Στους δρόμους οι Κροάτες για τα ναυπηγεία και τις συντάξεις

Στους δρόμους οι Κροάτες ενάντια στο κλείσιμο των σημαντικότερων ναυπηγείων της χώρας και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

Ένας σημαντικός αγώνας πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην Κροατία, ενάντια στο συνταξιοδοτικό σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και στην πρόθεση να κλείσουν τα ναυπηγεία. Χθες πραγματοποιήθηκε απεργία με καθολική συμμετοχή στα ναυπηγεία Ουλιάνικ και 3η Μάη στην Πόλα και την Ριέκα της Αδριατικής, με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων του Σεπτεμβρίου και την άρση των σχεδίων για κλείσιμο των ναυπηγείων. Η συνάντηση των ναυπηγών με τη διεύθυνση της επιχείρησης δεν κατέληξε σε συμφωνία, οδηγώντας σε κλείσιμο των ναυπηγείων και πορεία 15000 από τους 4000 συνολικά εργαζόμενους στο κέντρο της πόλης. Η αλληλεγγύη στον αγώνα τους είναι μεγάλη, καθώς οι δυο πόλεις συνδέονται άρρηκτα με τα ιστορικά αυτά ναυπηγεία, που αποτελούν πηγή ζωής για χιλιάδες οικογένειες. Η προηγούμενη απεργεία είχε γίνει στα τέλη Αυγούστου, λόγω αβεβαιότητας στην καταβολή των μισθών Ιουλίου και Αυγούστου. Οι μισθοί διασφαλίστηκαν μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με τοπική τράπεζα.

Τα ναυπηγεία της Κροατίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού, κυρίως από τη Ν. Κορέα, ενώ εμπόδιο στην επιβίωσή τους είναι και η πολιτική της ΕΕ. Η εταιρεία Ουλιάνικ, που είναι και η μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία της χώρας, αντιμετωπίζει εδώ και ένα χρόνο σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Προς το παρόν επιβιώνει με δάνειο 96 εκ. ευρώ που της χορηγήθηκε με κρατική εγγύηση τον περασμένο Γενάρη, ωστόσο το ευρωενωσιακό δίκτυο απαγορεύει την παραπέρα κρατική στήριξη είτε μέσω εγγυήσεων είτε μέσω ενισχύσεων από τον προϋπολογισμό. Ο στρατηγικός επενδυτής που έχει προσελκύσει η εταιρεία σχεδιάζει να μετατρέψει τμήμα του ναυπηγείου σε τουριστική ζώνη, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους εργάτες, ενώ ο υπουργός οικονομικόν Ντάρκο Χόρβατ λέει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές από την Ουκρανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.  Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη κύμα αντιδράσεων στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 65 σε 67 χρόνια και πριν τρεις πραγματοποιήθηκε πορεία περίπου 1000 ανθρώπων κατά της αντιλαϊκής αυτής μεταρρύθμισης.

 

Με πληροφορίες από reuters.com, ourbalkans

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: