Στην “άγνοια” των θυμάτων αποδίδουν οι πραξικοπηματίες της Βολιβίας τους θανάτους από κορονοϊό στη χώρα

H παράνομη κυβέρνηση της Ζανίνε Ανιές ρίχνει το φταίξιμο για τους θανάτους στους νεκρούς, την ώρα που η πρόεδρος και υπουργοί της χώρας διαφημίζουν ανυπόστατες “μεθόδους προφύλαξης” από τον κορονοϊό.

Στους ίδιους τους νεκρούς επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων από κορονοϊό στη χώρα η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών στη Βολιβία. Ο υπουργός Arturo Murillo μιλώντας τη Δευτέρα στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα Λας Πας, ισχυρίστηκε πως “Πολύς κόσμος πεθαίνει από απλή άγνοια, γιατί δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει Covid-19, νομίζουν πως είναι ένα φυσιολογικό κρυολόγημα, τους έρχεται ένα κρύωμα, αλλά τώρα μπορεί να είναι κατευθείαν Covid και αυτό θα μας σκοτώσει”.

Ο εξωφρενικός αυτός ισχυρισμός, που επιχειρεί να μεταθέσει το φταίξιμο για την ελλιπή ενημέρωση και τα προβλήματα στις δομές υγείας στον ίδιο το λαό, έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατες εικόνες, όπου η αυτοανακηρυγμένη πρόεδρος Ζανίνε Ανιές, μαζί με τον Murillo, εμφανίστηκαν δημόσια με μια μπλε καρτέλα στο λαιμό, που ανήκει στο προϊόν Virus Shut Out, που διαφημίζεται ως προληπτικό μέσο κατά του κορονοϊού, παρότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για τη χρησιμότητά του. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η καρτέλα “καθαρίζει τον αέρα, εξαλείφοντας ιούς και βακτήρια για ένα μήνα”, ωστόσο ήδη σε μια σειρά χώρες της Ασίας και τις ΗΠΑ έχει κριθεί ως προϊόν απάτης.

Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα της χώρας ανησυχεί για την εξέλιξη της νόσου, ιδιαίτερα στις περιφέρειες της Λα Πας και της Κοτσαμπάμπα, όπου ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων έχει μειωθεί δραματικά. Στην Κοτσαμπάμπα μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, ώστε έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται προβλήματα με τη δυνατότητα αποτεφρώσεων των νεκρών. “Είναι πιθανό πως αν δεν πάρουμε ριζικά μέτρα η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ πιο εκρηκτική και μεγάλη και μπορεί να φτάσουμε στην κορύφωση το Σεπτέμβρη, κι όχι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, όπως εκτιμούσαμε”, δηλώνει ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Βολιβίας, Βιρχίλιο Πριέτο.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην πανδημία έχουν οδηγήσει κατοίκους της Κοτσαμπάμπα σε διαμαρτυρίες, όπως το περασμένο Σάββατο, ανάμεσά τους οικογένειες των θυμάτων που εδώ και επτά μέρες κρατούν το νεκρό σπίτι τους, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα αποτέφρωσης, ενώ πτώματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ακόμα και στους δρόμους.

Ο εξόριστος εκλεγμένος πρόεδρος Έβο Μοράλες, μέσω τουίτερ σχολίασε πως “η ντε φάκτο κυβέρνηση χειρίζεται την πανδημία στα τυφλά” και προειδοποίησε πως η οικονομική και υγειονομική κρίση θα μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση.

Μέχρι στιγμής, η Βολιβία επισήμως καταγράφει 39.297 περιστατικά covid και 1474 νεκρούς.

Με πληροφορίες από telesur

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: