Τα ταξικά συνδικάτα στη Γαλλία που κάνουν τη διαφορά στο τοπίο του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης

Μια συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων πόλων ταξικής δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος στη Γαλλία

Τα μαχητικά-ταξικά συνδικάτα και εργατικά κέντρα της CGT στην Γαλλία, δεν σηκώνουν λευκό πανί υπέρ του κοινωνικού διαλόγου που προάγει η γενική γραμματεία της συνομοσπονδίας της CGT, προσπαθώντας να κατευνάσει και να ενσωματώσει το εργατικό κίνημα στις βουλές της κυβέρνησης Μακρόν και των αφεντικών του γαλλικού ΣΕΒ (Medef). Με πολύ συγκεκριμένα προτάγματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα στον αρνητικό συσχετισμό που επικρατεί μέσα στο κίνημα.
Ίσως να φαντάζει για πολλούς από εσάς αυτονόητο να κάνουμε αναφορά για τον υπαίτιο της οικονομικής κρίσης αλλά για τα δεδομένα της Γαλλίας, η αναφορά έστω και στο όνομα και τις πράξεις του καπιταλισμού είναι καρπός ιδεολογικής διαπάλης στην καθημερινότητα.
Παράδειγμα τεράστιο που αφορά κυρίως, τις ανακοινώσεις της ΓΓ της CGT που δεν κατονομάζει ποτέ τον καπιταλισμό ως αίτιο της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει περιέλθει ο γαλλικός λαός και ιδίως τα χαμηλά λαϊκά στρώματα μαζί με την τεράστια μερίδα των μεταναστών-εργατών. Εκεί έχουμε βεβαίως την αυτόματη καταδίκη από τα μαχητικά-ταξικά συνδικάτα των ανακοινώσεων της ΓΓ της CGT που δεν στοιχειοθετεί τα δεδομένα της κρίσης, βάσει και των μαρξιστικών καταβολών της CGT, που επίσης πολλές φορές έχουν παιξει κατευναστικό ρόλο μέσα στο κίνημα.
Θα σας παρουσιάσουμε λοιπόν ορισμένα από αυτά τα συνδικάτα και εργατικά κέντρα που κάνουν την διαφορά, για να φωτίσουμε καλύτερα την κατάσταση σχετικά με την Γαλλία καθώς εδώ και αρκετό διάστημα, δηλαδή από τις αρχές Νοέμβρη και με την είσοδο στην επικαιρότητα των κίτρινων γιλέκων, έχουν περάσει στο περιθώριο οι ενέργειες που γίνονται από το πιο πρωτοπόρο κομμάτι της εργατικής τάξης της Γαλλίας.
Η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως μια βραδύκαυστη μηχανή που αργεί να πάρει μπροστά σχετικά με τις πρωτοβουλίες που παίρνονται από αυτήν την μαχητική-ταξική μειοψηφία που χαλάει τη σούπα του ΓΓ της CGT Μαρτίνεζ και που στο όνομα τους, το γαλλικό κεφάλαιο βλέπει τον μεγαλύτερο εχθρό του εντός συνόρων.
Έχουμε όμως πολλες κινητοποιήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Θα μπορουσαμε να κάνουμε μια τεράστια χρονολογική αναφορά των κινητοποιήσεων αυτών, των οποίων εύκολα θα οριζόταν ως χρονικό εφαλτήριο η επόμενη της εκλογικής νίκης του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος και την επόμενη των εκλογών ξεκίνησε το πέρασμα των πιο αντιδραστικών μεταρρυθμιστικών μέτρων υπέρ του γαλλικού και ξένου κεφαλαίου στην χώρα. Αλλά δυστυχώς, η λεπτομερέστατη αναφορά θα μας πάρει πολύ χρόνο και χώρο…
Δείγμα αυτών των κινητοποιήσεων, που είναι σε μια μόνιμη παρουσία στους χώρους δουλειάς, αλλά και όπου χρειάζεται για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, είναι οι σχεδόν εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου του νομού της Μασσαλίας (UD CGT 13) ως πρωτοπόρο κομμάτι του εργατικού κινήματος της περιοχής. Έχουν μόνιμη παρουσία σε χώρους δουλειάς για απεργίες και στήριξη σε εργαζόμενους που βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας τους, με ταξικά-αντικαπιταλιστικά κριτήρια και φυσικά με δυνατό αντιμπεριαλιστικο κίνημα για την περιοχή. Κάτι που έχουν αποδείξει αρκετές φορές και με την υπεράσπιση των προσφύγων και των ασυνόδευτων παιδιών που καταφθάνουν στη Γαλλία και καταδικάζοντας τον γαλλικό ιμπεριαλισμό, μαζί και τον ευρωαντλαντικό, με διεθνιστικές θέσεις για την εργατική τάξη. Είναι επίσης είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (FSM-WFTU) .
Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ενέργειες τους μέσα από της σελίδα τους στο Facebook https://www.facebook.com/UD-CGT-13-492740370895521/
Σημαντική αναφορά θα πρέπει να κάνουμε επίσης στην συνδικαλιστική ομοσπονδία της FNIC-CGT (Εθνική ομοσπονδία χημικής βιομηχανίας), που περιλαμβάνει βιομηχανικούς κλάδους εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται σε νευραλγικά τμήματα της οικονομίας του γαλλικού κεφαλαίου. Ιδιαιτέρως των πετρελαϊκών εταιριών, φαρμάκου, πλαστουργίας κτλ. Ειναι μια ομοσπονδία που αρκετές φορές σε απεργίες, καταφέρνει να παραλύσει την γαλλική οικονομία και να γίνεται ο εφιαλτης των κεφαλαιοκρατών καθώς παραλύουν τα διυλιστήρια της Γαλλίας και σταμάτα ο εφοδιασμός καυσίμων σε όλα τα πρατήρια καυσίμων. Έχει πρωτοπόρα θεση στο εργατικό κίνημα με μαχητικές-ταξικές θέσεις και η γραμματεία της ομοσπονδίας της FNIC έχει συγκρουστεί αρκετές φορές με την ΓΓ της συνομοσπονδίας της CGT, πάνω σε ζητήματα έντασης του ταξικού αγώνα με απεργίες, ενισχύσεις των παρεμβάσεων των συνδικαλιστών σε χώρους εργασίας, σε ιδεολογικά-ταξικα ζητήματα κόντρα στην ρεφορμιστική γραμμή της ΓΓ της συνομοσπονδίας. Είναι επίσης μέλος της ΠΣΟ. Αν θέλετε να τους παρακολουθείτε, έχουν και αυτοι σελίδα στο Facebook. https://www.facebook.com/Fnic-Cgt-518105458269688/
Ιδιαίτερη επίσης αναφορά θα κάνουμε και στους εργαζόμενους του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που οργανώνονται στο συνδικάτο Ενέργειας της CGT στο Παρίσι (CGT Énergie Paris). Είναι επίσης ενα μαχητικό-ταξικό συνδικάτο, δευτεροβάθμιο όργανο, που κρατάει τον αξιοπρεπή ρόλο του ενάντια και στην ομοσπονδία του κλάδου του και κόντρα στις τοποθετήσεις της γενικής συνομοσπονδίας της CGT. Αρκεί να δώσουμε μια πληροφορία ότι αυτή την στιγμή μάχονται ενάντια στην κυβερνητική απόφαση να κλείσουν αρκετά υποκαταστήματα της γαλλικης ΔΕΗ, βγάζοντας στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους του κλάδου και φυσικά υποβαθμίζοντας το προϊόν και των υπηρεσιών απέναντι στους πελάτες των φτωχών-λαϊκών κυρίως περιοχών. Όπου επίσης η κυβέρνηση πουλάει κομμάτια των εταιριών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου σε ιδιώτες και γίνονται επιθετικές ανατιμήσεις προς τα πάνω στα κοινωνικά αγαθά του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Είναι υπερασπιστές του ταξικού αγώνα με μαρξιστικές καταβολές, κατά του κεφαλαίου, των μονοπωλίων που αρπάζουν το ψωμί των εργατών μέσα στην χώρα, αλλά και σε άλλες γωνιες του πλανήτη, είτε με την εκμεταλευση του εργατικού δυναμικού, είτε με πολέμους, με διεθνιστικές θέσεις υπέρ της εργατικής τάξης. Είναι επισης μέλος της ΠΣΟ. https://www.facebook.com/cgtenergieparis/
Θα κλείσουμε εδώ με τα τρία πρώτα παραδείγματα του αγώνα που γίνεται στην Γαλλία απο τους οργανωμένους εργαζόμενους και σας υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε αυτή την παρουσίαση των δυνάμεων που μάχονται καθημερινά στην Γαλλία κατά του καπιταλισμού και των υπαλλήλων του.
Α.Π.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: