Τα συνδικάτα στο στόχαστρo: Η εμπειρία της Τουρκίας (VIDEO)

Ο Αλί Ριζά Κουτσουκοσμάνογλου, πρόεδρος του συνδικάτου Nakliyatls της Τουρκίας, μιλάει σε βίντεο του ΠΑΜΕ για την κατάσταση και τα ποικίλα εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα το εργατικό κίνημα της γειτονικής χώρας.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και διαφωτιστικά είναι τα όσα είπε στην κάμερα του ΠΑΜΕ ο Αλί Ριζά Κουτσουκοσμάνογλου, πρόεδρος του συνδικάτου Nakliyatls της Τουρκίας, για την κατάσταση και τα ποικίλα εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα το εργατικό κίνημα της γειτονικής χώρας. Αναφέρθηκε στην κληρονομιά της χούντας του Εβρέν που επιβλήθηκε το 1980, που τσάκισε το δυναμικά αναπτυσσόμενο την προηγούμενη δεκαετία συνδικαλιστικό κίνημα της Τουρκίας, με μόνιμες συνέπειες στο ποσοστό των συνδικαλισμένων εργατών, τη δυνατότητα δημιουργίας συνδικάτων και συμμετοχής τους σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και το δικαίωμα της απεργίας. Ανάμεσα στις ποικίλες απαγορεύσεις απεργιακού αγώνα που ισχύουν ως σήμερα, ο Κουτσουκοσμάνογλου ανέφερε ενδεικτικά τις απαγορεύσεις “για λόγους εθνικής ασφαλείας”, πανδημίας, αλλά και ότι δεν επιτρέπονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε άλλους συναδέλφους.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν πολλές διοικητικές, οικονομικές και πολιτικές πιέσεις προς τα συνδικάτα, με συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ στηλίτευσε το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που αποτελεί προνομιακό συνομιλητή αφεντικών και κυβέρνησης για τη διαιώνιση της αποστέρησης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων από την τουρκική εργατική τάξη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: