Τοιχογραφία του Στάλιν στον καθεδρικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το καλλιτεχνικό συμβούλιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ο αρχιερέας Λεονίντ Καλίνιν, πρόεδρος του Συμβουλίου περί εκκλησιαστικής τέχνης της ρωσικής εκκλησίας, χαρακτήρισε αυτές τις μορφές “απολύτως συμβατές, ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια από την οποία δεν μπορείς να βγάζει αυθαίρετα τις σελίδες της”.

Την απεικόνιση του Ιωσήφ Στάλιν ανάμεσα στις μορφές που θα κοσμούν των νέο ορθόδοξο καθεδρικό ναό αφιερωμένο στις Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο σοβιετικός ηγέτης θα εμφανίζεται με τη μορφή πορτραίτου που κρατούν στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού κατά την παρέλαση της νίκης του 1945 στην Κόκκινη Πλατεία, όπως διακρίνεται σε εικόνα που δημοσίευσαν ρωσικά μέσα.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, ο αρχιερέας Λεονίντ Καλίνιν, πρόεδρος του Συμβουλίου περί εκκλησιαστικής τέχνης της ρωσικής εκκλησίας, χαρακτήρισε αυτές τις μορφές “απολύτως συμβατές, ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια από την οποία δεν μπορείς να βγάζει αυθαίρετα τις σελίδες της”. Αναφέρθηκε βέβαια και στις ενστάσεις που υπήρξαν από άλλα μέλη του συμβουλίου, όπως και στις δικές του επιφυλάξεις:  “Δεν αρέσει σε όλους αυτό, ούτε σε όλα τα μέλη του καλλιτεχνικού συμβουλίου αρέσει, ίσως γιατί οι συγγενείς τους διώχθηκαν άδικα, και εμένα δεν μου αρέσει. Αλλά από την ιστορία δεν μπορούμε να βγάλουμε αυτήν την σελίδα και να μην τιμήσουμε την μνήμη ενός ανθρώπου, που συνέβαλε τα μέγιστα στην Νίκη αυτή, δεν μπορούμε. Για αυτό σφίγγοντας την καρδιά μας το κάναμε”.

Είναι φανερό και από τα λόγια αυτά  πως η απεικόνιση του Στάλιν δε σχετίζεται με κάποια ιδεολογική συμπάθεια κι αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Εξάλλου ανάμεσα στις υπόλοιπες μορφές των τοιχογραφιών φιγουράρουν ο πρόεδρος Πούτιν, ο υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κι άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού και της κυβέρνησης, στα πλαίσια της μνημόνευσης της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Με δεδομένη την τεράστια δημοτικότητα που απολαμβάνει ο Στάλιν, όπως επιβεβαιώνουν με αυξανόμενο ρυθμό οι σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης, η Ορθόδοξη Εκκλησία, ακολουθώντας τα βήματα της αστικής ρωσικής κυβέρνησης, μετά την αποτυχία να εκριζωθεί μόνο με αντικομμουνισμό η ιστορική μνήμη από τις συνειδήσεις, προσπαθεί να εντάξει την τεράστια κληρονομιά της αντιφασιστικής νίκης σε ένα σύγχρονο εθνικό αφήγημα, μακριά από ταξικές και επαναστατικές αιχμές.

Η ανέγερση του νέου καθεδρικού πραγματοποιήθηκε με δωρεές 3,6 εκ. ρουβλίων, και θα αποτελεί έναν από τους υψηλότερους ναούς στον κόσμο. Τα εγκαίνιά του προβλέπονται για την 75η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης στις 9 Μάη, όπου ως γνωστόν η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση έχει ματαιωθεί λόγω κορονοϊού, προς το παρόν όμως τα σχέδια εγκαινίων παραμένουν στο τραπέζι.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: