Τεμενάδες της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης στο AfD – Συγγνώμη ζήτησε το ZDF για αντιφασιστικό μπλουζάκι καμεραμάν

O καμεραμάν έδωσε τη δική του απάντηση, λέγοντας πως την επόμενη φορά θα βάλει ζακέτα με το σύνθημα “FCK AFD”.

Διαπιστευτήρια στο AfD έσπευσε να δώσει το δεύτερο κρατικό κανάλι της Γερμανίας ZDF στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Αφορμή το μπλουζάκι που φορούσε ένας καμεραμάν στη διάρκεια της συνέντευξης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 30 Δεκέμβρη. Σε δυο πλάνα διακρίνεται η πλάτη του εικονολήπτη, όπου στο φούτερ του διακρίνεται μια υψωμένη γροθιά από το λογότυπο του αντιφασιστικού πανκ συγκροτήματος «Silime». To συγκρότημα, που υπάρχει από το 1979, είναι γνωστό για τους αντιφασιστικούς του στίχους και ιδιαίτερα για την κριτική του στο AfD, με αποτέλεσμα μάλιστα το κόμμα αυτό το 2016 να επιχειρήσει μάταια την παρεμπόδιση συναυλίας του συγκροτήματος στο Αμβούργο στους εορτασμούς για την ίδρυση του μεγάλου λιμανιού της πόλης.

Μετά την προβολή της συνέντευξης εκπρόσωποι του AfD ξέσπασαν σε υστερία, ιδίως μέσω ΜΚΔ, κάνοντας λόγο για «αριστερούς εξτρεμιστές στο ZDF». Ο σταθμός όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε το αυτονόητο δικαίωμα του εργαζομένου του να φοράει και να έχει ό,τι  πεποιθήσεις επιθυμεί, αλλά έσπευσε να απολογηθεί στο ακροδεξιό μόρφωμα λέγοντας πως «λυπάται που διακρινόταν η στάμπα» και πως «δεν αποτελεί πολιτική δήλωση». Τον τελευταίο αυτό ισχυρισμό διέψευσε ο ίδιος ο καμεραμάν φυσικά, ερχόμενος σε επικοινωνία με το συγκρότημα “Slime”, που τον είχαν καλέσει να έρθει σε επαφή μαζί τους για να του εξασφαλίσουν μόνιμη ελεύθερη είσοδο στα συγκροτήματά τους. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν τα μέλη του συγκροτήματος, χωρίς να υπάρξει διάψευση από τον εικονολήπτη, εκείνος δήλωσε πως λυπάται για τα «παρεξηγήσιμα υφάσματα» και πως την επόμενη φορά θα φοράει ζακέτα με το σύνθημα «FCK AFD».

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως αν κάνει κάτι τέτοιο, κινδυνεύει να πέσει θύμα ψηφιακής … λογοκρισίας. Κι αυτό γιατί μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, το AfD είχε διαρρήξει τα ιμάτιά του για το γεγονός πως σε αστυνομική σειρά του πρώτου κρατικού καναλιού ARD, η επιθεωρήτρια εμφανίζεται να έχει στο γραφείο της αυτοκόλλητο με αυτό ακριβώς το σύνθημα. Ήδη από τότε οι υπεύθυνοι έσπευσαν να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των ακροδεξιών, σβήνοντας το αυτοκόλλητο ψηφιακά στην αποθηκευμένη εκδοχή της σειράς που υπάρχει στο αρχείο του καναλιού, προκαλώντας και τότε έντοντες αντιδράσεις.

Με πληροφορίες από taz και jungewelt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: