Συνέντευξη με το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας: Άμεσος ο κίνδυνος απαγόρευσης στη χώρα

Συνέντευξη Πολωνών κομμουνιστών στο όργανο του γερμανικού ΚΚ “Unsere Zeit”, για τις διώξεις, το κίνημα αλληλεγγύης, αλλά και την κατάσταση της εργατικής τάξης και του ταξικού κινήματος στη χώρα.

Η Πολωνία βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας πριν λίγες μέρες, εξαιτίας της έντονα αμφιλεγόμενης απόφασης της δεξιάς της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις αναφορές σε “πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης”. Υπάρχουν όμως κι άλλες, λιγότερο προβεβλημένες πτυχές της δράσης της, όπως οι διώξεις κατά των Πολωνών κομμουνιστών, που εντείνουν με τη σειρά τους μια πρακτική χρόνων, από την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος το 1989 κι εξής. Πλέον το φάσμα της απαγόρευσης είναι εντονότερο παρά ποτέ, ενώ μέλη και στελέχη του κόμματος υφίστανται εδώ και δύο χρόνια δικαστικές διώξεις λόγω αρθρογραφίας στην κομματική εφημερίδα “Brzask”, για τις οποίες είχε διαμαρτυρηθεί πριν λίγους μήνες και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην πολωνική πρεσβεία της Αθήνας. Πριν λίγες μέρες, δόθηκε στην εφημερίδα του DKP  “Unsere Zeit” συνέντευξη εκ μέρους του ΚΚ Πολωνίας, όπου σκιαγραφούνται τόσο οι εντεινόμενες διώξεις κατά του κόμματος αλλά και συνολικά της ιστορικής μνήμης του σοσιαλισμού και αντιφασισμού στη χώρα, όσο και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης κι η επιτακτικότητα ενός ισχυρού ταξικού κινήματος.

UZ: Σε ποια κατάστηση βρίσκεται τώρα τώρα το ΚΚΠ; Ποιες συγκεκριμένες διώξεις υφίσταστε αυτή τη στιγμή από το πολωνικό κράτος;

KΚΠ: Η κατάσταση για το ΚΚΠ είναι αυτή τη στιγμή δύσκολη, Τρία μέλη του ΚΚΠ, μεταξύ των οποίων δύο μέλη της σύνταξης της κομματικής μας εφημερίδας “Βrzask” κατηγορούνται για “προπαγάνδα υπέρ ενός ολοκληρωτικού συστήματος”. Η επόμενη μέρα διεξαγωγής της δίκης είναι η πρώτη Φλεβάρη. Το κόμμα μας βρίσκεται επίσης υπό την απειλή της απαγόρευσης. Σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης, ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας να μαζέψει αποδείξεις πως οι κομμουνιστικές δραστηριότητες αντιβαίνουν στο σύνταγμα, ιδιαίτερα στο άρθρο 13, σύμφωνα με το οποίο κόμματα, τα οποία αναφέρονται στις ολοκληρωτικές πρακτικές του κομμουνισμού και του φασισμού, απαγορεύονται. Αυτό είναι ανοησία, γιατί το ΚΚΠ είναι ένα δηλωμένο, αναγνωρισμένο κόμμα και δεν υπάρχουν “ολοκληρωτικά” στοιχεία στο πρόγραμμα και καταστατικό μας.

UZ: Και τι άλλαξε στην πολωνική πολιτική: Γιατί-κατά την ανάλυσή σας-το κόμμα σας έρχεται αυτή την περίοδο αντιμέτωπο με διώξεις; Είναι κάτι νέο αυτό;

KΠΠ: Οι διώξεις κατά των κομμουνιστών στην Πολωνία δεν είναι νέο φαινόμενο. Στα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πολλές απόπειρες να απαγορευτεί το κόμμα μας. Η ποινικές διώξεις ωστόσο με τη νέα κυβέρνηση έχουν ενταθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Ο αντικομμουνισμός είναι τμήμα της ιδεολογίας της κυβέρνησης αυτής και στόχος της είναι, να εξαλείψει συνολικά τις κομμουνιστικές δραστηριότητες. Δημιουργούνται επίσης νόμοι για τη μετονομασία οδών, των οποίων τα ονόματα έχουν σχέση με την ιστορία του εργατικού κινήματος, και για την απομάκρυνση αντιφασιστικών μνημείων από δημόσιους χώρους. Αυτή η απόφαση συναντά την αντίσταση πολλών τοπικών διοικήσεων και αρχών, ακόμα κι αυτών που δεν είναι αριστερές.

UZ: Μπορείτε να εξακολουθήσετε τη δουλειά σας ως συνήθως;

KΠΠ: Το ΚΚΠ είναι ένα νόμιμο, δηλωμένο πολιτικό κόμμα και δουλεύει κανονικά με τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων, την τακτική έκδοση του “Brzask” και τη συνέχιση της δραστηριότητας στο ίντερνετ. Είμαστε διατεθειμένοι να κοιτάξουμε κατάματα τις διώξεις.

UZ: Πώς είναι σήμερα η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Πολωνία;

KΠΠ: Μέσω της μεγάλης πολωνικής μετανάστευσης στη Δυτική Ευρώπη αποκρύπτονται πολλά κοινωνικά προβλήματα, πχ. η ανεργία αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από 10%, και μοιάζει σαν να υποχωρούν κάπως οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που έφυγαν, δε θέλουν να ξαναγυρίσουν. Οι αμοιβές και τα εισοδήματα στην Πολωνία είναι ακόμα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τη Γερμανία ή άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Το κόστος διαβίωσης αυξάνει αργά, αλλά συνεχώς. Η κυβέρνηση καθησυχάζει τους ανθρώπους, μοιράζοντας κάποια κοινωνική βοήθεια, πχ. 500 ζλότυ (120 ευρώ) για κάθε δεύτερο και παραπάνω παιδί σε κάθε οικογένεια. Αυτό έχει μειώσει κάπως την ακραία φτώχεια κι υποστηρίζεται από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Αλλά υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στα εισοδήματα μεταξύ μεγάλων πόλεων και υπαίθρου. Η ανεργία είναι, παρότι χαμηλή σε εθνικό επίπεδο, ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Κάποιες πόλεις έχουν ακόμα πάνω από 20% ανεργία. Ο πρωθυπουργός Μοραβιέκι, που λέει για τον εαυτό του “Είμαι τραπεζίτης, είμαι αντικομμουνιστής”, ανακοίνωσε πως όλη η χώρα θα γίνει ειδική οικονομική ζώνη. Αυτό θα σήμαινε φορολογικά δωράκια σε επενδυτές και ελαστικοποίηση των συμβάσεων εργασίας, κι έτσι μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

UZ: Ποιο είναι το πολιτικό κέντρο βάρους σας στην καθημερινή σας δουλειά;

KΠΠ: Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε κατά των πολιτικών διώξεων και της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Μαζί με κατοίκους υπερασπιζόμαστε τα ονόματα οδών και τα μνημεία. Είμαστε το μοναδικό ταξικό κόμμα στην Πολωνία. Γι’αυτό τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κατάσταση της εργατικής τάξης είναι τα σημεία βάρους μας. Υποστηρίζουμε διαμαρτυρίες και απεργίες, αλλά συμμετέχουμε και στην πάλη των ενοικιαστών για προσιτή κατοικία, ενάντια στα αυξανόμενα ενοίκια και τις κακές συνθήκες ζωής.

UZ: Πώς αντιδρά η πολωνική εργατική τάξη και η υπόλοιπη κοινωνία κατά της καταπίεσης στο κόμμα σας; Έχετε υποστήριξη; Ποιος σας υποστηρίζει και ποιος σας αντιμάχεται;

KΠΠ: Η πολωνική εργατική τάξη αυτή τη στιγμή δεν είναι οργανωμένη. Τα συνδικάτα ειναι αδύναμα, τα ταξικά συνδικάτα είναι μικρά. Ο αριθμός των απεργιών και των διαμαρτυριών έχει πέσει δραστικά. Η κατάσταση απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επαναστατική.

Υποστηριζόμαστε από πολλές οργανώσεις, αλλά κι από κόσμο, που θέλει να έρθει στο κόμμα μας, αφότου άκουσε για τις διώξεις. Η ποσότητα των ενεργιεών αλληλεγγύης ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Σε πολλές χώρες, και στη Γερμανία, άνθρωποι διαμαρτύρονται προς υπεράσπιση του ΚΚΠ.

Εχθροί μας είναι οι κυβερνητικές αρχές με την εθνικιστική και αντικομμουνιστική πολιτική τους. Ενώ καταπιέζουν τους κομμουνιστές, αγνοούν την ενισχυόμενη ακροδεξιά και τους νεοφασίστες.

UZ: Τι μπορούμε κατά τη γνώμη σας να κάνουμε στη Γερμανία, για να σας υποστηρίξουμε;

KΠΠ: Οι διαμαρτυρίες και η πληροφόρηση για την κατάσταση στην Πολωνία ειναι πολύ σημαντικές. Χαιρετίζουμε επίσης τις ενέργειες αλληλεγγύης μπροστά στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Πολωνίας και ενάντια στην πολιτική των πολωνικών αρχών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: