Συγκλονίζεται η Γαλλία από διαδηλώσεις κατά του νόμου φίμωσης του τύπου

Διαμαρτύρονται ενάντια στο νόμο – λαιμητόμο της ελευθερίας του τύπου, ο οποίος προβλέπει ότι όποιος δημοσιεύει εικόνες αστυνομικών “με στόχο να τους βλάψει” θα τιμωρείται με πρόστιμο 45000 ευρώ και ως ένα χρόνο φυλακή.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις σήμερα Σάββατο, από δημοσιογραφικές οργανώσεις και απλούς πολίτες, που διαμαρτύρονται ενάντια στο νόμο – λαιμητόμο της ελευθερίας του τύπου, ο οποίος προβλέπει ότι όποιος δημοσιεύει εικόνες αστυνομικών “με στόχο να τους βλάψει” θα τιμωρείται με πρόστιμο 45000 ευρώ και ως ένα χρόνο φυλακή. Στο Παρίσι, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στον Πύργο του Άιφελ, με συνθήματα όπως “Ελευθερία” και “Όλοι θέλουν να βιντεοσκοπήσουν την αστυνομία”.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης Μακρόν πως στόχος είναι “να προστατευτούν οι αστυνομικοί από διαδικτυακές προτροπές σε βία”, δεν πείθουν κανέναν, αφού κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα βρεθεί στη φυλακή, είτε ως δημοσιογράφος είτε ως ιδιώτης, επειδή ανέβασε οπτικοακουστικό υλικό με περιστατικά αστυνομικής βίας.

Το νομοσχέδιο έχει δεχθεί δριμεία κριτική από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του τύπου, αλλά και διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και από τον Γάλλο επιτετραμμένο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, προσπαθώντας να αντικρούσει την κριτική, δήλωσε πως θα υπάρξει τροπολογία του νομοσχεδίου ώστε “να μην εμποδίζει την ελευθερία του τύπου”, κι ότι οι διώξεις θα αφορούν μόνο όσες εικόνες έχουν “σαφή” πρόθεση να βλάψουν αστυνομικό.

Σύμφωνα με τον Εμμανουέλ Πουπάρ, γγ. της Εθνικής Δημοσιογραφικής Ένωσης (SNJ), η τροπολογία “δεν αλλάζει τίποτε” στην ουσία του κατασταλτικού νομοσχεδίου, προσθέτοντας πως μόνος στόχος είναι “να ενισχυθεί η αίσθηση ατιμωρησίας των μελών των οργάνων καταστολής και να καταστήσουν αόρατη την αστυνομική βία”.

Το νομοσχέδιο έρχεται μετά από την απαγγελία κατηγοριών ανθρωποκτονίας του διανομέα Σεντρίκ Σουβιά σε τρεις αστυνομικούς τον Ιούλιο, με μεθόδους που παραπέμπουν στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η ψήφιση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια θα περάσει από τη γερουσία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: