Τα “Κίτρινα Γιλέκα” της Γερμανίας με τη φαιά απόχρωση

Αν στη Γαλλία ξοδεύονται τόνοι μελάνης για το χαρακτήρα του κινήματος, τα “copycats” του στη Γερμανία δεν αφήνουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιόν τους.

Mπορεί για τα γαλλικά “κίτρινα γιλέκα” να έχει ανοίξει εδώ και μέρες οι συζήτηση για την ταυτότητα του κινήματος και των συμμετεχόντων του, μέσα σε μια εικόνα με πολλές αντιφάσεις και αντικρουόμενα στοιχεία, η μεταφύτευσή τους στη γειτονική Γερμανία αφήνει λιγότερα ερωτηματικά, καθώς τον τόνο δίνουν ξεκάθαρα ακροδεξιές και πάσης φύσεως σκοταδιστικές απόψεις. Το ενθαρρυντικό είναι πως η πρώτη μαζική απόπειρα διαδήλωσης στην πύλη του Βραδεμβούργου χθες ήταν δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τον ιντερνετικό θόρυβο που προκάλεσαν τα καλέσματά της, σε μια χώρα όμως που εδώ και πολλούς μήνες διεξάγονται ρατσιστικές κι εθνικιστικές πορείες μικρότερες και μεγαλύτερες, κάθε είδους τέτοια διαδήλωση δεν μπορεί παρά να σημάνει καμπανάκι κινδύνου.

H ακροδεξιά “Εναλλακτική για τη Γερμανία” δεν κρύβει καθόλου πως θέλει να τεθεί στην ηγεσία του κινήματος. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και αφίσα της μέχρι πρότινος ηγετικής φυσιογνωμίας του κόμματος στο κρατίδιο του Σλέσβιχ- Χόλσταιν Ντόρις Ζάιν – Βίτγκενστάιν, που απειλείται αυτή την περίοδο με έξωση από το AfD, ως “πολύ ακραία”. Στην αφίσα λοιπόν, η πολιτικός εικονίζεται με κίτρινο γιλέκο να λέει “Ένα πρέπει να αναγνωρίσουμε στους Γάλλους: Στη μόδα έχουν γούστο! Εγώ τώρα φοράω κίτρινα. Κι εσείς;”:

Αλλά και λιγότερο “ακραίοι” πολιτικοί του κόμματος όχι μόνο στήριξαν τα καλέσματα μέσω ΜΚΔ, αλλά και εμφανίστηκαν στη χθεσινή διαδήλωση, όπως ο Κάρστεν Χίλσεν που αντέκρουσε το επιχείρημα πως η Γερμανία φέρει “εθνική ενοχή” άρα πρέπει να δεχτεί τους μετανάστες,  αφού ο ίδιος “δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό και το Β’ παγκόσμιο πόλεμο”. Τι σχέση να έχει με τον εθνικοσοσιαλισμό εξάλλου κάποιος που, όπως ο ομοϊδεάτης του στο ίδιο κόμμα Αντρέ Πόγκενμπουργκ εμφανίζεται με ένα μπλε λουλούδι στο πέτο, σύμβολο της αντισημιτικής “Παγγερμανικής Ένωσης” του 19ου αιώνα, που χρησίμευσε αργότερα ως αναγνωριστικό σημάδι εθνικοσοσιαλιστών μεταξύ του; Εξάλλου οι “ακομμάτιστοι” διοργανωτές των καλεσμάτων, πολλώ δε μάλλον οι συμμετέχοντες στην πορεία δεν έδειξαν καθόλου να ενοχλούνται με την ηγεμονία της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία”, αλλά και την παρουσία άλλων εθνικιστικών οργανώσεων με φυλετικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

 

Τα συνθήματα και τα πλακάτ που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση δεν αφήνουν αμφιβολίες και στους πιο καλοπροαίρετους. Με κυρίαρχη την αντιμεταναστευτική θεματολογία, δεν έλειψαν και κωμικές νότες, όπως το πλακάτ στο οποίο το αρκτικόλεξο SPD ερμηνεύεται ως Stasi Partei Deutschlands, δηλαδή κόμμα της Στάζι στη Γερμανία. Και μετά λέμε για το Βορίδη…Το πλακάτ αυτό διακρίνεται στο παρακάτω βίντεο, όπου οι γερμανόφωνοι μπορούν να απολαύσουν επίσης έναν παππού που καταφέρεται κατά τον μεταναστών που κάνουν πολλά παιδιά γιατί είναι αγράμματοι κι έχουν πολλές γυναίκες, αρπάζοντας τα επιδόματα του γερμανικού δημοσίου και μπόνους μια γιαγιά με ένα αγαλματάκι του Χριστούλη να εξηγεί πώς οι νεοταξίτες που φέρνουν μέσω της μεταναστευτικής συμφωνίας του ΟΗΕ ξένους στη χώρα, παίρνουν εντολές από το διάβολο για να εξοντώσουν τη Γερμανία.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: