Θύμα δολοφονίας από ακροδεξιούς ο γραμματέας του Συνδικάτου Ορυχείων της Βολιβίας Ορλάντο Γκουτιέρες

Ο Γκουτιέρες είχε βρεθεί προεκλογικά στην πρώτη γραμμή κατά των πραξικοπηματιών, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων αν οι αμερικανοκίνητοι σφετεριστές της εξουσίας δεν αποδέχονταν τη λαϊκή ετυμηγορία.

Με δολοφονική μανία αντιδρούν τα όργανα των πραξικοπηματιών στο συντριπτικό σε βάρος τους εκλογικό αποτέλεσμα της 18ης Οκτωβρίου. Θύμα της ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ορυχεία της Βοβλιβίας (FTSMB), Ορλάντο Γκουτιέρες, που ξεψύχησε στο νοσοκομείο, όπου για μέρες έδινε μάχη για τη ζωή του, μετά την επίθεση που δέχτηκε από ακροδεξιούς στις 24 Οκτωβρίου.

Ο Λουίς Άρσε, που εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 50% εξέφρασε τα συλλυπητήριά του μέσω τουίτερ:

“Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τη απώλεια του αδελφού Ορλάντο Γκουτιέρεζ. Ήταν ένας μεγάλος ηγέτης των ορυχείων, ο οποίος υπερασπιζόταν πάντα τα συμφέροντα του λαού της Βολιβίας. Την αλληλεγγύη μου προς την οικογένειά του. Τους συνοδεύουμε στον πόνο τους”.

Tο συνδικάτο FSTMB από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την επίθεση που δέχτηκε ο Γκουτιέρες, αναφέροντας πως “Ήταν μια εκδίκηση που διεξήχθη από τους φασίστες της δεξιάς και τους εκτελεστές της, τους λεγόμενους “pititas”, προσθέτοντας ότι οι συνδικαλιστές βρίσκονται στο στόχαστρο.

Ο Γκουτιέρες είχε βρεθεί προεκλογικά στην πρώτη γραμμή κατά των πραξικοπηματιών, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων αν οι αμερικανοκίνητοι σφετεριστές της εξουσίας δεν αποδέχονταν τη λαϊκή ετυμηγορία. Η στάση του αυτή οδήγησε σε απειλές σε βάρος της ζωής του και εκείνης της οικογένειάς του μέσω ΜΚΔ.

Την οδύνη του για τη δολοφονία εξέφρασε και ο εξόριστος Έβο Μοράλες, που όπως ανακοινώθηκε αναμένεται να επιστρέψει στη Βολιβία μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στις 9 Νοέμβρη. Μέσω τουίτερ, ο προηγούμενος νόμιμα εκλεγμένος ηγέτης της Βολιβίας έστειλε τα συλλυπητήριά του ως εξής:

“Με βαθιά λύπη, άκουσα για τον θάνατο του συντρόφου Orlando Gutierrez, ενός νεαρού, γενναίου και αφοσιωμένου ηγέτη ορυχείων”, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος Έβο Μοράλες. “Τα συλλυπητήριά μου και η αλληλεγγύη μου προς την οικογένειά του”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: