχές της κεντροαφρικανικής χώρας δηλώνουν πρόθυμες να καταστήσουν για άλλη μια φορά τον πληθυσμό τους πειραματόζωο ξένων φαρμακευτικών εταιρειών.

Δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν λίγα εικοσιτετράωρα από την πρόταση κορυφαίων Γάλλων γιατρών να δοκιμαστούν σε αφρικανικούς πληθυσμούς εμβόλια και θεραπείες για τον κορονοϊό, προκαλώντας μεταξύ άλλων την αντίδραση διάσημων Γάλλων ποδοσφαιριστών, και η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι είναι ήδη πιο μπροστά από τις νεοαποικιακές φαντασιώσεις των εν λόγω επιστημόνων.

Ο λόγος για την ανακοίνωση του επικεφαλής του Εθνικού Βιολογικού Ινστιτούτου της ΛΔ Κονγκό (που φέρει μόνο κατ’ ευφημισμόν τον τίτλο της λαϊκής δημοκρατίας), Ζαν – Ζακ Μυάμπ, ότι η χώρα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε προγράμματα κλινικών δοκιμών του εμβολίου σε ανθρώπους όποτε χρειαστεί. Ο επιδημιολόγος δήλωσε πως “κάποια στιγμή ο COVID-19 θα είναι ανεξέλεγκτος” και ως εκ τούτου “Ο μόνος τρόπος να το ελέγξουμε θα είναι ένα εμβόλιο, όπως με τον Έμπολα. Ήταν ένα εμβόλιο αυτό που μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία Έμπολα”. Είπε επίσης ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν τον Ιούλη ή τον Αύγουστο. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα δοκιμάσουν εμβόλια στον πληθυσμό του Κονγκό θα είναι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα.

Η Αφρική, ιδίως στο υποσαχάριο τμήμα της, είναι μαθημένη να γίνεται πεδίο δοκιμών διαφόρων εμβολίων και φαρμάκων, όχι μόνο επειδή αποτελεί εστία επιδημιών, λόγω κυρίως των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και του υποτυπώδους συστήματος υγείας, αλλά κι επειδή είναι μικρότερο το “πολιτικό κόστος” για φαρμακευτικές και τις κυβερνήσεις των χωρών τους σε περίπτωση σοβαρών επιπλοκών. Δεν είναι τυχαίο που ο Μυάμπ επικαλέστηκε τη νίκη κατά του Έμπολα, η οποία στο Κονγκό αναμένεται να ανακηρυχθεί επίσημα ως λήξασα στις 12 του μήνα, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι που για μια ακόμα φορά ο πληθυσμός της χώρας θα αξιοποιηθεί ως πειραματόζωο. Στη διάρκεια της πιο πρόσφατης επιδημίας Έμπολα, από τον Αύγουστο του 2018 ως σήμερα, 320000 άνθρωποι στη χώρα είχαν λάβει δυο διαφορετικά πειραματικά εμβόλια προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο βοηθούσε στην καταπολέμηση της μετάδοσης του ιδιαίτερα θανατηφόρου ιού, που μόνο στο Κονγκό στοίχισε 2200 ζωές στα ανατολικά της χώρας.

Με πληροφορίες από: AFP

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: