Συντριπτική καταδίκη του εμπάργκο κατά της Κούβας στον ΟΗΕ – Στήριξαν μόνο ΗΠΑ και Ισραήλ

Με 189 ψήφους υπέρ, 2 κατά και καμία αποχή καταδικάστηκε για μια ακόμη φορά το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας, παρά την απόπειρα της αμερικανικής αντιπροσωπείας να θολώσει τα νερά με καταγγελίες περί “ανθρώπινων δικαιωμάτων” στο νησί.

Μία ακόμα ηχηρή νίκη του κουβανικού λαού σημειώθηκε πριν λίγο στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την άρση του απάνθρωπου εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα. 189 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καταδίκασαν τον εμπορικό αποκλεισμό, ενώ μόνο το Ισραήλ και οι ΗΠΑ το στήριξαν, χωρίς να σημειωθεί καμία αποχή. Από το 1992 η ψηφοφορία αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο με αποτελέσματα υπέρ του νησιού της Επανάστασης. Ο μέγιστος αριθμός αρνητικών ψήφων ποτέ δεν ξεπέρασε τις τέσσερεις, ενώ η μοναδική μερική αλλαγή στάσης των ΗΠΑ σημειώθηκε το 2016, όταν στα πλαίσια των προσπαθειών προσέγγισης με την Κούβα η αμερικανική και ισραηλινή αντιπροσωπεία απείχαν από αυτή την ψηφοφορία, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η διακυβέρνηση Τραμπ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα έχει επιδείξει σκληρή στάση έναντι στην Κούβα, ακυρώνοντας το μερικό άνοιγμα της προηγούμενης περιόδου και επιβάλλοντας νέους ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς. Οι διαρκείς ήττες των ΗΠΑ στο διπλωματικό πεδίο, οδήγησαν την αμερικανική κυβέρνηση φέτος σε μια νέα τακτική, αυτή της προβολής των δήθεν παραβιάσεων «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εισάγοντας οχτώ ξεχωριστά ψηφίσματα όπου καταγγέλλονταν οι υποτιθέμενη έλλειψη «πολιτικών ελευθεριών» η μειωμένη αντιπροσώπευση γυναικών και απαιτούνταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Τα συγκεκριμένα ψηφίσματα επίσης απορρίφθηκαν πανηγυρικά, κερδίζοντας μόνο μία επιπλέον ψήφο, εκείνη της φιλοφασιστικής Ουκρανίας και σε μία περίπτωση των Νησιών Μάρσαλ.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, μην κρύβοντας την απογοήτευση δήλωσε πως «Δεν υπάρχουν νικητές εδώ σήμερα. Υπάρχουν μόνο ηττημένοι. Ο ΟΗΕ έχασε. Οι περισσότεροι Κουβανοί έχασαν κι αφέθηκαν στα βίαια καπρίτσια της δικτατορία του Κάστρο».

Από την πλευρά του, ο Κουβανός υπουργός εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες είπε πως το εμπάργκο αποτελεί ακόμα το κύριο εμπόδιο για την ευημερία πολλών γενεών Κουβανών. Σχολιάζοντας τη νέα παρελκυστική κίνηση των ΗΠΑ με τα ψηφίσματα, δήλωσε πως ήταν απλώς ένας τρόπος για να καθυστερήσει και να γίνει δυσχερέστερη η καταδίκη του εμπάργκο, δηλώνοντας προκαταβολικά βέβαιος για το θετικό αποτέλεσμα.

Στηλίτευσε επίσης την υποκρισία των ΗΠΑ, που μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα, την ώρα που το εμπάργκο αποτελεί από μόνο του αισχρή παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των Κουβανών πολιτών που υποφέρουν από τις συνέπειες του αποκλεισμού.

Με πληροφορίες από miamiherald.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: