“Σπούδασε, μάθε, αλλά μη γίνεις ποτέ Εθνοφύλακας” – Εκστρατεία του ΚΚ Μεξικού κατά του νέου σώματος καταστολής του κεντροαριστερού προέδρου

Νέο σώμα Εθνοφυλακής με 50.000 έχει εξαγγείλει η μεξικανική κυβέρνηση, με τους κομμουνιστές της χώρας να καλούν τους νέους να μην υποκύψουν στις σειρήνες της εξασφαλισμένης δουλειάς και των υψηλών αποδοχών.

H εκλογή του κεντροαριστερού προέδρου Μανουέλ – Λόπεζ Ομπραδόρ στο Μεξικό χαιρετίστηκε από πολλούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως νίκη των «προοδευτικών δυνάμεων» και «νέα εποχή» για τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Έχοντας δώσει ήδη δείγματα γραφής στην αντίθετη κατεύθυνση, η νέα κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο παραμένει απολύτως στις ράγες της κυρίαρχης πολιτικής, αλλά πως βαθαίνει και παραπέρα τους μηχανισμούς καταστολής. Έτσι λοιπόν, ο Ομπραδόρ έχει εξαγγείλει τη δημιουργία Σώματος Εθνοφυλακής, το οποίο στα επόμενα χρόνια αναμένεται να προσλάβει 50.000 νέους μεταξύ 18 – 30 ετών, με επιβάρυνση 2.500 εκ. πέσος στον προϋπολογισμό της χώρας. Ως κίνητρα διαφημίζονται υψηλοί μισθοί, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα μέλη και τις οικογένειές τους και συνθήκες εργασίας παρόμοιες με εκείνες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις ακόμα και εντός του κυβερνητικού κόμματος, που αφορούν φόβους υπέρμετρης στρατιωτικοποίησης στους δρόμους του Μεξικού, χωρίς ωστόσο να αμφισβητείται η αναγκαιότητα ύπαρξης του εν λόγω σώματος. Ο Ομπραδόρ επικαλείται το οξύ πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό για την πρωτοβουλία του, διακηρύσσονας τη σταδιακή απεμπλοκή της εν πολλοίς διεφθαρμένης ομοσπονδιακής και τοπικής αστυνομίας από την καταπολέμησή του, προς όφελος της Εθνοφυλακής. Η μέχρι τώρα εμπειρία χρήσης του στρατού κατά των καρτέλ από τους προκατόχους του Ομπραδόρ μόνο ενθαρρυντική δεν είναι, έχοντας αφήσει 200.000 νεκρούς και χιλιάδες αγνοούμενους πίσω της και καμία πρόοδο στη μείωση της εγκληματικότητας.

Ενάντια στην εκστρατεία στρατολόγησης νέων στην Εθνοφυλακή τάχθηκε από την πρώτη στιγμή του ΚΚ Μεξικού, αναδεικνύοντας την πραγματική στόχευση της δημιουργίας του: “Μεξικανέ νέε, μη συμμετάσχεις στην καταπίεση κατά του λαού σου, μη στηρίξεις την εξουσία των αστών, που είναι εχθρός των εργαζομένων. Μην μπεις στην Εθνοφυλακή!” :

Σε άλλο του σύνθημα το ΚΚ καλεί τους νέους να μορφωθούν, αντί να μπουν στην Εθνοφυλακή: “Σπούδασε, μάθε, αλλά μη γίνεις ποτέ Εθνοφύλακας”:

Οι Μεξικανοί κομμουνιστές, κόντρα στη γενικευμένη ευφορία, είχαν προειδοποιήσει εξαρχής για τον πραγματικό ταξικό χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να τον αναδεικνύουν μέχρι σήμερα, δηλαδή τη συνέχιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων προς όφελος του πλουτισμού των αστών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: