Συνομιλίες με το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων και τους αντάρτες ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντουτέρτε

Πρόθεση για νέο διάλογο δηλώνει ο πρόεδρος, την ίδια ώρα που επιδιώκει το τσάκισμα του αντάρτικου στρατού και την ανακήρυξή του σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροδρίγο Ντουτέρτε, γνωστός για την πολιτική σκληρής καταστολής που εφαρμόζει στη χώρα του, όπως και για ομοφοβικές δηλώσεις τύπου «το 40% των κομμουνιστών ανταρτών είναι γκέι», εμφανίζεται διατεθειμένος να ξεκινήσει εκ νέου συνομιλίες με το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππινών και το ένοπλο τμήμα του «Νέος Λαϊκός Στρατός». Οι συνομιλίες των αστικών κυβερνήσεων της χώρας με τους κομμουνιστές βρίσκονται σε εξέλιξη – με διακοπές – από το 1986. Ωστόσο δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς  οι κυβερνήσεις συνελάμβαναν τους αντάρτες που λειτουργούσαν ως σύμβουλοι στις συζητήσεις. Ο ίδιος ο Ντουτέρτε είχε διαλύσει τη διαπραγματευτική του ομάδα τον περασμένο Μάρτη, ωστόσο αποφάσισε πως θα στείλει τον Υπουργό Εργασίας Σιλβέστρε Μπέλο, βασικό διαπραγματευτή της κυβερνητικής πλευράς, σε συνάντηση με τον ιδρυτή του ΚΚ Φιλιππινών Τζόμα Σίσον, που ζει αυτοεξόριστος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην Ολλανδία μαζί με άλλους ηγέτες του κόμματος.

Ο Ντουτέρτε, στη διάρκεια ενημέρωσης στην περιοχή του Μπίκολ, δήλωσε πως “Είναι η πρώτη φορά που το αποκαλύπτω, θα στείλω τον υπουργό Μπέλ… Πρέπει να πάει εκεί, να τους μιλήσει”.

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών εξελέγη το 2016 υποσχόμενος πως θα ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τους Κομμουνιστές με έδρα το Όσλο. Υπήρξε ακόμα και συμφωνία για ανακωχή, διαδικασία ωστόσο που σταμάτησε τον Ιούνη του 2018. Αυτό συνέβη καθώς η κυβέρνηση απαίτησε προσωρινή παύση των συναντήσεων μέχρι να μελετήσει όλες τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάτι που ώθησε τους κομμουνιστές να αρνηθούν τη συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του Ντουτέρτε.

Ο ένοπλος αγώνας αναζωπυρώθηκε, με τον πρόεδρο να ανακοινώνει τη διάλυση της διαπραγματευτικής του ομάδας.

Αλλά κι αυτή τη φορά, είναι αμφίβολο αν ο Ντουτέρτε έχει πραγματική πρόθεση για ουσιαστικές συνομιλίες, λέγοντας πως ‘Τρεις φορές προσπαθήσαμε να τους φέρουμε στα λογικά τους και πάντα αποτύγχανε. Δεν μπορώ να σταματήσω. Δεν μπορώ να ότι δε θέλω να μιλήσω”, προσθέτοντας πως “Είναι η τελευταία του ευκαιρία” και “ο χρόνος του τελειώνει” για να διαπραγματευτεί με το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο, μια συμμαχία αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το ΚΚΦ, που εκπροσωπεί την πλευρά των εξεγερμένων.

Ο Ντουτέρτε εξάλλου συνεχίζει την κατασταλτική πολιτική έναντι των ανταρτών, πιέζοντας το στρατό για την καταστραφή του “Νέου Λαϊκού Στρατού” μέσα στο 2019, ενώ παράλληλα έχει κινήσει τις νομικές διαδικασίες ώστε ο παλιότερος εν ενεργεία αντάρτικος στρατός στην Ασία (συμπλήρωσε φέτος το Μάρτη 50 χρόνια δράσης) να ανακηρυχθεί σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως συμβαίνει ήδη σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Οι αντάρτες αριθμούν αυτή τη στιγμή περίπου 3900, ενώ στο απόγειο της επιρροής τους τη δεκαετία του 1980 είχαν ως 26000. Μέχρι σήμερα οι εμφύλιες συγκρούσεις στις Φιλιππίνες έχουν αφήσει πίσω τους 43000 θύματα.

Με πληροφορίες από telesur

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: