“Θα αγωνιστούμε μέχρι να μην υπάρξει άλλη μέρα ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ” – Ομιλία βετεράνου του Ιράκ γίνεται βάιραλ στο αμερικανικό διαδίκτυο (VIDEO)

Η παλιότερη αυτή ομιλία του βετεράνου και αγωνιστή της ειρήνης Μάικ Πράισνερ έχει γίνει ανάρπαστη τις τελευταίες μέρες, με χιλιάδες χρήστες να σχολιάζουν ώστε να ανέβει το βίντεο στα προτεινόμενα του youtube.

Μπορεί να έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από την ομιλία του βετεράνου του Ιράκ Μάικ Πράισνερ, έξω από το Λευκό Οίκο, ομιλία για την οποία συνελήφθη μαζί με 130 ακόμα βετεράνους, θα μπορούσε όμως να είναι κυριολεκτικά χθεσινή, αφού προσθέτοντας τη λέξη Ιράν ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτε στο περιεχόμενό της. Δε θα μπορούσε να αλλάξει άλλωστε, όσο παραμένει ίδιο το δολοφονικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Το βίντεο της ομιλίας, ανεβασμένο στο youtube από το Σεπτέμβρη του 2019, έγινε ξαφνικά βάιραλ από τη μέρα της αμερικανικής επίθεσης στο Σολεϊμανί, υπό το φόβο μιας νέας πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Χιλιάδες κυριολεκτικά χρήστες, κυρίως από τις ΗΠΑ, μπήκαν να σχολιάσουν το βίντεο, με τη ρητή από πλευράς τους πρόθεση να “εξαναγκάσουν” τον αλγόριθμο της διαδικτυακής πλατφόρμας να το προβάλλει ως “προτεινόμενο” σε περισσότερους χρήστες. Η κίνηση φαίνεται να στέφεται από αρκετή επιτυχία, καθώς μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το βίντεο είχε σχεδόν 5,5 εκατομμύρια θεάσεις.

Ο Πράισνερ κυριολεκτικά κατακεραυνώνει τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ζητά από τους συναδέλφους του να αρνηθούν να υπηρετήσουν και το λαό να διαδηλώσει κατά του πολέμου, ώσπου “να μην υπάρξει άλλη μέρα ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ”:

Είμαστε εδώ για να πούμε σε όλους όσοι υπηρετούν στο στρατό και τους πεζοναύτες, την αεροπορία και το ναυτικό, να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε αυτούς τους εγκληματικούς πολέμους. Κι αυτό είναι το δικαίωμα που όλοι σας πρέπει να ασκήσετε. Δεν έχετε κανένα λόγο να ρισκάρετε τη ζωή σας ή να σκοτώσετε και να πεθάνετε για τα κέρδη. Έχουμε πάει στο Ιράκ, έχουμε πάει στο Αφγανιστάν και ξέρουμε περί τίνος πρόκειται σε αυτούς τους πολέμους. Και μπαίνουμε στο στρατό για διάφορους λόγους, επειδή χρειαζόμαστε πανεπιστημιακή εκπαίδευση, γιατί χρειαζόμαστε δουλειά, γιατί χρειαζόμαστε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μπαίνουμε στο στρατό και τότε μας λένε πως εχθροί μας είναι φτωχοί άνθρωποι στις σπηλιές του Αφγανιστάν ή φτωχοί άνθρωποι στις ερήμους του Ιράκ. Αλλά εμείς έχουμε πάει σε αυτές τις χώρες και ξέρουμε ότι εχθρός μας δεν είναι άλλοι φτωχοί λαοί στο εξωτερικό. Είναι αυτοί που μας έδιωξαν από τις δουλειές μας, που μας αρνήθηκαν την περίθαλψη, που κάνουν αδύνατη μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι εχθροί μας δεν είναι στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, αλλά ακριβώς εδώ στην πλουσιότερη. Μόνο η κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κοστίζει πάνω από 700 εκ. δολάρια κάθε μέρα. Αυτό είναι έγκλημα. Κάθε μέρα που περνάει, ενώ τόσοι από μας τραυματίζονται. Αλλά νομίζω πως όλοι μας εδώ και η μεγάλη πλειονότητα του λαού σε αυτή τη χώρα θα συμφωνούσαν πως μπορούμε να ξοδέψουμε καλύτερα 700 εκ. τη μέρα από το να βομβαρδίζουμε άλλους λαούς που δεν έχουμε λόγο να βομβαρδίζουμε. Θα μπορούσαμε να ξοδεύουμε 700 εκ. τη μέρα ανοικοδομώντας τις χώρες που καταστρέψαμε. Θα μπορούσαμε να ξοδεύουμε 700 εκ. τη μέρα φροντίζοντας τους βετεράνους όταν επιστρέφουν. Και θα μπορούσαμε να ξοδεύουμε 700 εκ. τη μέρα για να δώσουμε σε κάθε άνθρωπο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δουλειά, τρόπο επιβίωσης και σπίτι. Να που πρέπει να ξοδεύουμε τα χρήματα. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το κάνει αυτό (σσ. τότε ήταν πρόεδρος ο Ομπάμα) […] Γιατί δεν είναι δική μας κυβέρνηση. Είναι δική τους κυβέρνηση. Είναι η κυβέρνηση των πλουσίων. […]και η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν είναι να σταματήσουμε τις δουλειές μας. Κι αυτό κάνουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να σταματήσουν αυτοί οι πόλεμοι. […]Θα σταματήσει μόνο όταν οι άνθρωποι ξεσηκωθούν και το σταματήσουν. […] Πολλοί με ρωτούν “τι να κάνουμε;” […]Είναι απλό: Αγωνιζόμαστε, αγωνιζόμαστε και αγωνιζόμαστε… Κλείνουμε τις δουλειές μας, κλείνουμε τα σχολεία μας, κλείνουμε τους δρόμους, σταματάμε τη συνηθισμένη καθημερινότητα, και παλεύουμε μέχρι να αναγκάσουμε τους ανθρώπους μέσα εκεί (σσ. εννοεί στο Λευκό Οίκο) να κάνουν αυτό αυτό που θέλουν οι απέξω.

Και θα αγωνιστούμε μέχρι να μην ξαναπέσει άλλη βόμβα, να μη ριχτεί άλλη σφαίρα, να μη γυρίσει άλλος στρατιώτης σε αναπηρικό αμαξίδιο, να μη μακελευτεί άλλη οικογένεια, μέχρι να μην υπάρξει άλλη μέρα ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Ας παλέψουμε για να γίνει αυτό. […]Πρέπει να σταματήσουμε αυτούς τους πολέμους και να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο αδέρφια.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: