“Τέρμα τα φασίστες εναντίον κομμουνιστών” – Άρνηση Σαλβίνι να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Ιταλίας από τους ναζί

Με εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού και επίκληση του “αγώνα κατά της μαφίας” προσπαθεί ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής κυβέρνησης να δικαιολογήσει την προσβολή στη μνήμη χιλιάδων αγωνιστών που θυσιάστηκαν ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό του Μουσολίνι.

Η 25η Απριλίου είναι επίσημη αργία στην Ιταλία, καθώς αποτελεί μέρα τιμής και μνήμης για την απελευθέρωση της Ιταλίας από το ναζιστικό ζυγό και την επικράτηση των δυνάμεων της αντίστασης, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Δεν εντυπωσιάζεται κανείς πως η συγκεκριμένη επέτειος προκαλεί αναφυλαξία στο γνωστό ακροδεξιό υπουργό εσωτερικών της χώρας και ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Τόσο, που φέτος ανακοίνωσε πως δε θα πάρει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ανάμνηση του γεγονότος. Αν και πολλές φορές στο παρελθόν είχε εκφράσει την αποστροφή του για τη συγκεκριμένη μέρα, ο θεσμικός του ρόλος θεωρητικά επέτασσε την παρουσία του σε αυτή τη γιορτή..

Αντ’αυτού, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης θα κάνει περιοδεία ενόψει τοπικών εκλογών στη Σικελία, τόσο στην πρωτεύουσα Παλέρμο, όσο και σε άλλες, επαρχιακές πόλεις του νησιού. Με έμμεση θεωρία δύο άκρων και πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή του ο Ιταλός πολιτικός λέγοντας πως “Για να βγούμε από την αντιπαράθεση “φασίστες εναντίον κομμουνιστών, δεξιά εναντίον αριστεράς” η απελευθέρωση από τη μαφία είναι για μένα προτεραιότητα της χώρας μας”. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός μάλιστα αποτελεί κι ένα έμμεσο πάλι ξέπλυμα του ίδιου του φασισμού και του Μουσολίνι, για τον οποίο οι νοσταλγοί του υποστηρίζουν πως “καθάρισε τη μαφία” επί ημερών του.

Οι δηλώσεις Σαλβίνι προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο πολλές αντιδράσεις, ανάμεσά τους και της προέδρου της Ένωσης Ανταρτών Ιταλία, Κάρλα Νέσπολο, που τόνισε πως “είναι θεσμικά επιτακτικό ο Σαλβίνι να βγει από τη βίαιη προπαγάνδα του ενάντια σε μια εθνική γιορτή που τιμά τη μνήμη τόσων γυναικών και αντρών που θυσιάστηκαν για να δώσουν στην Ιταλία την ελευθερία που της στέρησαν η βία και τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού”, προσθέτοντας πως η απαλλαγή από τη μαφία δεν είναι ρητορικό εργαλείο για να μην αποδώσει κανείς τις δέουσες τιμές στον αντιφασισμό και την πάλη των ανταρτών.

Με πληροφορίες από tpi.it

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: