Τιμές σε ναζί αξιωματικό από το στρατό της Βραζιλίας

Ως “επιζώντα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” και θύμα του “σοβιετικού ολοκληρωτισμού” παρουσιάζει σε τιμητικό κείμενο ο βραζιλιάνικος στρατός τον Όττο φον Βεστερνχάγκεν, που είχε λάβει παράσημο από το Χίτλερ προσωπικά.

Μετά τις δηλώσεις υπουργού του Μπολσονάρου πως ο εθνικοσοσιαλισμός “είναι κίνημα της αριστεράς”, φαίνεται ως η ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν αρκείται πια μόνο σε έμμεσο ξέπλυμα του ναζισμού. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από την ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα και τα ΜΚΔ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας προς τιμήν του ναζί αξιωματικού Όττο Μαξιμίλιαν φον Βεστερνχάγκεν (1923), που είχε φοιτήσει σε ανώτατη στρατιωτική σχολή της Βραζιλίας.

Ο Βεστερνχάγκεν, που είχε παρασημοφορηθεί από τον ίδιο το Χίτλερ στη διάρκεια της κατοχής της Γαλλίας και τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Βερολίνου από τον Κόκκινο Στρατό, διέφυγε όπως και πολλοί άλλοι ομοϊδεάτες του στην Αργεντινή μετά το τέλος του πολέμου. Αργότερα όμως, όπως και πάλι συνέβη με πολλούς ναζί, αποκαταστάθηκε κι επέστρεψε μάλιστα στο γερμανικό στρατό, ως “ειδικός πυροβολικού”. Τη δεκαετία του ’60 ταξίδεψε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, στη διάρκεια προγράμματος ανταλλαγής στρατιωτικών μεταξύ ΟΔΓ και της βραζιλιάνικης δικτατορίας, που τόσες φορές έχει επαινεθεί από τον Μπολσονάρου.

Ο Βεστερνχάγκεν δολοφονήθηκε την 1η Ιούλη 1968 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, από ακροαριστερή ένοπλη οργάνωση, που τον πέρασε για τον Βολιβιανό στρατιωτικό Γκάρι Πράδο, που είχε συμμετάσχει στη σύλληψη και τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα ένα χρόνο νωρίτερα.

Στο επίμαχο κείμενο, όχι απλά δεν αναφέρεται λέξη για το ναζιστικό παρελθόν του Βεστερνχάγκεν, αλλά αντίθετα επισημαίνεται ότι “υπήρξε ο πρώτος αξιωματικός από τη Γερμανία που παρακολούθησε αυτά τα μαθήματα” και ότι ως αποστολή του είχε “να δείξει την αξία του γερμανικού στρατού στον κόσμο και να αναιρέσει την αρνητική εικόνα που είχε αφήσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος”.

Παρακάτω, ο παρασημοφορημένος από το Φίρερ αναφέρεται ως “επιζών του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και των ολοκληρωτικών σοβιετικών φυλακών, του οποίου το νήμα της ζωής κόπηκε πρόωρα από μια παράλογη και δειλή τρομοκρατική πράξη”. Αποθέωση ενός ναζί εγκληματία πολέμου και θεωρία των δύο ακρών σε ένα.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, πρόσφατα η σχολή όπου είχε φοιτήσει ο Βεστερνχάγκεν, έδωσε το όνομά του σε αίθουσα διδασκαλίας, ενώ αφιέρωσε και χάλκινη πλακέτα προς τιμήν του.

Οι αντιδράσεις των ενεργειών αυτών ήταν έντονες όπως είναι αναμενόμενο, ενώ μεταξύ άλλων διαμαρτυρήθηκε και η οργάνωση “Εβραίοι για τη Δημοκρατία” που χαρακτήρισε το κείμενο “τρομαχτικό, αποτρόπαιο και ακατανόητο”, ενώ στηλίτευσε και τη “συνένοχη σιωπή κάποιων εβραϊκών οργανώσεων στη Βραζιλία”.

Η Βραζιλία μπορεί επίσημα να  μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων το 1942, και να έστειλε εκστρατευτικό σώμα 25000 ανδρών στην Ιταλία ενάντια στις δυνάμεις του άξονα, είναι όμως γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος της ηγεσίας του στρατού είχε φιλοναζιστικές συμπάθειες και έβλεπε θετικά μια συμπαράταξη της χώρας με τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από telesur

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: