Τουρκία: 26χρονος διαβητικός αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει επειδή δε μπορούσε να πληρώσει τα φάρμακα

Το περιστατικό έρχεται ως συνέχεια σειράς αυτοκτονιών ασθενών και γιατρών το τελευταίο διάστημα, ως συνέπεια της εντεινόμενης ιδιωτικοποίησης στο χώρο της υγείας, καθώς και της εντατικοποίησης του όγκου δουλειάς στα νοσοκομεία.

26χρονος ασθενής στη Σμύρνη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει το περασμένο Σάββατο επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει την αγωγή που του συνταγογραφήθηκε. Ο νεαρός ασθενής ανέβηκε στην ταράτσα τετραώροφου κτιρίου της τοπικής διοίκησης της περιοχής Μπουρνόβα. Ο ίδιος δήλωσε πως πάσχει από διαβήτη και αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο κόστος των απαραίτητων φαρμάκων. Όταν έγινε αντιληπτός από περαστικούς, ειδοποιήθηκαν οι αρχές ασφαλείας και κατέφτασαν στο σημείο η πυροσβεστική και η αστυνομία. Μετά από διαπραγματεύσεις ο νεαρός συμφώνησε να κατέβει από την οροφή χωρίς να προκληθεί κανένας τραυματισμός. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν οδηγεί σε αυτοκτονία τόσο το ίδιο σύστημα υγείας, όσο και κυριολεκτικά τους ασθενείς αλλά και το προσωπικό των νοσοκομείων.

Τον περασμένο Νοέμβρη, τρεις νεαροί γιατροί αυτοκτόνησαν διαδοχικά, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για τις συνθήκες εργασίας των γιατρών, οι οποίοι, ενώ το 2002 είχαν κατά μέσο όρο 1200 εξεταζόμενους ασθενείς κατ’έτος, το 2015 ο αριθμός τους ανήλθε σε 5.700. Στο διάστημα 2015-2017 431 εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας στην Τουρκία έχουν αυτοκτονήσει.  Επιπλέον, σύμφωνα με μια νέα ρύθμιση που ισχύει από πέρσι το Γενάρη, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν τις θεραπείες των χρονίως πασχόντων βάσει “ποιότητας και αποτελεσμάτων”. Με άλλα λόγια, το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την πληρωμή, αν, για παράδειγμα, ένας διαβητικός ασθενής που λαμβάνει θεραπεία επί 20 χρόνια δεν έχει δείξει σημαντική βελτίωση.

Πρόσφατα, καρκινοπαθής από τη βόρεια επαρχία της Τουρκίας Μπαρτίν, αναφέρεται πως αυτοκτόνησε πηδώντας έξω από το παράθυρο νοσοκομείο όπου λάμβανε θεραπεία. Οι τοπικές αρχές διεξάγουν έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού.

Πηγή: news.sol.org.tr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: