Το έβλεπες, το έπαιξες; – Κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατικής συνεργασίας PSOE με τους Podemos

Οι “σοσιαλιστές” και οι “Podemos” υπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας με ορίζοντα τετραετίας, ενώ η “Ενωμένη Αριστερά” (συμμετέχει στο μετωπικό σχήμα των Podemos) γίνεται για άλλη μια φορά ουρά της σοσιαλδημοκρατίας.

Το πράγμα ήταν φως φανάρι, για όσους είχαν σωστά εργαλεία για να ερμηνεύσουν την πραγματικότητα. Όπως ο Άστορ Γκαρσία, ΓΓ του ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας, που αμέσως μετά το αποτέλεσμα, σχολίασε:

Η έλλειψη συμφωνίας εδώ και πέντε μήνες (σ.σ.: μεταξύ PSOE και Podemos-Ενωμένης Αριστεράς), προκάλεσε εκλογές που έφεραν τη θεαματική άνοδο του VOX. Τώρα η άνοδός του θα λειτουργήσει ως δικαιολογία για να κλείσει η συμφωνία μες σε 48 ώρες. Έτσι παίζει η σοσιαλδημοκρατία. Είναι η ώρα να εμπιστευτούμε τις δικές μας δυνάμεις.

Ακολουθεί η ετικέτα που λέει “πιο πολύ (πιο δυνατό) Κομμουνιστικό Κόμμα”, που είναι και η μοναδική αποτελεσματική απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Χτες οι ηγέτες των δύο κομμάτων (Σάντσεθ και Ιγκλέσιας) υπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας και το ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου. Οι λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο έκαναν λόγο για ορίζοντα τετραετίας, ενώ είναι δεδομένο πως οι δυνάμεις των Podemos – Ενωμένης Αριστεράς (στην οποία συμμετέχει και το ΚΚ Ισπανίας), θα έχουν κάποιες κυβερνητικές θέσεις, παρά την μέχρι τώρα επίμονη άρνηση του προέδρου του PSOE.

Αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση Συνασπισμού στα μεταπολιτευτικά χρονικά της Ισπανίας και μολονότι κάποιοι μπορεί να την βλέπουν ως ένα είδος… αναβίωσης του Λαϊκού Μετώπου της δεκαετίας του 30′, στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει την στρατηγική τους σύγκλιση αλλά και ότι η Ενωμένη Αριστερά εξακολουθεί να λειτουργεί ως ουρά της χρεοκοπημένης σοσιαλδημοκρατίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: