Το στρατό απειλεί να κατεβάσει ο Τραμπ κατά των διαδηλωτών – Eμφανίστηκε με τη Βίβλο ανά χείρας

Οι απειλές Τραμπ για κινητοποίηση του στρατού βασίζονται σε διάταγμα του 1807, το οποίο τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκε για την καταστολή της εξέγερσης του Λος Άντζελες το 1992.

Τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων για την καταστολή των διαδηλώσεων προανήγγειλε ο Τραμπ, σε μια απόπειρα να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, απηχώντας τη συντηρητική και ακροδεξιά εκλογική του βάση.

“Κινητοποιώ όλες τις διαθέσιμες ομοσπονδιακές πηγές, πολιτικές και στρατιωτικές, για να σταματήσουν οι εξεγέρσεις και η λεηλασία, να μπει τέρμα στην καταστροφή και τον εμπρησμό και να προστατευθούν τα δικαιώματα των νομοταγών Αμερικανών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων της δεύτερης τροποποίησης του συντάγματος (σ.σ. το δικαίωμα οπλοφορίας κι οπλοκατοχής). Το διάγγελμα του προέδρου ήρθε την ώρα που διαδηλωτές βρίσκονταν έξω από το Λευκό Οίκο, με την αστυνομία να εκτοξεύει βροχή δακρυγόνων για να τους απωθήσει. “Θα σταματήσουμε τις εξεγέρσεις και την ανομία που έχει επεκταθεί στη χώρα μας. Θα βάλουμε τέλος τώρα”, πρόσθεσε ο Τραμπ, καλώντας τους κυβερνήτες των εξεγερμένων περιοχών να καλέσουν μαζικά την Εθνοφρουρά για να “κυριαρχήσουν στους δρόμους”.

“Αν μια πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να λάβει τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται για να υπερασπιστεί τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων, τότε θα παρατάξω το στρατό των ΗΠΑ και θα λύσω γρήγορα το πρόβλημα γι’ αυτούς”, ισχυριζόμενος πως είναι “ο πρόεδρος του νόμου και της τάξης και σύμμαχος όλων των φιλειρηνικών διαδηλωτών”.

Ανακοίνωσε επίσης πως ήδη έχει καλέσει “χιλιάδες χιλιάδων βαριά οπλισμένους στρατιωτικούς, στρατιωτικό προσωπικό και αστυνομικούς” στην Ουάσινγκτον, για να μπει τέρμα στις διαδηλώσεις. Νωρίτερα, η αστυνομία επιτέθηκε βίαια για να διαλύσει το πλήθος στην πλατεία Λαφαγιέτ, παρότι δε σημειώνονταν επεισόδια εκείνη την ώρα. Στόχος ήταν να ελευθερωθεί ο χώρος για να προσέλθει ανενόχλητος ο Τραμπ λίγη ώρα μετά το διάγγελμά του, στην επισκοπική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που υπέστη εμπρησμό στη διάρκεια διαδηλώσεων την Κυριακή. Ο Τραμπ κράτησε επιδεικτικά μια Βίβλο στο χέρι προκειμένου να φωτογραφηθεί, επιστρέφοντας στη συνέχεια στο Λευκό Οίκο.

Η δημαγωγική αυτή κίνηση του Τραμπ προκάλεσε την οργή της Μαριάν Μπαντ, επισκόπου της Ουάσινγκτον κι υπεύθυνης για το ναό, που δήλωσε πως έμαθε για την επίσκεψη από την τηλεόραση και πως νιώθει “έξω φρενών” από όσα είδε. “Δε με πήραν ούτε καν τηλέφωνο από ευγένεια να μου πουν ότι θα καθάριζαν την πλατεία με δακρυγόνα για να χρησιμοποιήσουν μια από τις εκκλησίες μας ως επικοινωνιακό στήριγμα, κρατώντας τη Βίβλο, που λέει πως ο θεός είναι αγάπη, όταν όλα όσα έχει πει και κάνει [ο Τραμπ] είναι να πυροδοτήσει βία”.

Οι απειλές Τραμπ για κινητοποίηση του στρατού βασίζονται σε διάταγμα του 1807, το οποίο τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκε για την καταστολή της εξέγερσης του Λος Άντζελες το 1992, μετά τον ξυλοδαρμό του Αφροαμερικανού Ρόντνεϊ Κινγκ από την αστυνομία. Λίγες ώρες πριν το διάγγελμά του, ο πρόεδρος επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στους κυβερνήτες, πολλοί από αυτούς δημοκρατικοί, λέγοντας πως “οι περισσότεροι είστε αδύναμοι. Πρέπει να κυριαρχήσετε. Αν δεν κυριαρχήσετε, σπαταλάτε το χρόνο σας. Θα σας επιβληθούν. Θα μοιάζετε με ένα τσούρμο ηλίθιους”.

Οι κυβερνήτες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την ενίσχυση με εν ενεργεία τμήματα του στρατού σε περιπτώσεις εξεγέρσεων, ωστόσο ως τώρα έχουν βασιστεί κυρίως σε ένα συνδυασμό προσπάθειας κατευνασμού των διαδηλωτών και πιο συμβατικών μεθόδων καταστολής, όπως την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, τη χρήση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και των μελών της Εθνοφρουράς εντός πολιτειακών ορίων. Το διάταγμα του 1807 περί “Στάσης” μπορεί ωστόσο να ενεργοποιηθεί και χωρίς αίτημα των κυβερνητών, με απόφαση του προέδρου κι εφόσον έχει προηγηθεί τελεσίγραφο με συγκεκριμένη χρονική προθεσμία προς τους “στασιαστές” να διαλυθούν ησύχως.

Από nbcnews.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: