Θεωρία δύο άκρων με “αντίφα” άρωμα – Αναρχικοί εξισώνουν σβάστικα με σφυροδρέπανο στη Βουλγαρία

Τζημερικού τύπου εξισώσεις σε αντιδιαδήλωση κατά της πορείας μνήμης δοσίλογου στρατηγού στη Σόφια, με μέλη της πορείας υπό την πλήρη ανοχή των υπολοίπων, ανάμεσά τους κι Έλληνες αναρχικοί, να υψώνουν πλακάτ εξομοίωσης φασισμού – κομμουνισμού.

Κάθε Φλεβάρη τέτοια εποχή στην καπιταλιστική Βουλγαρία της ελευθερίας και της δημοκρατίας, οι δρόμοι της Σόφιας κατακλύζονται από νεοναζί με πυρσούς στα χέρια, κάποιοι από αυτούς εισαγόμενοι, προς τιμήν του φιλοναζί συνεργάτη των Γερμανών στο β’ παγκόσμιο πόλεμο, Χρίστο Λούκοφ. Ο Λούκοφ, επικεφαλής των Βουλγαρικών Εθνικών Λεγεώνων, είχε στενούς δεσμούς με το ναζιστικό κόμμα και θεωρείται εμπνευστής της αντισημιτικής νομοθεσίας στη Βουλγαρία, στα πρότυπα των νόμων της Νυρεμβέργης.

 

 

Μάλιστα, παρότι η φετινή πορεία είχε αρχικά απαγορευθεί από τις αρχές, τελικά επιτράπηκε με δικαστική απόφαση, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από κόμματα, φορείς πολιτών και την εβραϊκή κοινότητα. Ανάμεσα στις αντιδράσεις καταγράφεται και μια αντιδιαδήλωση εκατοντάδων ατόμων, υποτίθεται με αντιφασιστικό πρόσημο. Και λέμε υποτίθεται, γιατί ανάμεσα στα πλακάτ της πορείας διακρίνεται καθαρά κι ένα στο οποίο εικονίζονται μια σβάστικα πλάι σε ένα σφυροδρέπανο μέσα σε σήμα απαγορευτικού, σε μια προφανή απόπειρα εξίσωσης των δύο άκρων. Στην κεφαλή της πορείας μάλιστα εικονίζεται και η ελληνική συμμετοχή της αναρχικής συλλογικότητας ΑΠΟ – ΟΣ, με πανό το οποίο ευαγγελίζεται την “κοινωνική επανάσταση και τον ελευθεριακό κομμουνισμό”, μην έχοντας κατά τα φαινόμενα κανένα πρόβλημα με τις λογικές των συνοδοιπόρων τους.

 

 

Προφανώς δεν απαιτεί κανείς από αναρχικούς οποιασδήποτε τάσης οπουδήποτε στον πλανήτη να ασπαστούν τα σφυροδρέπανα. Δεν είναι όμως παράλογο να απαιτεί, όχι μόνο από αναρχικούς, αλλά από οποιονδήποτε δηλώνει αντιφασίστας, να σεβαστεί τουλάχιστον τα στοιχειώδη ιστορικά δεδομένα, τα οποία έχουν καταγραφεί και δεν αλλάζουν. Τον αρχιναζί Λούκοφ τον σκότωσαν στις 13 Φλεβάρη δυο κομμουνιστές αντάρτες, ο Ιβάν Μπουρουτζίεφ και η εβραϊκής καταγωγής Βιολέτα Γιάκοβα, που λίγο καιρό η ίδια μαρτύρησε στα χέρια των δοσιλογικών βουλγαρικών αρχών ασφαλείας. Είτε το συνειδητοποιούν κάποιοι, είτε όχι, η εξίσωση των συμβόλων των δολοφόνων με εκείνα των θυμάτων τους είναι σαν να φτύνουν στον τάφο τους. Αν πάλι ορισμένοι θεωρούν ότι έχουν το ανάστημα για να το κάνουν, τουλάχιστον ας μην επικαλούνται αντιφασιστικό μανδύα.

 

Υ.Γ. Σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστη που λάβαμε λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της ανάρτησης, στην εκδήλωση, όπου ο ίδιος ήταν παρών, υπήρχαν και άλλα τέτοια πλακάτ, όπως στη φωτογραφία που μας έστειλε. Σε ερώτησή του μάλιστα προς την κοπέλα για ποιο λόγο έχει βάλει μαζί σφυροδρέπανο με αγκυλωτό σταυρό, έλαβε την εξής “αποστομωτική” απάντηση: “Είναι το σύμβολο του Μπολσεβικισμού που οδήγησε πολλούς αναρχικούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως οι ναζί”. Τέτοιον αντιφασισμό να τον χαίρονται όσοι τον στηρίζουν…

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η Orestis Komep λέει:

    Θα παρότρυνα το φίλο αναγνώστη – καταγγέλλοντα να αναφέρει τις σωστές αιτιάσεις του πρωτίστως έναντι της λεγόμενης αυτής ”αναρχικής” συλλογικότητας. Τα μέλη της οποίας οφείλουν να απολογηθούν για την εκεί παρουσία τους: με ποιες δήθεν ”αναρχικές” οργανώσεις έχουν επαφές, για ποιους λόγους και, κυριότερα, γιατί δεν επέλεξαν την άμεση αποχώρηση από την εν λόγω ”αντισυγκέντρωση”.
    Η φασίστρια που κραδαίνει το επίμαχο πλακά στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται πως διαθέτει κεντρική θέση στην ”αντισυγκέντρωση”, δεν είναι παρείσακτη.
    Τις ουσιαστικές απαντήσεις τις έχουμε υπόψιν μας, ασφαλώς. Και δεν αναφέρομαι στο μη υπαρκτό ούτως ή άλλως αντιφασιστικό κίνημα στη Βουλγαρία, αλλά σε ανάλογου τύπου ”συλλογικότητες” του εσωτερικού.

Κάντε ένα σχόλιο: