Σταματάει να αναφέρει ως “μεταβατικό πρόεδρο” τον Χουάν Γουαϊδό η ΕΕ

Άλλη μια ήττα για τον “καληνυχτάκια” των πραξικοπημάτων, καθώς η ΕΕ αναγκάστηκε να τον συμπεριλάβει απλά στους “πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της Βενεζουέλας” χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό.

Σε μερική αναδίπλωση αναγκάστηκε να οδηγηθεί η ΕΕ, μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα, όπου επικράτησαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μαδούρο, στερώντας από την ακροδεξιά αντιπολίτευση το μοναδικό εναπομείναν προπύργιο που είχε, δηλαδή την Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του Τζοσέπ Μπορέλ εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, ο Χουάν Γουαϊδό, παύει να αναφέρεται πλέον ως “μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας”, καθώς έληξε την Τρίτη η ιδιότητα που είχε τυπικά ως επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, με την ορκωμοσία των μελών της καινούριας. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπορέλ δήλωσε πως “η Βενεζουέλα χρειάζεται επειγόντως μια πολιτική λύση για να τελειώσει το παρόν τέλμα, μέσα από μια διευρυμένη διαδικασία διαλόγου και διαπραγμάτευσης, που θα οδηγεί σε αξιόπιστες, διευρυμένες και δημοκρατικές διαδικασίες”. Πρόσθεσε πως η ΕΕ θα διατηρήσεις τις επαφές της με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της Βενεζουέλας “ανάμεσά τους τον Χουάν Γουαϊδό και άλλους αντιπροσώπους της απεργχόμενης Εθνοσυνέλευσης του 2015”. Με τις προσεχτικές αυτές διατυπώσεις, ομολογείται εμμέσως πλην σαφώς η νομιμότητα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, την οποία η ένωση αμφισβήτησε. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι η ΕΕ δεν ακολούθησε εν προκειμένω τη στάση άλλων χωρών συμμάχων των ΗΠΑ, κυρίως στη Λατινική Αμερική, που αποφάσισαν να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, ενάντια στα όσα προβλέπει η νομοθεσία στη Βενεζουέλα.

Η ίδια η η αντιπολίτευση, αρνούμενη να αποδεχτεί την πραγματικότητα, ανακοίνωσε πως η ιδιότητα των “βουλευτών” της παρατείνεται κατά ακόμα ένα έτος, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς ως γνωστόν οι δυνάμεις του Γουαϊδό μποϊκόταραν την εκλογική διαδικασία, σε αντίθεση με άλλες αντιπολιτευτικές οργανώσεις στη χώρα. Εξήγγειλαν επίσης τη δημιουργία μιας “Επιτροπής Αντιπροσώπων” ένα σώμα το οποίο κανονικά επιτρέπεται να λειτουργεί μόνο στην περίοδο θερινών διακοπών των βουλευτών.

Αν μη τι άλλο όμως, ο Γουαϊδό μπορεί να ελπίζει ακόμα στις ΗΠΑ, την ελληνική κυβέρνηση που τόσο ένθερμα τον υποστήριξε από την πρώτη μέρα της εκλογής της και τον Ιάσονα Πιπίνη, ο οποίος παραμένει παράξενα σιωπηλός με τα γεγονότα.

 

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: