Τέλος εποχής στην Κούβα – Νέος πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου από ώρα σε ώρα ο Μιγκέλ Μάριο Ντίας-Κανέλ

Ο Ραούλ Κάστρο αποχωρεί από την προεδρία όπως είχε προαναγγείλει, διατηρώντας τη θέση του στο ΚΚ Κούβας. Προτεινόμενος πρόεδρος του κρατικού συμβουλίου ο 57χρονος πρώτος αντιπρόεδρος Μιγκέλ Μάριο Ντίας-Κανέλ, ο οποίος είχε παραμείνει μακριά από τα φώτα δημοσιότητας, αφήνοντας τους αστούς αναλυτές να προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του για το αύριο της Κούβας.

Αλλαγή σκυτάλης στη θέση του προέδρου του κρατικού συμβουλίου της Κούβας θα έχουμε εντός της ημέρας, αφού χθες προτάθηκε για το αξίωμα από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση των 605 μελών απ’ όλη τη χώρα (με ελαφρά πλειοψηφία γυναικών) ο 57χρονος νυν πρώτος αντιπρόεδρος Μιγκέλ Μάριο Ντιάζ-Κανέλ Μπερμούντεζ.

Η ανάδειξη του προέδρου, την τελευταία μέρα της Εθνοσυνέλευσης που συμπίπτει συμβολικά με την ηρωϊκή απόκρουση της εισβολής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στον κόλπο των χοίρων πριν 58 χρόνια, είναι το επιστέγασμα μιας πολύμηνης εκλογικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβρη με τις εκλογές των τοπικών συμβουλιών, κινητοποιώντας εκατομμύρια Κουβανών πολιτών. Ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο θα συνεχίσει να έχει λόγο στα δημόσια πράγματα, ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος ως το 2021, του φορέα που βάσει κουβανικού συντάγματος είναι “η ανώτερη καθοδηγητική αρχή της κοινωνίας και του κράτους”. Σαφώς όμως ο συμβολισμός της αλλαγής στην προεδρία μετά από περίπου 60 χρόνια διακυβέρνησης των αδελφών Κάστρο παραμένει ισχυρός, αφήνοντας ανοιχτά ακόμα τα πρακτικά αποτελέσματα της νέας ηγεσίας στην πορεία της Κουβανικής Επανάστασης, στη συνέχεια της οποίας (continuidad de la revolución) δεσμεύεται η Εθνοσυνέλευση.

Ως πρώτος αντιπρόεδρος έχει προταθεί ο 72χρονος Αφρο-Κουβανός μέλος του ΠΓ και επί πολλά χρόνια υψηλός κυβερνητικός αξιωματούχος. Από τους πέντε προτεινόμενους αντιπροέδρους, ο Ραμίρο Βαλντέζ, ανήκει στη γενικά των επαναστατών που πολέμησε μαζί με τους Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο στη Σιέρα Μαέστρα.

Ο Ντιαζ-Κανέλ αγκαλιάζει το Ραούλ Κάστρο στη διάρκεια των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον Ντιαζ-Κανέλ, ηλεκτρονικό μηχανικό,  ο οποίος τηρούσε χαμηλό προφίλ ως τώρα, γνωστός κι αγαπητός πάντως στην κεντρική επαρχία Βίλα Κλάραόπου γεννήθηκε και άσκηση για 9 χρόνια καθήκοντα τοπικής διοίκησης. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από ηγέτης των Νέων Κομμουνιστών στο πανεπιστήμιο της Βίλα Κλάρα, για να αναδειχθεί σταδιακά μετά από χρόνια κομματικής δουλειάς στη θέση του μέλους του ΠΓ. Έντονα σχολιάστηκε από τα δυτικά μέσα, τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανιχνεύσουν τις πολιτικές του διαθέσεις, ευελπιστώντας στην παραπέρα “φιλελευθεροποίηση” του σοσιαλιστικού καθεστώτος, η παρουσία της συζύγου του τόσο στο ταξίδι του στη Β. Κορέα, όσο και στη διάρκεια των εκλογών, μια και στην Κούβα δε συνηθίζονται οι δημόσιες εμφανίσεις συζύγων που δεν έχουν οι ίδιες πολιτικό πόστο στη χώρα. Ο Κανέλ ωστόσο ήδη από την εποχή που ήταν τοπικός γραμματέας του κόμματος στη Βίλα Κλάρα τη δεκαετία του ’90, εμφανιζόταν συχνά με τη γυναίκα και τα παιδιά του σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις, και γενικότερα θεωρούνταν πολύ προσιτός στον τοπικό πληθυσμό. Στη διάρκεια της ασφυκτικής οικονομικής κρίσης που ακολούθησε την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού, χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του για τις μετακινήσεις, όπως και κάθε Κουβανός. Είναι γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με την εργατική τάξη, έχοντας τη συνήθεια να επισκέπτεται απροσδόκητα εργοστάσια και χώρους δουλειάς.

Δυτικοί αναλυτές σχολιάζουν ακόμα τη χρήση νέων τεχνολογιών εκ μέρους του, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν από τους πρώτους που άρχισαν να χρησιμοποιούν λάπτοπ κατά τη διάρκεια κομματικών συναντήσεων. Ενημερώνεται επίσης για τις διαθέσεις των εγχώριων αντιφρονούντων διαβάζοντας την αντικαθεστωτική μπλογκόσφαιρα, αν και οι αντίπαλοί του δεν του συγχωρούν τη διάθεσή του, όπως την εξέφρασε σε κομματική συνάντηση που διέρρευσε στο ίντερνετ πέρυσι, να κλείσει έναν ιστότοπο που ασκούσε έντονη αντικυβερνητική προπαγάνδα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και όλες οι πολιτικές εξελίξεις στο νησί της επανάστασης, το αν συνεχιστούν οι όποιες αλλαγές δεν είναι απλώς θέμα προσώπου, όσο σημαντικός κι αν είναι ο ρόλος τους. Η νέα ηγεσία της χώρας θα κληθεί να αναλάβει την τήρηση της γραμμής του κομμουνιστικού κόμματος, που με τη σειρά της διαμορφώνεται με γνήσια λαϊκή συμμετοχή, από τα κάτω προς τα πάνω, κάτι που ο Ντίαζ-Κανέλ τα τελευταία πέντε χρόνια ως αντιπρόεδρος τήρησε απαρέγκλιτα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: