“Τα αφεντικά θα νιώσουν την καυτή μας ανάσα” – Σε κινητοποιήσεις απλήρωτοι εργάτες υφαντουργίας στη Σμύρνη

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών, που παραμένουν απλήρωτοι επί 2,5 μήνες, το Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργάτες του εργοστασίου TR Inter Textile στη Σμύρνη, υπεργολαβικής εταιρείας της Uniteks Textile, που συνεργάζεται με διεθνή μεγαθήρια στον τομέα της ένδυσης, όπως οι  Jack & Jones, Zara, H&M, Üstler, Mango, Espirit, Tesco. Οι εργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν την αντίστασή τους μέχρι να πληρωθούν.

Ο Ζαφέρ Μουτλουέρ, που μίλησε ως εκπρόσωπος της πλατφόρμας αλληλεγγύης του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος “Τα αφεντικά θα νιώσουν την καυτή ανάσα μας”, μίλησε στους εργάτες, σημειώνοντας πως τους τελευταίους δύο μήνες έχουν δουλέψει 200 ώρες, ωστόσο τα αφεντικά “είπαν όχι διατροφή, όχι διάλειμμα, μέχρι την επίτευξη ενός συγκεκριμένο επιπέδου υπερπαραγωγής. Ακόμα χειρότερα, αρνούνται να πληρώσουν. Τα αφεντικά σας αναγκάζουν να δουλεύετε σε συνθήκες εκμετάλλευσης, ακόμα και σκλαβιάς, και δε θέλουν ούτε να σας δώσουν το ημερομίσθιο που δικαιούστε. Έχουν τη βεβαιότητα πως οι εργάτες είναι ανοργάνωτοι”.

Πρόσθεσε πως “Είναι σε πανικό από τότε που οργανωθήκατε και παλεύετε για τα δικαιώματά σας. Υποστηρίζουμε εσάς και την αντίστασή σας, από τη μέρα που μας απευθυνθήκατε. Θα σας στηρίξουμε για να κατακτήσετε τα δικαιώματά σας με κάθε τρόπο, ανάμεσά τους και με νομικούς τρόπους”.

Ανακοίνωση έβγαλε και το τοπικό συνδικάτο Deriteks, λέγοντας πως θα επιμείνει μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους εργάτες. Από την πλευρά της, η Uniteks, αρνείται κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα του υπεργολάβου και τη μη καταβολή της μισθοδοσίας επί 2,5 μήνες. Στον ισχυρισμό αυτό απάντησε η πλατφόρμα του ΤΚP, δηλώνοντας πως “Η Uniteks ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία ευθύνη απέναντι στους εργάτες. Κανείς σε αυτή την καπιταλιστική αλυσίδα δεν μπορεί να δραπετεύσει από τις ευθύνες του”.

Με πληροφορίες από sol.org.tr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: