“Tα έλεγε για να σπάσει ο πάγος” – Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε τα ρατσιστικά παραληρήματα του πρίγκηπα Φιλίππου

Μεταξύ άλλων, ο εκλιπών είχε πει σε Βρετανούς φοιτητές στην Παπούα Νέα Γουινέα ότι “είναι τυχεροί που δεν τους φάγανε” και σε στην Κίνα πως “αν κάτσουν πολύ ακόμα θα γίνουν σχιστομάτηδες”.

Σαν να μην αρκούσαν οι λοιπές υμνολογίες για το μακαρίτη βασιλικό κηφήνα, δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο, ήρθε και μια πρωθυπουργική μπουγάδα στους 90 βαθμούς να ολοκληρώσει το κρεσέντο προσωπολατρείας των ημερών στη Βρετανία, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων γιγαντοοθόνες με τη γλυκιά μουτσούνα του εκλιπόντος.

Σε αφιέρωμά του λοιπόν προς πρίγκηπα, ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τζόνσον έκρινε απαραίτητο να δικαιολογήσει τις διαβόητες ρατσιστικές παρατηρήσεις του Φιλίππου, που δεν ήταν κάποιο ολίσθημα δεκαετίες πριν, αλλά επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό των δημόσιων εμφανίσεών του.

Ο Τζόνσον υποστήριξε λοιπόν, πως ο Φίλιππος κάποιες φορές καταπατούσε “τις λεπτές πτυχές του διπλωματικού πρωτοκόλλου”, λες και ο ρατσισμός είναι απλά παραβίαση πρωτοκόλλων, κι ότι “ο κόσμος δεν του κρατούσε κακία”, αλλά “αντιθέτως, στη μεγάλη του πλειονότητα κατάλαβε ότι προσπαθούσε να σπάσει τον πάγο, να κάνει τους ανθρώπους να γελάσουν και να ξεχάσουν τη νευρικότητά τους”.

Τρελός χιομορίστας ο συχωρεμένος δηλαδή. Δείγμα των “αστείων του” παρέθεσε μάλιστα ο ίδιος Τζόνσον όπως πως “Είπε σε Βρετανό φοιτητή στην Παπούα Νέα Γουινέα πως ήταν τυχερός που δεν τον φάγανε κι ότι κάτοικοι των νησιών Κέιμαν κατάγονταν από πειρατές”.

Στις πάνω από 22000 δημόσιες εμφανίσεις του ως εκπροσώπου του βρετανικού στέμματος, ο Φίλιππος πολλές φορές έκανε ρατσιστικά και προσβλητικά σχόλια, όπως το 1986, όταν είπε σε Βρετανούς φοιτητές στην Κίνα πως “αν μείνετε εδώ για πολύ ακόμα, θα γίνετε όλοι σχιστομάτηδες”. Το 1999 σχολίασε ασφαλειοθήκη πως μοιάζει σαν “να την έβαλε Ινδός”, ενώ την ίδια χρονιά απευθύνθηκε στον Λόρδο Τέιλορ του Γουόργουικ, που είναι μαύρος, από “ποιο εξωτικό μέρος του κόσμου κατάγεται;” για να λάβει τη λακωνική απάντηση “Από το Μπέρμιγχαμ”.

Σε μεγάλα κέφια βρέθηκε ο πρίγκηψ και το 2002 στην Αυστραλία, όπου ρώτησε φύλαρχο των Αβοριγήνων αν τα μέλη της κοινότητάς του “ακόμα πετάνε ακόντια”, ενώ την ίδια χρονιά, σε επίσκεψή του σε κέντρο νεολαίας Μπαγκλαντές στο Λονδίνο, αναρωτήθηκε “πόσοι εδώ μέσα έχουν πάρει ναρκωτικά;”. Τέλος, πιο συγκρατημένος, σε επίσκεψή του στη Νιγηρία, είπε στον τότε πρόεδρο, που φορούσε παραδοσιακή ενδυμασία πως “μοιάζει σαν να είναι έτοιμος για ύπνο”.

Με πληροφορίες από news.yahoo.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: