Στο Ισραήλ η μοναδική Δεξιά είναι η Ακροδεξιά

Όταν η Κατοχή είναι αυτό που ορίζει το περίγραμμα – της ηθικής, του νόμου, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας – όπως επίσης την διεθνή εικόνα του Ισραήλ, δεν μπορεί να υπάρξει μια μετριοπαθής Δεξιά.

Σε λίγες βδομάδες, στις 17 Σεπτεμβρίου, στο Ισραήλ θα υπάρξουν νέες εκλογές, καθώς ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Με αφορμή τη συζήτηση για το χαρακτήρα της δεξιάς στο Ισραήλ, κι αν μπορεί να υπάρξει “μετριοπαθέστερη” εκδοχή της, ο Ισραηλινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Gideon Levy, παίρνει θέση στην εφημερίδα Haaretz, ξεκαθαρίζοντας πως κάθε δύναμη που υπερασπίζεται την κατοχή της Παλαιστίνης, δεν μπορεί παρά να είναι ακροδεξιά.

Δεν υπάρχει στο Ισραήλ μη εξτρεμιστική Δεξιά. Είναι αδύνατον να υπάρξει μια μη εξτρεμιστική Δεξιά στο Ισραήλ. Όταν η Κατοχή είναι αυτό που ορίζει το περίγραμμα – της ηθικής, του νόμου, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας – όπως επίσης την διεθνή εικόνα του Ισραήλ, δεν μπορεί να υπάρξει μια μετριοπαθής Δεξιά. Υπάρχει μόνο μια εξτρεμιστική Δεξιά ή μια γνήσια Αριστερά. Δεν υπάρχει έδαφος στη μέση. Είναι είτε μαύρο είτε άσπρο, δεν υπάρχει γκρίζο.

Οποιοσδήποτε υποστηρίζει την διαιώνιση της Κατοχής βρίσκεται στην Ακροδεξιά. Δεν υπάρχει άλλος δεξιότερα από αυτόν. Τι μπορεί να είναι περισσότερο εξτρεμιστικό από το να υποστηρίζεις μια απάνθρωπη στρατιωτική δικτατορία, η οποία επί δεκαετίες κακοποιεί τα μέλη ενός διαφορετικού έθνους, τα οποία έχει απογυμνώσει από τα δικαιώματά τους;
Τι μπορεί να είναι περισσότερο ρατσιστικό από το να υποστηρίζεις ξεχωριστά δικαιακά συστήματα δικαιωμάτων και αξιών για δύο λαούς;
Και τι μπορεί να είναι ποιο υπερεθνικιστικό από την πίστη ότι ο ένας από τους δύο λαούς είναι ανώτερος του άλλου;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: