Tα αγάλματα προστατεύονται καλύτερα από τις γυναίκες στη Βρετανία – Κλοιός αστυνομικών γύρω από το γλυπτό του Τσόρτσιλ στο Λονδίνο

Ο ίδιος κλοιός ωστόσο εμφανίστηκε και την επόμενη μέρα, όταν δεν υπήρχε καμία απολύτως συγκέντρωση, ίσως για να μη νιώθει μοναξιά το άγαλμα. 

Ενώ η Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τη δολοφονίας της Σάρα Έβεραρντ από αστυνομικό της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, αλλά ιδιαίτερα μετά τις έντονες εικόνες αστυνομικής βίας κατά γυναικών που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του θύματος, οι προτεραιότητες κυβέρνησης και αστυνομίας φάνηκαν ξεκάθαρα.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν από τη μέρα της διαδήλωσης, δείχνουν το άγαλμα του Τσόρτσιλ περιτριγυρισμένο από αστυνομικούς τη στιγμή της διαδήλωσης, παρότι δεν υπήρχε καμία απειλητική διάθεση από πλευράς των συγκεντρωμένων. Αντιθέτως η παρουσία τους γύρω από το γλυπτό ήταν αυτή που προφανώς προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών, που άρχισαν να φωνάζουν το γνωστό σύνθημα “f… the police” προς την αστυνομία, όπως και “προστατέψτε τις γυναίκες, όχι τα αγάλματα”. Ο ίδιος κλοιός ωστόσο εμφανίστηκε και την επόμενη μέρα, όταν δεν υπήρχε καμία απολύτως συγκέντρωση, ίσως για να μη νιώθει μοναξιά το άγαλμα.

Όπως είναι γνωστό, το άγαλμα του Βρετανού ηγέτη, όπως και πολλά ακόμα γλυπτά που συνδέονται με του αποικιακό παρελθόν της χώρας, είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των διαδηλωτών πέρσι, στη διάρκεια των συγκεντρώσεων για το Black Lives Matter. Τότε, η κυβέρνηση Τζόνσον εξήγγειλε βαριές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα για όσους  “βεβηλώνουν τα ιστορικά μνημεία”. Επιπλέον, με αφορμή της διαδηλώσεις για τη Σάρα Έβεραρντ, μια σειρά ακροδεξιών δυνάμεων, έσπευσαν να υπερασπιστούν την αστυνομία, που “προφύλαξε το άγαλμα από τον έξαλλο ακροαριστερό όχλο”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: