Την είσοδο παντρεμένων σε θέση ιερέων εξετάζει η Καθολική Εκκλησία

Η έλλειψη κληρικών οδηγεί το Βατικανό στην έκδοση πρότασης για τη χειροτονία παντρεμένων πιστών μιας κάποιας ηλικίας, κατ’ αρχάς σε περιοχές του Αμαζονίου που κάνουν μήνες να δουν παπά.

Σε δραστικά για τα δεδομένα της μέτρα προσανατολίζεται η Καθολική Εκκλησία, καθώς η διαρκής πτώση στους αριθμούς των ενεργών πιστών, τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης και η έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς των νέων να ενδυθούν το ιερατικό σχήμα έχουν οδηγήσει αποψίλωση πολλών ενοριών από ιερείς.

Σύμφωνα με ντοκουμέντο του Βατικανού δίδεται η σύσταση η εκκλησία να εξετάσει τη χειροτονία παντρεμένων ανδρών μιας κάποιας ηλικίας σε απομακρυσμένες περιοχές του Αμαζονίου.

Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα πρόκειται για ιστορικής σημασίας αλλαγή στην καθολική εκκλησία, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για επέκταση του μέτρου και σε άλλες περιοχές που πάσχουν από λειψανδρία κληρικών.

Οι υποψήφιοι ιερείς θα πρέπει να είναι “εγνωσμένου χαρακτήρα”, ιθαγενείς κατά προτίμηση, με οικογένειες και ενήλικα παιδιά, που θα χαίρουν της αναγνώρισης από τις τοπικές κοινότητες πιστών.

Με τα ως τώρα δεδομένα, υπάρχουν απομακρυσμένες κοινότητες στον Αμαζόνιο όπου ιερέας καταφτάνει μόνο σποραδικά, αφήνοντας μήνες τα χωριά χωρίς λειτουργία, εξομολόγο και τέλεση μυστηρίων.

Ο πάπας Φραγκίσκος ήδη από το 2017 είχε δηλώσει πως εξετάζει τη χειροτονία ανδρών με κύρος σε απομονωμένες περιοχές του Αμαζονία και πιθανόν σε απόμακρα νησιά του Ειρηνικού, αρνήθηκε ωστόσο τη μαζική εισδοχή παντρεμένων ανδρών στην εκκλησία, θεωρώντας πως αυτό θα υπονόμευε την υποχρεωτική αγαμία πως ως σήμερα ισχύει για όλους τους βαθμούς της καθολικής ιεροσύνης.

“Η απόφαση θα ληφθεί σε εκκλησιαστική σύνοδο τον ερχόμενο Οκτώβρη, όπου επίσκοποι κι άλλοι αντιπρόσωποι, ανάμεσά τους ιθαγενείς από τη Βραζιλία, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, το Σουρινάμ, τη Γκουϊάνα και τη Γαλλική Γκουϊάνα, θα ψηφίσουν για μια σειρά άρθρων που στη συνέχεια θα υποβληθούν στον προκαθήμενο της καθολικής εκκλησίας.

Με πληροφορίες από telesur

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: