Βιντεοσκόπηση δασκάλων και μαθητών να διαβάζουν υποχρεωτικά εθνικιστικά σλόγκαν του Μπολσονάρο προκαλεί οργή στη Βραζιλία

Ο υπουργός υπαναχώρησε μετά τις αντιδράσεις, κι αφού πρώτα ενώσεις εκπαιδευτικών και νομικών προσέφυγαν στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Βραζιλίας.

Πιστή στις διακηρύξεις της πως θα “ξεριζώσει το μαρξισμό” από την εκπαίδευση, η κυβέρνηση Μπολσονάρου προσπαθεί με κάθε τρόπο να μετατρέψει τα σχολεία της Βραζιλίας σε κέντρα εθνικιστικής κι ακροδεξιάς προπαγάνδας. Ο υπουργός παιδείας της χώρας, Ρικάρντου Βέλες Ροντρίγκες εξέδωσε οδηγίες προς τα σχολεία όλης της χώρας την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία οι δάσκαλοι καλούνταν να διαβάσουν υποχρεωτικά μήνυμα στους μαθητές τους, το οποίο περιείχε μεταξύ άλλων το σύνθημα του Μπολσονάρου: “Η Βραζιλία πριν απ’ όλα, ο Θεός πάνω απ’ όλους”.

Παράλληλα, το Υπουργείο ζητούσε από τα σχολεία τη μαγνητοσκόπηση μαθητών να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο μπροστά από τη σημαία και να διαβάζουν εθνικιστικά συνθήματα. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ροντρίγκε, οι δάσκαλοι καλούνταν να υποβάλλουν τα βίντεο στο υπουργείο μετά τη λήξη των μαθημάτων της ημέρας.

Στο μήνυμα που απηύθυνε το υπουργείο στους μαθητές, αναφερόταν μεταξύ άλλων: “Βραζιλιάνοι! Ας χαιρετίσουμε τους νέους καιρούς στη Βραζιλία κι ας γιορτάσουμε την υπεύθυνη και ποιοτική εκπαίδευση που αναπτύσσεται στα σχολεία μας από τους δασκάλους προς όφελος εσάς των μαθητών, που αποτελείτε τη νέα γενιά”.

Η κίνηση του Ροντρίγκες προκάλεσε οργή, δεδομένου μάλιστα ότι δεν είχε ζητηθεί καν η συναίνεση των γονέων για τη μαγνητοσκόπηση των παιδιών μέσα στην τάξη. Εκπαιδευτικοί και δικηγόροι επέκριναν την κίνηση Ροντρίγκες και προσέφυγαν στον Ομοσπονδιακό εισαγγελέα με στόχο τη διερεύνηση της συνταγματικότητας της διοικητικής αυτής πράξης. Ο εισαγγελέας δήλωσε πως υπέβαλε “αίτημα αποσαφήνισης” στον υπουργό, ο οποίος πάντως, κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, ανακάλεσε μια μέρα μετά τις οδηγίες, λέγοντας πως “συνειδητοποίησε το λάθος του”.

Η εκπαίδευση στη Βραζιλία βρίσκεται σε οριακό σημείο, με καταρρέουσες υποδομές, έλλειψη δασκάλων και υψηλό αναλφαβητισμό, αφού με βάση στοιχεία του 2014, 8% των Βραζιλιάνων παραμένουν αναλφάβητοι.

“Είναι εξωπραγματικό. Τα σχολεία είναι υπερφορτωμένα με δουλειά, ακόμα εγγράφουν μαθητές, χιλιάδες προβλήματα κι εμείς να σταματήσουμε για να κάνουμε αυτό;” ρωτά η Ροζάνα Λίμα, υποδιευθύντρια στο Ρίο ντε Τζανέιρο. “Κάνετε κυβερνητική προπαγάνδα”, προσθέτει η ίδια.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: