Το κράτος της Κολομβίας δολοφονεί! – Νεκρός ο Χεσούς Σάντριτς, ηγετικό στέλεχος του αντάρτικου των FARC-EP

Ο λαϊκός στρατός FARC-EP – Nueva Marquetalia, που πήρε ξανά τον δρόμο του ένοπλου αγώνα, αναβιώνοντας το αντάρτικο των θρυλικών FARC, ανακοίνωσε τη δολοφονία του διοικητή Χεσούς Σάντριτς, σε ενέδρα του στρατού της Κολομβίας.

Η άγρια καταστολή ενάντια στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην Κολομβία πάει χέρι-χέρι με το χτύπημα του ένοπλου κινήμαος και των ανταρτών του FARC-EP.

Ο λαϊκός στρατός FARC-EP – Nueva Marquetalia, που πήρε ξανά τον δρόμο του ένοπλου αγώνα, αναβιώνοντας το αντάρτικο των θρυλικών FARC, ανακοίνωσε τη δολοφονία του διοικητή Χεσούς Σάντριτς, σε ενέδρα του στρατού της Κολομβίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Χ. Σάντριτς επέβαινε σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε με τουφέκια και χειροβομβίδες, αν και τα αστικά ΜΜΕ αρνούνται να το επιβεβαιώσουν και μεταδίδουν τις δικές τους ευφάνταστες εκδοχές, επιχειρώντας να αναμείξουν και τη Βενεζουέλα (που “υποθάλπει εγκληματίες…”).

Ο Σεουσίς Παούσιας Ερνάντες Σολάρτε, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, γεννήθηκε το 1967, στρατεύτηκε αρχικά στην Κομμουνιστική Νεολαία και από το 1991 ήταν μέλος των FARC-EP. Ήταν από τα βασικά στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης που κατέληξε στη συμφωνία για τον αφοπλισμό και την ειρήνευση, αλλά και από τους πρώτους που έκανε έμπρακτη αυτοκριτική, ξαναβγαίνοντας στην παρανομία και το ένοπλο κίνημα, μαζί με τον Ιβάν Μάρκες, για την αναβίωση του αντάρτικου.

Η συμφωνία προέβλεπε πως ο ίδιος θα καταλάμβανε μία από τις 10 έδρες που θα έπαιρνε το νέο κόμμα (FARC και αργότερα Comunes), ωστόσο η αμερικάνικη κυβέρνηση τον στοχοποίησε με κατηγορίες για παράνομο ναρκεμπόριο και απειλούνταν με έκδοση στις ΗΠΑ, ενώ μέχρι να καταπέσει το κατηγορητήριο, παρέμεινε ένα χρόνο στις φυλακές της Κολομβίας.

Την ίδια στιγμή, οι λαϊκές-εργατικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στη χώρα συνεχίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή κυβέρνηση Ντούκε, που χρησιμοποιεί τον διάλογο ως πρόσχημα, καθώς παραμένει ανένδοτη στην τακτική του μαστίγιου και της δολοφονικής καταστολής εναντίον διαδηλωτών, που συνεχίστηκε χτες στην πόλη Γιούμπο, με άλλα δύο θύματα του κρατικού αυταρχισμού. Τις τελευταίες βδομάδες τα θύματα της κρατικής βίας ξεπερνούν τα 50 -χώρια οι εκατοντάδες τραυματίες, συλληφθέντες και εξαφανισμένοι.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: