“Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στη ζωή, την επιστήμη, το διαφωτισμό” – ΛΟΑΤ Κομμουνιστές στην Τουρκία απαντούν σε κήρυγμα μίσους που ενοχοποιεί την ομοφυλοφιλία για την πανδημία

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε πως η ομοφοβική αντίδραση ποτέ δε χάνει μια ευκαιρία: Ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της προεδρίας Θρησκευτικών Ζητημάτων, αναφέρθηκε στη “μοχθηρία της ομοφυλοφιλίας” στο κήρυγμα που διάβασε χθες. Επωφελούμενος από ευκαιρία της εθνικής κινητοποίησης κατά του κορονοϊού, πρόφερε κατάρες κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Σε ένα ομοφοβικό παραλήρημα επιδόθηκε στο κήρυγμά του την Παρασκευή ο Αλίς Ερμπάς, πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Τουρκία, κατηγόρησε ότι η ομοφυλοφιλία προκαλεί ασθένειες και τη μοιχεία ως το μεγαλύτερο αμάρτημα του Ισλάμ. Αντιδρώντας στη ρητορική μίσους, κομμουνιστές ΛΟΑΤ δημοσίευσαν μέσω του πόρταλ του TKP ανακοίνωση στην οποία καταδικάζουν την καλλιέργεια ρατσισμού και ομοφοβίας, όπως και την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη ζωή, την επιστήμη και το διαφωτισμό. Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

Μαζί με την πανδημία κορονοϊού, όλη η ντροπή και η ατιμία του σημερινού κοινωνικού συστήματος έχουν αποκαλυφθεί. Καθώς η ευθραυστότητα και η αδυναμία του εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας έχουν καταστεί προφανή, γινόμαστε επίσης μάρτυρες πώς η εργατική τάξη αφήνεται χωρίς έλεος να πεθάνει.

Δεν είναι αυτό το μόνο θέμα ωστόσο. Η πανδημία έχει ενθαρρύνει όλες τις πτυχές των διακρίσεων που είναι ενσωματωμένες στο καπιταλιστικό σύστημα, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία κοκ. Διαβάζουμε νέα για την παρενόχληση προσφύγων και την ένταση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Και εντέλει για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε πως η ομοφοβική αντίδραση ποτέ δε χάνει μια ευκαιρία: Ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της προεδρίας Θρησκευτικών Ζητημάτων, αναφέρθηκε στη “μοχθηρία της ομοφυλοφιλίας” στο κήρυγμα που διάβασε χθες. Επωφελούμενος από ευκαιρία της εθνικής κινητοποίησης κατά του κορονοϊού, πρόφερε κατάρες κατά των ΛΟΑΤ.

Είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με αυτές τις ομοφοβικές επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤ που γίνονται σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Επιπλέον, αυτός ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός δεν είναι μοναδικός και το ξέρουμε καλά κι αυτό. Παντού στον κόσμο, θρησκευτικοί φονταμενταλιστές εξακολουθούν να φέρνουν αντιεπιστημονικές εξηγήσεις για την πανδημία. Με αυτό τον τρόπο, στοχοποιούν τα άτομα που βλέπουν ως “απειλή” ενάντια στα συμφέροντά τους και το κοινωνικό σύστημα από το οποίο επωφελούνται. Για παράδειγμα, Αμερικανοί πάστορες τόλμησαν να ανακηρύξουν την πανδημία ως τιμωρία λόγω “διεμφυλικών παιδιών” και “των αμαρτιών των ΛΟΑΤ”. Σε μια εποχή που επιστήμονες από όλο τον κόσμο παλεύουν να βρουν θεραπεία και εμβόλιο, είναι προφανές πως δεν υπάρχει έδαφος για τέτοιες προτάσεις. Ο κύριος λόγος για τον οποίο μπορούν ακόμα να γίνονται τέτοιες δηλώσεις είναι ξεκάθαρο: Ο καπιταλισμός, ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας, νιώθει την ανάγκη να ναρκώνει τις μάζες με τη βοήθεια της αντίδρασης.

Τα ΛΟΑΤ άτομα, που ήδη σε μεγάλο βαθμό αποκλείονται από τα συστήματα υγείας, στερούνται περαιτέρω τα βασικά τους δικαιώματα στη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, αυτές οι εχθρικές δηλώσεις θα συμβάλλουν σίγουρα στην επιδείνωση της κακομεταχείρισης των ΛΟΑΤ, που είναι ισότιμοι πολίτες της χώρας όπως και κάθε άλλος.

Είμαστε σίγουροι ότι η ανθρωπότητα θα ξεπεράσει αυτή την πανδημία. Ωστόσο, κάθε είδους “πανδημικός οπορτουνισμός”, ανάμεσά τους η φοβία στους ΛΟΑΤ δε θα ξεχαστούν ποτέ.

Εμείς, ως ισότιμοι πολίτες, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους στη ζωή, την επιστήμη και το διαφωτισμό!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: