Το έργο του Λένιν καρφί στο μάτι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας – Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για την 150ή επέτειο της γέννησης του Λένιν

Σήμερα το διδακτικό και επίκαιρο έργο του Λένιν εκθέτει επανειλημμένα και διαχρονικά όλους όσοι επιχειρούν μάταια να το συκοφαντήσουν ή να το αποσιωπήσουν…Αποτελεί απάντηση και οδηγό για τη σύγχρονη δράση των ΚΚ σε όλο τον κόσμο και την πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της σε κάθε χώρα.

Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου κομμουνιστή επαναστάτη Β. Ι. Λένιν (22 Απρίλη 1870), η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία – στην οποία συμμετέχουν 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από την Ευρώπη, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ – εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Εκατόν πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν, του κορυφαίου συνεχιστή της επαναστατικής διδασκαλίας των Μαρξ – Ενγκελς, με τη φωτισμένη επιστημονική σκέψη, του λαϊκού ηγέτη και φλογερού επαναστάτη, του ιδρυτή του Κόμματος Νέου Τύπου και του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους. Ο μεγάλος ηγέτης του ρωσικού προλεταριάτου διέθεσε όλη τη ζωή του στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεζόμενων μαζών.

Καθοριστικής σημασίας ιδεολογικοπολιτική κληρονομιά του Λένιν στην εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο αποτελεί το Κόμμα Νέου Τύπου. Ο Λένιν πρώτος διέγνωσε και διατύπωσε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός συνεπούς επαναστατικού Κόμματος Νέου Τύπου, εξοπλισμένου με τη μαρξιστική κοσμοθεωρία, που χωρίς αυτό είναι αδύνατες η προετοιμασία και η πραγματοποίηση της επανάστασης. Η Ιστορία έδειξε, με πρωτεργάτη τον ίδιο τον Λένιν, ότι μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Νέου Τύπου, το πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης και η ανώτατη μορφή οργάνωσής της, είναι σε θέση να οργανώσει και να καθοδηγήσει την πάλη της εργατικής τάξης στην ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Με τις Θέσεις που διατύπωσε τον Απρίλη του 1917 έθεσε άμεσα το στόχο της εργατικής εξουσίας, έτσι ώστε το Κόμμα των Μπολσεβίκων να προετοιμάσει και να πραγματοποιήσει με επιτυχία τη Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία.

Ο Λένιν ανέπτυξε και συγκεκριμενοποίησε περαιτέρω όλα τα συστατικά μέρη του μαρξισμού – τη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία και τον επιστημονικό κομμουνισμό.

Με το πολυδιάστατο θεωρητικό και πρακτικό έργο του, ο Λένιν φώτισε μεγάλα και σύνθετα θεωρητικά προβλήματα της ανθρώπινης κοινωνίας στην εποχή του ιμπεριαλισμού, υποδεικνύοντας με τα συμπεράσματά του το δρόμο και τις προϋποθέσεις για τη νικηφόρα πάλη της εργατικής τάξης.

Είναι ανεκτίμητης σημασίας η διδασκαλία του μεταξύ άλλων για τον ιμπεριαλισμό, για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου, για το Κόμμα Νέου Τύπου και τις αρχές του, για το αγροτικό και το εθνικό ζήτημα, ενώ ανέπτυξε και τις θεωρητικές βάσεις της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Το έργο του έχει τεράστια θεωρητική και πρακτική σημασία, μελετώντας την ανάπτυξη του καπιταλισμού στο μεταίχμιο του 19ου και 20ού αιώνα, διαπιστώνοντας ότι αυτός πέρασε στο ανώτατο και τελευταίο στάδιο εξέλιξής του, στον ιμπεριαλισμό, όπου οξύνονται στο έπακρο όλες οι αντιθέσεις του. Ξεχωριστή είναι η σημασία για την ιδεολογική και πολιτική τεκμηρίωση της ανισόμετρης οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης που δημιουργεί τη δυνατότητα να σπάσει η αλυσίδα του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος στον πιο αδύναμο κρίκο. Πολύτιμο διαχρονικό εφόδιο για την πάλη των κομμουνιστών της Ευρώπης αποτελεί το έργο του “Για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης”, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι αυτές μέσα σε καπιταλιστικό καθεστώς είναι είτε απραγματοποίητες είτε αντιδραστικές. Το συμπέρασμα αυτό έχει δικαιωθεί και επιβεβαιωθεί στη ζωή, διαψεύδοντας και τότε στα χρόνια του Λένιν τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, και τώρα τους απολογητές της ΕΕ, των διακρατικών ενώσεων του κεφαλαίου. Ο Λένιν ήταν πολέμιος κάθε διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας και θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό.

Ακρογωνιαίος λίθος στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα είναι η συνεπής διεθνιστική δράση των μπολσεβίκων υπό την καθοδήγηση του Λένιν και η ίδρυση της Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς ως καρπός της, αναδεικνύοντας το καθήκον διαχωρισμού των επαναστατικών δυνάμεων από τις οπορτουνιστικές σε διεθνές επίπεδο, την καταδίκη της προδοτικής στάσης των κομμάτων της Β’ Διεθνούς, που, στηρίζοντας την αστική τάξη των χωρών τους, κάλεσαν την εργατική τάξη να οδηγηθεί στη σφαγή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σήμερα το διδακτικό και επίκαιρο έργο του Λένιν εκθέτει επανειλημμένα και διαχρονικά όλους όσοι επιχειρούν μάταια να το συκοφαντήσουν ή να το αποσιωπήσουν. Είναι καρφί στο μάτι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που ζούμε κι αυτές τις μέρες της πανδημίας με την αθλιότητα των τραγικών ελλείψεων Υγείας, των σφοδρών ανταγωνισμών των μονοπωλίων που φορτώνουν στις πλάτες των λαών κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά, που υπογραμμίζουν όσο ποτέ άλλοτε την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Αποτελεί απάντηση και οδηγό για τη σύγχρονη δράση των ΚΚ σε όλο τον κόσμο και την πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της σε κάθε χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία εμπνέεται και καθοδηγείται από το έργο του, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει ανυποχώρητα στον ίδιο δρόμο, υπερασπιζόμενη την παρακαταθήκη του για την επίτευξη των επαναστατικών σκοπών μας».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: