Στο πλευρό των απεργών μεταλλεργατών το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας

Την ώρα που τα κυρίαρχα συνδικάτα “ανησυχούν” για τις “χαμένες θυσίες” των εργατών υπέρ του κέρδους των καπιταλιστών, οι κομμουνιστές της Ιταλίας δίνουν ταξικό πρόσημο σε μια κινητοποίηση η επιτυχία της οποίας άγγιξε το 100%.

Μεγάλες διαδηλώσεις και απεργίες μεταλλεργατών πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην Ιταλία, σε πόλεις όπως το Μιλάνο, η Φλωρεντία και η Νάπολι, με συμμετοχή εργαζομένων, αλλά και απολυμένων και ανέργων του κλάδου, ο οποίος συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ως συνέπεια της αποβιομηχάνισης και του κλεισίματος ή της μεταφοράς μονάδων στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι πως οι αριθμοί των απασχολούμενων στον κλάδο παρουσιάζουν τεράστια διακύμανση από περίοδο σε περίοδο, κινούμενοι μεταξύ 80 και 280 χιλιάδων κατά περίπτωση.

Η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 100%, ενώ περίπου σε 60 χιλιάδες υπολογίζονται όσοι κατέβηκαν στο δρόμο. Η απεργία βρίσκεται υπό την ομπρέλα των μεγάλων συνδικαλιστικών ομοσπονδιών του κλάδου, η ηγεσία των οποίων προβάλλει αιτήματα διαχειριστικά, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, όπως αλλαγή του φορολογικού συστήματος, ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων σε υποδομές και στην “έρευνα και καινοτομία”, ενώ ανησυχούν και για την επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΕΕ λόγω του χρέους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της γραμματέα της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Εργαζομένων (CISL) Άννα Μαρία Φουρλάν, που φοβάται πως “θα πάνε χαμένες οι θυσίες” των Ιταλών εργαζόμενων στην περίοδο της μακροχρόνιας κρίσης.

Στον αντίποδα βρίσκεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, που κατέβηκε στο δρόμο με το δικό του πλαίσιο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων, δείχνοντας τους μια διαφορετική προοπτική για την ανατροπή του συστήματος που παράγει ανεργία και ανασφάλεια, υποτασσόμενος στην ανάγκη του κέρδους των αφεντικών:

Μακριά από την πολιτική των ηγεσιών των ομοσπονδιακών συνδικάτων. Κοντά σε χιλιάδες αγωνιζόμενους μεταλλεργάτες. Υπεράσπιστη των θέσεων εργασίας, διασφάλιση μισθών και δικαιωμάτων και οργάνωση της εργατικής τάξης για την κατάκτηση ενός μέλλοντος χωρίς καπιταλισμό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: