Τοπικές εκλογές στη Ρωσία – Επικράτηση Πούτιν, τριπλασιασμός των εδρών του ΚΚΡΟ στη Μόσχα και μεγάλη αποχή

Νικητές με απώλειες κυρίως στη Μόσχα αναδείχθηκαν οι υποψήφιοι της “Ενιαίας Ρωσίας” το Ρώσου προέδρου, ενώ σημαντική ενίσχυση είχε το ΚΚΡΟ στη Μόσχα, φτάνοντας από 5 σε 13 ή 14 έδρες.

Νέοι δήμαρχοι και τοπικοί κυβερνήτες αναδείχθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Ρωσίας την περασμένη Κυριακή, όπου φαίνεται πως επικράτησαν οι υποψήφιοι της “Ενιαίας Ρωσίας” του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις ποσοστών από περιοχή σε περιοχή, καθώς και σημαντικές απώλειες, κυρίως στην πρωτεύουσα Μόσχα. Το χαμηλότερο ποσοστό συγκέντρωσε ο υποψήφιος του κυβερνητικού κόμματος στη νήσο Σαχαλίνη του Ειρηνικού με 56% και το μεγαλύτερο στην περιοχή της Τρανσβαϊκάλης, με 89%.

Λαβωμένη εμφανίστηκε η “Ενιαία Ρωσία” στη Μόσχα, όπου παρότι συγκέντρωσε εκ νέου την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, περιορίστηκε σε 25 από 38 έδρες που κατείχε στην προηγούμενη θητεία, επί συνολικά 45 εδρών. Βασικός κερδισμένος το ΚΚΡΟ, οι υποψήφιοι των οποίων σχεδόν τριπλασίασαν τις έδρες τους, από 5 σε 13 ή 14. Το νεοφιλελεύθερο “Γιαμπλόκο” και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα “Δίκαιη Ρωσία” μπήκαν επίσης στο δημοτικό συμβούλιο, κατακτώντας έκαστος τρεις έδρες, με τον δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν να δηλώνει πως οι εκλογές αυτές ήταν “οι πιο συναρπαστικές που έζησε ποτέ”.

Προβληματισμό προκαλεί το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην πόλη, μόλις 21,4%, που πάντως δεν διαφέρει πολύ από το αντίστοιχο στις τοπικές εκλογές του 2014. Η αδιαφορία των ψηφοφόρων αποδίδεται στην έλλειψη αρμοδιοτήτων των τοπικών οργάνων, που εξαρτώνται εν πολλοίς από την κρατική χρηματοδότηση. Στην υπόλοιπη χώρα, το 33,75% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, ενώ μεγάλες ήταν κι εδώ οι διακυμάνσεις, με τη συμμετοχή να ξεπερνάει το 75% σε περιοχές του Καυκάσου και να φτάνει μόλις το 15% στο Χαμπαρόφσκ της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Παρά τις διαδηλώσεις της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης με ηγέτη των αγαπημένο ΕΕ και ΗΠΑ Αλεξέι Ναβάλνι, δε φάνηκε να μπορεί να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά αυτό το ρεύμα. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα να επιβάλλει την κάθοδο των υποψηφίων τους στις τοπικές εκλογές, ο Ναβάλνι προσπάθησε να οικειοποιηθεί συλλήβδην την αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως κάθε ψήφος που αφαιρείται από την “Ενιαία Ρωσία” είναι επιτυχία του κινήματός του. Όπως και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν έλειψαν και τώρα οι καταγγελίες, κυρίως από φιλοδυτικές ΜΚΟ, για παρατυπίες και νοθεία σε εκλογικά κέντρα, με το κρατικό πρακτορείο TASS να απορρίπτει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγω για “Φέικ νιουζ με προέλευση από το εξωτερικό”.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: