“Θα έχουμε νεκρούς” λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Μαθητών Γαλλίας – Όργιο καταστολής και συλλήψεων σε λύκεια της χώρας

146 συλλήψεις -κυρίως μαθητών – με βάναυσες μεθόδους και βαριές κατηγορίες σε δύο λύκεια της χώρας, είναι μία μόνο από τις ψηφίδες του μωσαϊκού της κρατικής βίας που ξεσπά με αυξανόμενη ένταση σε βάρος των ανήλικων διαδηλωτών.

Ανήλικοι μαθητές πεσμένοι στα γόνατα, με τα χέρια ψηλά και κάποιοι από αυτούς γυρισμένοι μπροστά σε τοίχο, ανάμεσα σε κατάφρακτους άντρες των γαλλικών ΜΑΤ. Ποιο είναι το έγκλημά τους; Η συμμετοχή στις μαθητικές διαδηλώσεις που εξελίσσονται σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, σε αλληλεγγύη προς τα Κίτρινα Γιλέκα, αλλά και διεκδικώντας αυτόνομα μαθητικά αιτήματα, όπως την κατάργηση του νέου τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που πετάει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες μαθητές.

Μόνο στην πόλη Mantes-la-Jolie συνελήφθησαν 146 άτομα, κυρίως μαθητές. Κατηγορούνται για ρίψη βομβών Μολότοφ και τον εμπρησμό δύο αυτοκινήτων, ενώ για τη διάλυση του πλήθους οι πάνοπλοι αστυνομικοί έκαναν μαζική χρήση γκλομπ και δακρυγόνων.

Εννέα συλλήψεις υπήρξαν και στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπου πάνω από 100 πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολεία βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, διαδηλωτές στο Σαιν-Ντενί κατέλαβαν τις εισόδους σε 37 λύκεια και δυο ανώτατα ιδρύματα, ενώ οι συλλήψεις έγιναν στα πλαίσια σύγκρουσης με τις δυνάμεις καταστολής.

Παρόμοια σκηνικά σημειώθηκαν και άλλα παρισινά προάστια, αλλά και στη Λυών, τη Μασσαλία και την Τουλούζη, με την αστυνομία να ισχυρίζεται πως οι μαθητές ήταν «οπλισμένοι με μπαστούνια και μαχαίρια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Μαθητών Γαλλίας, Λουί Μπογιάρ, εξέφρασε φόβους σε τηλεοπτικό δίκτυο πως αν δεν υπάρξει «ισχυρή απάντηση» από τον υπουργό παιδείας, «θα έχουμε νεκρούς», καταγγέλλοντας την αστυνομική βία, και καλώντας παράλληλα τους συμμαθητές του να «μην υποκύψουν ούτε στη βία, ούτε στο φόβο».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: