Βράζει το Εκουαδόρ – Μεγάλες διαδηλώσεις κατά των μέτρων του ΔΝΤ, στο Μαδούρο τα ρίχνει ο Λενίν Μορένο

Η κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων βρίσκεται στο επίκεντρο των κινητοποιήσουν που συνταράσσουν τη χώρα εδώ και μέρες, με την κυβέρνηση να υποδεικνύει τη Βενεζουέλα ως “υποκινητή”.

Σε κατάσταση “εξαίρεσης” έχει κηρυχθεί ο Ισημερινός, καθώς εδώ και μέρος η χώρα και ιδιαίτερα η πρωτεύουσα Κίτο συγκλονίζονται από μεγάλες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του Λενίν Μορένο, ιδιαίτερα την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων που ίσχυε εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Η πολιτική αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της δεξιάς κυβέρνησης για τη συνέχιση του δανεισμού από το ΔΝΤ.

Πρόκεται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και 12 χρόνια, με τους συμμετέχοντες να έχουν αποκλείσει δρόμους σε 17 από τις 24 περιφέρειες της χώρας και τα σχολεία να έχουν κλείσει από την περασμένη Πέμπτη. Ο ως τώρα απολογισμός είναι ένας νεκρός καθώς και 73 τραυματίες (οι περισσότεροι εξ αυτών ένστολοι), αλλά και 570 συλληφθέντες, με τους διαδηλωτές να ζητούν την απελευθέρωσή τους. Ένας νεαρός έμεινε κλινικά νεκρός αφότου έπεσε στο κενό μετά από καταδίωξη αστυνομικών τη Δευτέρα.

Χθες μάλιστα οι διαδηλωτές, πολλοί εξ αυτών ιθαγενείς του Ισημερινού, πολιόρκησαν το άδειο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, πριν απωθηθούν με δακρυγόνα και καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας. Πλέον ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές όπου υπάρχουν κυβερνητικά κι άλλα σημαντικά δημόσια κτίρια, όπως εγκαταστάσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Ο Μορένο αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά την έδρα της κυβέρνησης στην εμπορική πόλη και μεγάλο λιμάνι της χώρας Γουαγιακίλ, όπου χθες συνεδρίασε το υπουργικό του συμβούλιο. Ο πρόεδρος της χώρας εμφανίζεται ανένδοτος έναντι των διαδηλωτών, εφευρίσκοντας μάλιστα και “δάκτυλο Μαδούρο” στις κινητοποιήσεις, εκτίμηση με την οποία συμφωνούν αυταρχικές κι ακροδεξιές κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, όπως της Βραζιλίας και της Αργεντινής, που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ενοχοποιώντας ως υποκινητή την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Ο Νικολάς Μαδούρο αντεπιτέθηκε, δηλώνοντας πως «Για τις διαδηλώσεις στον Ισημερινό ευθύνεται το ΔΝΤ, όχι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ενώ ο προκάτοχος του Μορένο, Ραφέλ Κορέα, απέκρουσε με βίντεο στο Τουίτερ τις κατηγορίες Μορένο περί σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος από πλευράς του, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του Εκουαδόρ δικτάτορα που προσφεύγει σε βάρβαρη καταστολή κατά των διαφωνούντων με την πολιτική του.

Στις διαδηλώσεις, όπου συμμετέχουν διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις των ιθαγενών, λαμβάνουν μέρος και οι νεολαίοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισημερινού με τα δικά τους μπλοκ, όπως διακρίνεται και στο βίντεο:

#LaJotaSeMovilizaContraElPaquetazo#ContraElPaquetazoNeoliberal#ALaHuelgaNacional#TodosALasCalles

Gepostet von Juventud Comunista del Ecuador – Comité Central am Freitag, 4. Oktober 2019

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: