Σοβιετία στην Καλιφόρνια – Κατάργηση των ιδιωτικών φυλακών αποφάσισαν οι τοπικοί βουλευτές

Τέτοιες πρωτοβουλίες, όσο θετικές κι αν είναι αφήνουν στο απυρόβλητο το γεγονός ότι η «χώρα των ελεύθερων, πατρίδα των γενναίων», εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο ιστορικά καταγεγραμμένο πληθυσμό κρατουμένων από οποιοδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο

Ένα καίριο χτύπημα δέχτηκε η υγιής επιχειρηματικότητα στην πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου οι βουλευτές υπερψήφισαν νομοσχέδιο την Τετάρτη, σύμφωνα με το οποίο θα απαγορευτεί η δράση κερδοσκοπικών φυλακών και κέντρων κράτησης στα όρια της πολιτείας. Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα υπογραφεί από τον Γκάβιν Νιούσομ, κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, ο οποίος ωστόσο έχει εκφράσει την υποστήριξή του σε αυτό, έχοντας εξαγγείλει ήδη κατά την έναρξη της θητείας του το Γενάρη πως «θα τελειώσει με το αίσχος των ιδιωτικών φυλακών μια και καλή».

Οι εταιρείες ιδιωτικών φυλακών είχαν βρει ένα νέο Ελντοράντο στην πολιτεία, με αποτέλεσμα το 2016 να έχουν έγκλειστο το 5% του συνόλου των φυλακισμένων στην πολιτεία, ενώ έκτοτε το ποσοστό έχει μειωθεί, καθώς ένας μεγάλος αριθμός μεταφέρθηκε σε πολιτειακές φυλακές. Το νομοσχέδιο αφορά όχι μόνο τις φυλακές, αλλά και τα κέντρα κράτησης μεταναστών, εκ των οποίων δύο από τα μεγαλύτερα στην πολιτεία, διευθύνονται από την εταιρεία GEO μέσω συμβολαίων με μεσάζοντες τους δήμους. Αυτά τα συμβόλαια πρόκειται να λήξουν τον επόμενο χρόνο.

Το κόστος για κάθε φορολογούμενο, μόνο από τη λειτουργία των δύο αυτών κέντρων, χωρίς να εξετάσουμε και τις άσχημες συνθήκες για τους ίδιους τους μετανάστες, ανέρχεται σε περίπου 111 με  120 δολάρια την ημέρα ανά κρατούμενο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, με τη λήξη των εν ισχύ συμβολαίων δε θα δίνεται πια δυνατότητα παράτασής τους, κάτι που θα σηματοδοτήσει και το τέλος της λειτουργίας τους στην Καλιφόρνια.

To ζήτημα βέβαια δεν είναι απλώς να ανακοπεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στον ευαίσθητο χώρο του σωφρονισμού και της υποδοχής μεταναστών, γιατί σίγουρα δεν αποτελούν πανάκεια οι δημόσιες φυλακές και κέντρα κράτησης των ΗΠΑ. Τέτοιες πρωτοβουλίες, όσο θετικές κι αν είναι αφήνουν στο απυρόβλητο το γεγονός ότι η «χώρα των ελεύθερων, πατρίδα των γενναίων», εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο ιστορικά καταγεγραμμένο πληθυσμό κρατουμένων από οποιοδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ενώ σχεδόν 1 στους 4 φυλακισμένους παγκοσμίως, οι περισσότεροι φτωχοί και σε δυσανάλογο προς το γενικό πληθυσμό ποσοστό από μειονότητες, βρίσκεται σε φυλακή των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: