“Τσακίζει” την καμπύλη του κορονοϊού η Κούβα – Μόλις ένα θετικό κρούσμα σήμερα

Κι αν δεν τα ακούτε πολύ συχνά όλα αυτά, φταίει που η Κούβα δε λέγεται Νέα Ζηλανδία…

Τι κοινό έχουν ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου με τον κεντροαριστερό ομόλογό του στο Μεξικό; Αμφότεροι έχουν αφήσει τους λαούς τους στο έλεος της πανδημίας, στο όνομα των κερδών, με αποτέλεσμα οι δυο χώρες μαζί με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν τα μισά και πλέον κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντίθετα στην Κούβα, όπου επίκεντρο είναι η υγεία του λαού με παράλληλη αναδιάταξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων προς κάλυψη των βασικών αναγκών δυνατή μόνο χάρη στον κεντρικό σχεδιασμό, η πανδημία βρίσκεται σε αυτή τη φάση τουλάχιστον σε πλήρη αποδρομή, χωρίς να μειώνεται η επαγρύπνηση των αρχών.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα καταγράφηκε μόλις ένα κρούσμα, το χαμηλότερο από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στη χώρα. Μάλιστα, δεν πρόκειται για “ορφανό” κρούσμα, αλλά για 43χρονο άνδρα που σχετίζεται με ήδη γνωστό ασθενή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 άνθρωποι με ενεργή λοίμωξη στη χώρα, οι οποίοι, με εξαίρεση μια 78χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, βρίσκονται σε σταθερή κλινική κατάσταση. Πολύ χαμηλός παραμένει ο συνολικός αριθμός των θανάτων, στους 85, με τις περισσότερες μέρες τις τελευταίες εβδομάδες να μην καταγράφεται καμία απώλεια. Συνολικά, στη χώρα των 11 εκ, κατοίκων έχουν καταγραφεί μόλις 2319 κρούσματα.

Μπροστά σε αυτή την επιτυχία, η χώρα περνάει σταδιακά στην άρση των περιοριστικών μέτρων – με διατήρηση μέτρων προστασίας – σχεδόν σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση την Αβάνα, που ως επίκεντρο της πανδημίας θα προχωρήσει πιο αργά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Τα επιτεύγματα αυτά έρχονται παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες λόγω του απάνθρωπου εμπάργκο και τη στέρηση εσόδων από τον τουρισμό. Μάλιστα, η Κούβα όχι μόνο συγκρατεί πετυχημένα τον ιό με μέτρα δημόσιας υγείας, αλλά συμβάλει χάρη στην εξελιγμένη της έρευνα και φαρμακοβιομηχανία στη μελέτη σκευασμάτων που δείχνουν να έχουν κάποια θετική επίδραση στην κλινική εικόνα των ασθενών, όπως η ιντερφερόνη.

Κι αν δεν τα ακούτε πολύ συχνά όλα αυτά, φταίει που η Κούβα δε λέγεται Νέα Ζηλανδία…

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: