Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού ”σκεπάζει” και πάλι την Γαλλία

Με 585.408 ενεργές περιπτώσεις ασθενών εκ των οποίων 1448 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, η μια μετά την άλλη πόλη της Γαλλίας λαμβάνουν μια σειρά νέων περιοριστικών μέτρων με σκοπό να  αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό.

Με 26.896 νέα κρούσματα χθες η Γαλλία φαίνεται να μπαίνει ξανά στο μάτι του κορωνοϊού.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου τα νέα κρούσματα στην Γαλλία βρίσκονται σε ανησυχητική ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα το πρώτο καμπανάκι άρχισε να χτυπά στα μέσα Ιουλίου, όταν τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία  φτάνοντας, στα μέσα Αυγούστου, να ξεπερνούν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων πριν από την επιβολή της καραντίνας σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας.

Με 585.408 ενεργές περιπτώσεις ασθενών εκ των οποίων 1448 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, η μια μετά την άλλη πόλη της Γαλλίας λαμβάνουν μια σειρά νέων περιοριστικών μέτρων με σκοπό να  αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό. Το κάπως καθησυχαστικό της κατάστασης είναι πως λίγες περιπτώσεις των νοσούντων καταλήγουν στο θάνατο και συνήθως πρόκεινται για ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα, χωρίς αυτό να μειώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αρκετοί τουρίστες από την Γαλλία συρρέουν στην χώρα μας από τα τέλη Ιουλίου παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, προκαλώντας ανησυχία για την δική μας υγειονομική ασφάλεια, η οποία δεν φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες μας όταν πρόκειται για την ”ανάπτυξη”

Στην Γαλλία τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα ισοπεδώθηκαν με αφορμή την πανδημία. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται με μειωμένο μισθό, αυξημένο ωράριο ενώ αυξήθηκε και το όριο συνταξιοδότησης χωρίς να ανοίξει στην κυριολεξία μύτη.

Το επιβαρυμένο δημόσιο σύστημα υγείας της Γαλλίας δεν έχει καταφέρει ακόμα να ισορροπήσει από το πρώτο κύμα αντιμετώπισης του ιού. Θυμόμαστε όλοι την τραγική έκκληση για αναπνευστήρες από κτηνιατρικά νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία τον περασμένο Απρίλιο, σε μια χώρα που μέχρι το 2009 είχε επάρκεια ιατρικών υλικών, την οποία απώλεσε προς χάριν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τα νοσοκομεία του Παρισιού έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τις άδειες των εργαζομένων να αναστέλλονται. Οι εργαζόμενοι φτάνουν και πάλι στα όρια τους, μην έχοντας πάρει παρά ελάχιστες ανάσες από τη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, ενώ όλοι μας θυμόμαστε τις εικόνες καταστολής εναντίον τους, όταν διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σε μέγιστο συναγερμό έχουν τεθεί μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως η Γκρενόμπλ, η Λιλ, Λυών και Σεντ Ετιέν, ενώ στα δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες τόσο η Τουλούζη όσο και το Μονπελιέ να τεθούν σε μια σειρά απο νέους υγειονομικούς περιορισμούς. Μέχρι στιγμής, οι μετακινήσεις ανάμεσα στις γαλλικές πόλεις δεν έχει διακοπεί, αλλά εξετάζεται ως πιθανό ενδεχόμενο, αν τα κρούσματα συνεχίσουν την αύξουσα πορεία τους.

Υπολογίζεται πως πάνω από το 40% των αστέγων των πόλεων είναι φορείς του ιού και αυτό θέτει σε ανησυχίες της αρχές, καθότι οι εστίες μόλυνσης διασπείρονται μέσα στις πόλεις και συχνές είναι μη ανιχνεύσιμες και εύκολα αντιμετωπίσιμες, μια που το μεγαλύτερο ποσοστό αστέγων αποτελείται από άτομα που αποφεύγουν για ευνόητους λόγους τις επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθότι αποτελούνται είτε από μετανάστες χωρίς χαρτιά είτε από άτομα με παραβατική συμπεριφορά όπως τοξικομανείς ή μικροκλέφτες, που δύσκολα θα απευθυνθούν στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: