Στη μάχη του εμβολίου κατά του κορονοϊού και η Κούβα – Τέσσερις πιθανοί υποψήφιοι

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ σε ανάρτησή του στο τουίτερ, διαβεβαίωσε πως “Οι επιστήμονες της BioCubaFarma προχωρούν στην έρευνα ενός εμβολίου κατά του COVID-19 και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουν”. 

Με πείσμα και προσήλωση στην επιστήμη και την προστασία της δημόσιας υγείας συνεχίζει η Κούβα να αντιπαλεύει την πανδημία, δίνοντας μεταξύ άλλων μεγάλη έμφαση σε αυτό που θεωρείται η βασιμότερη ελπίδα ελέγχου της εξάπλωσης της ασθένειας, δηλαδή την εξεύρεση ενός τουλάχιστον μερικώς αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ σε ανάρτησή του στο τουίτερ, διαβεβαίωσε πως “Οι επιστήμονες της BioCubaFarma προχωρούν στην έρευνα ενός εμβολίου κατά του COVID-19 και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουν”.

Ο δρ. Εντουάρντο Μαρτίνες Ντίαζ, υψηλόβαθμο στέλεχος της κρατικής εταιρείας, δήλωσε επίσης μέσω τουίτερ επιβεβαίωσε τις προόδους που έχουν συντελεστεί κι ότι η εξεύρεση εμβολίου αποτελεί “προτεραιότητα για όλο το σύστημα επιστήμης και τεχνολογίας αυτού του οργανισμού”. Παράλληλα, υπογράμμισε πως τηρούνται πιστά όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, που είναι και το πιο αποτελεσματικό “εμβόλιο” που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή κατά του ιού.

Το Ινστιτούτο Φίνλεϊ για τα εμβόλια εργάζεται πάνω σε 4 πιθανές υποψηφιότητες εμβολίου, βασισμένες σε τεχνολογίες που ήδη διαθέτει το ίδρυμα για άλλα εμβόλια, κάτι που εγγυάται ότι θα υπάρχει παραγωγική επάρκεια ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διάθεση του πρώτου επιτυχημένου εμβολίου μόλις αυτό ταυτοποιηθεί.

Το ζήτημα έχει και διεθνείς διαστάσεις, καθώς ο επικεφαλής της υπηρεσίες διεθνούς διάθεσης του ρωσικού εμβολίου Σπούτνικ, Κίριλ Δημητρίεφ (που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, προκαλώντας σκεπτικισμό όχι μόνο για -βάσιμους με τα συνήθη πρωτόκολλα έγκρισης των εμβολίων- επιστημονικούς λόγους, αλλά σαφώς και με πολιτική χροιά), συνεχάρη την Κούβα για τις προσπάθειές της κατά του εμβολίου. Πριν ένα περίπου μήνα, ο ίδιος είχε δηλώσει πως η Ρωσία θα μπορούσε να συντονίσει την παραγωγική διαδικασία για το κουβανικό εμβόλιο από τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Με πληροφορίες από granma.cu

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: