Βενεζουέλα: Πώς βλέπουν οι κομμουνιστές τις εκλογές

Ως κομμουνιστές, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι οι επαναστατικοί μετασχηματισμοί δεν μπορούν να προέλθουν από την «αστική νομιμότητα». Ο σοσιαλισμός θα είναι δυνατός μόνο με τη βαθιά μετατροπή της υλικής και νομικής τάξης της υπάρχουσας δομής, και αυτό θα σημαίνει υπέρβαση των σημερινών νομικών ορίων το αποκαλούμενο «δημοκρατικό παιχνίδι» όπως ορίζεται σήμερα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PCV) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα που υποστηρίζει τον Nicolás Maduro ως πρόεδρο στις εκλογές της 20ής Μαΐου. Σε αυτό το κομμάτι που δημοσιεύθηκε στην κομματική εφημερίδα Tribuna Popular, η Κεντρική Επιτροπή PCV καθορίζει τη θέση τους για την εκλογική διαδικασία, την ανάγκη για κομμουνιστική αναταραχή και το μέλλον της χώρας. Παρέχεται παρακάτω στα Αγγλικά, μεταφρασμένο από το Fight Back! Το προσωπικό των ειδήσεων.

Κομμουνιστές και εκλογές

Ως κομμουνιστές, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι οι επαναστατικοί μετασχηματισμοί δεν μπορούν να προέλθουν από την «αστική νομιμότητα». Ο σοσιαλισμός θα είναι δυνατός μόνο με τη βαθιά μετατροπή της υλικής και νομικής τάξης της υπάρχουσας δομής, και αυτό θα σημαίνει υπέρβαση των σημερινών νομικών ορίων το αποκαλούμενο «δημοκρατικό παιχνίδι» όπως ορίζεται σήμερα.

Αλλά καταλαβαίνουμε επίσης ότι αυτή η αρχή δεν σημαίνει ότι μια μικρή συνωμοτική ομάδα, χωρισμένη από τις εργατικές τάξεις και τις μαζικές πλατφόρμες, θα μπορέσει να σπάσει το σκαλωσιά του καπιταλιστικού συστήματος.

Ως κομουνιστές δεν θεωρούμε τις εκλογές ως μια απλή πράξη «πολιτικής οικονομίας» που μας επιτρέπει να καταλάβουμε κάποιες θέσεις ή χώρους από τους οποίους μπορούμε σιγά-σιγά να μετατρέψουμε την κοινωνία. Αυτή είναι ακριβώς η μεταρρυθμιστική αντίληψη που πρέπει να καταπολεμήσουμε σκληρά.

Επίσης, δεν μπορούμε να παρασυρθούμε από τη δεξιά και μεταρρυθμιστική αντίληψη των εκλογικών γεγονότων ως φεστιβάλ κενών συνθημάτων συνοδευόμενων από τη μουσική και τη διαφήμιση, που αποσκοπεί στην απόκτηση των ψήφων των μαζών μέσω πολιτικής προπαγάνδας χωρίς περιεχόμενο.

Αναταραχή, οργάνωση και εκπαίδευση

Για τους κομμουνιστές, οι επερχόμενες εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα νομοθετικά συμβούλια θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για την ανάκαμψη, την οργάνωση και την εκπαίδευση της εργατικής τάξης της Βενεζουέλας, των μαζών του campesino και όλων των εργαζομένων. χρησιμοποιώντας την προπαγανδιστική τέχνη και τις νέες μορφές επικοινωνίας όπως τα κοινωνικά δίκτυα, θα παρουσιάσουμε την πολιτική και προγραμματική γραμμή μας με τρόπο που ξεχωρίζει σαφώς το μήνυμα του PCV.

Για το λόγο αυτό, το Κόμμα του Κόκκινου Πιλάτου δεν αραιώνεται με στρατηγικές «εκστρατείες» και «στρατηγικές εκλογικού μάρκετινγκ», γιατί η εργατική τάξη της Βενεζουέλας θα πρέπει ήδη να διακρίνει τη θέση του PCV. Για αυτόν τον λόγο μπορούμε να κερδίσουμε με το πρόγραμμά μας και με μια καμπάνια που ξεπερνάει απλά να χτυπάει τις αφίσες και τις τοιχογραφίες (που πρέπει επίσης να κάνουμε) με την τριάδα της διέγερσης, της οργάνωσης και της εκπαίδευσης των λαϊκών μαζών.

Η εκλογική αύξηση του PCV είναι προϊόν της ανύψωσης των επιπέδων συνείδησης και της ποιοτικής και ποσοτικής οργάνωσης της εργατικής τάξης, η οποία συμβάλλει στη συσσωρευτική διαδικασία για μια αλλαγή στη συσχέτιση των δυνάμεων στον πολιτικό χάρτη. Η αύξηση του ποσοστού των ψήφων του PCV είναι να αυξήσει την πολιτική δύναμη του αντιιμπεριαλιστικού λαϊκού μπλοκ, τη δυνατότητα εκτόπισης ρεφορμιστών και συμβιβαστών και να ενισχύσει τη θέση των πιο έντιμων και μαχητικών τομέων του λαού της Βενεζουέλας.

Πότε θα ξεπεράσει ο λαός της Βενεζουέλας τις ελλείψεις της τρέχουσας πολιτικής διαδικασίας; Όταν η εργατική τάξη, μαζί με τους καμπεσινούς και τους κοινοτικούς εργάτες, μετατρέπεται σε ισχυρή ηγεμονική δύναμη στο κεφάλι της διαδικασίας των Μπολιβαριανών. Ο λαός της Βενεζουέλας βρίσκεται σήμερα στο σταυροειδές σημείο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των κρεολικών lapdogs τους, και ο ρεφορμισμός δεν είναι εγγυημένος ότι μπορεί να αντισταθεί στις επιθέσεις του διεθνούς κεφαλαίου.

Μόνο ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο υπό την ηγεσία της εργατικής τάξης, μαζί με το campesino και τις λαϊκές μάζες, μπορεί να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του έθνους της Βενεζουέλας. Δεν είναι μόνο η προεδρία και ορισμένες νομοθετικές θέσεις στη γραμμή, αλλά ολόκληρο το μέλλον του λαού της Βενεζουέλας βρίσκεται στη γραμμή. Και η οργανική ισχύς του PCV, που πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην εκλογική του παρουσίαση, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την κατασκευή αυτού του μέλλοντος.

Ο Wladimir Abreu είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής PCV.

Πηγές: Fight Back! News (αγγλικά) / Guernica.eu (ελληνικά)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: