Βία και συλλήψεις στις συμβολικές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στη Χιλή – Τους εργοδότες ευχαρίστησε ο πρόεδρος Πινιέρα

Η στρατιωτική αστυνομία, εντελώς απρόκλητα, και με πρόσχημα ότι η συγκέντρωση παραβίαζε τον κανόνα της συνάθροισης άνω των 50 ατόμων, με βία επιτέθηκε στους πολίτες, που συνδύαζαν τα συνθήματα της ημέρας με αντικυβερνητική διαμαρτυρία.

Με το γνώριμο τρόπο αντιμετώπισε η ακροδεξιά κυβέρνηση της Χιλής τους εργαζόμενους που τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά, διοργανώνοντας συμβολική εκδήλωση στη λεγόμενο “Πλατεία Αξιοπρέπειας” στο Σαντιάγο, από όπου τον περασμένο Οκτώβρη είχαν ξεκινήσει οι μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση.

Παρόμοιες μικρές συγκεντρώσεις είχαν διοργανωθεί σε μια σειρά πόλεις της χώρας, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα φυσικής απόστασης, καθώς η χώρα δοκιμάζεται από χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού.

Η στρατιωτική αστυνομία, εντελώς απρόκλητα, και με πρόσχημα ότι η συγκέντρωση παραβίαζε τον κανόνα της συνάθροισης άνω των 50 ατόμων, με βία επιτέθηκε στους πολίτες, που συνδύαζαν τα συνθήματα της ημέρας με αντικυβερνητική διαμαρτυρία.

Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες πολίτες και δημοσιογράφους, ακόμα και κεντρικών σταθμών της χώρας, χωρίς να ανακοινωθεί ο επίσημος αριθμός. Συλλήψεις έγιναν εκτός από το Σαντιάγο και στην πόλη Βαλπαραΐσο, όπου έχει την έδρα του το κογκρέσο της χώρας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και η σύμβουλος του συνδικάτου CUT, που λίγο νωρίτερα είχε προσπαθήσει να ξεδιπλώσει επετειακό πανό έξω από τον έδρα της CUT. H πρόεδρος του συνδικάτου Μπάρμπαρ Φιγκουερόα κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη φιλεργοδοτική της στάση: “Υπάρχει ένα αίσθημα βαθιάς αβεβαιότητας.. Εκεί που χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία, η κυβέρνηση επιβάλλει νόμο που μεταθέτει το συνολικό κόστος της κρίσης στους εργάτες”. Πρόσθεσε πως οι προτεινόμενες πολιτικές στοχεύουν “στη διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πινιέρα επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τις προτεραιότητές του, επιλέγοντας να επαινέσει τους εργοδότες που “προστάτευσαν θέσεις εργασίας”, κάτι που προκάλεσε οργή σε μια χώρα όπου η ανεργία έχει εκτοξευτεί με πρόσχημα τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα, ο Πινιέρα δήλωσε πως “θέλω να πω μια λέξη αναγνώρισης στους εργοδότες για μια γνήσια προσπάθεια προστασίας θέσεων εργασίας, αλλά θέλω και να τους να διπλασιάσουν αυτή την προσπάθεια”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: