To Ολοκαύτωμα “μπορεί να συγχωρηθεί” ισχυρίστηκε ο Ζαΐρ Μπολσονάρου

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη “αλληλεγγύης” του Μπολσονάρου στο Ισραήλ, στα πλαίσια της οποίας είχε δηλώσει πως ο ναζισμός είναι “αριστερό κίνημα”. 

Μπορεί ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας να φροντίζει για σύσφιγξη των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει καθόλου να χαϊδεύει τα αυτιά του ακραίου ακροατηρίου που τον στήριξε φανατικά στις περασμένες εκλογές.

Έτσι λοιπόν, το Σάββατο, μιλώντας σε κοινό Βραζιλιάνων ευαγγελιστών, μια από τις ισχυρότερες ομάδες στήριξης του προέδρου, ισχυρίστηκε, αναφερόμενος στο Ολοκαύτωμα, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους, πως “Μπορούμε να συγχωρέσουμε, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Αυτή είναι η φράση μου. Αυτοί που ξεχνούν το παρελθόν τους είναι καταδικασμένοι να μην έχουν μέλλον.”

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη “αλληλεγγύης” του Μπολσονάρου στο Ισραήλ, στα πλαίσια της οποίας είχε δηλώσει πως ο ναζισμός είναι “αριστερό κίνημα”.

Δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Reuven Rivlin, που δεν έχει όμως ενεργό πολιτικό ρόλο θεσμικά, έκανε μια ενοχλημένη ανάρτηση στο τουίτερ, όπου σημείωνε πως: “Δε θα δώσουμε ποτέ το χέρι σε εκείνους που αρνούνται την αλήθεια ή προσπαθούν να τη σβήσουν. Ούτε άτομα, ούτε οργανώσεις, επικεφαλής κομμάτων ή κρατών. Ποτέ δε θα συγχωρέσουμε και ποτέ δε θα ξεχάσουμε. Κανείς δε θα διατάξει τη συγχώρεση του εβραϊκού λαού και κανένα συμφέρον δε θα την εξαγοράσει”.

Σε αυστηρό τόνο κινήθηκε και η ανακοίνωση του ιδρύματος Yed Vashem, που επεσήμανε πως: “Δεν είναι κανενός δουλειά να αποφασίσει ποιος μπορεί να συγχωρεθεί κι αν πρέπει να υπάρξει συγχώρεση για τα εγκλήματα του ολοκαυτώματος.”

Την Κυριακή ο Μπολσονάρου, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έσπευσε να κάνει ανάρτηση στη σελίδα του Ισραηλινού πρέσβη της Βραζιλίας, Γιόσι Σέλεϊ. λέγοντας πως τα σχόλιά του “δεν είχαν ποτέ στόχο να χρησιμοποιηθούν σε ιστορικά συμφραζόμενα” και “κάθε άλλη ερμηνεία απλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων θέλουν να με διώξουν από τους Εβραίους φίλους μου. Ο πρέσβης στήριξε τον Μπολσονάρου, υποστηρίζοντας πως τα λόγια του Βραζιλιάνου προέδρου δε σημαίνουν ασέβεια προς τα βάσανα των Εβραίων, προσθέτονας πως “ελπίζω τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν τώρα πάνω σε ένα τόσο σημαντικό, ευαίσθητο ζήτημα για το λαό μας”.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: