“Σουηδικό μοντέλο” – Άντρας ξεψύχησε στα επείγοντα μετά από 10 ώρες αναμονή

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας, ο θάνατος του άνδρα αποδίδεται στον υπερβολικό φόρτο εργασίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, έλλειψη υποδομών και λάθος χειρισμό των μηχανημάτων ελέγχου από το προσωπικό. 

Η έκφραση “σουηδικό μοντέλο” είναι μια από τις πιο “ανθεκτικές” κληρονομιές του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Βέβαια και χωρίς αυτό, ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα – και όχι μόνο – στο άκουσμα της λέξης Σουηδία φαντάζεται τον ορισμό του ευνομούμενου κράτους, πρότυπο σοσιαλδημοκρατικής αναδιανομής και κοινωνικών υπηρεσιών. Η εικόνα αυτή βέβαια, απομεινάρι παλαιότερων δεκαετιών κυρίως, παρουσιάζει ολοένα μεγαλύτερες ρωγμές με μια πιο προσεχτική ματιά στην καθημερινότητα της χώρας.

Ποιος θα φανταζόταν ότι υπάρχουν άνθρωποι στη Σουηδία που πεθαίνουν μετά από ώρες αναμονής στα επείγοντα; Κι όμως αυτό συνέβη τον περασμένο Μάη στην πόλη Sunderby, όπου νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του από σηψαιμία λόγω μηνιγγίτιδας. Το περιστατικό διαδραματίστηκε τον περασμένο Μάη, ήρθε όμως στο φως χθες από ΜΜΕ της Σουηδίας. Ο άνδρας εισήχθη στα επείγοντα με πόνους και υψηλό πυρετό, μετά τις πρώτες εξετάσεις ωστόσο αφέθηκε αβοήθητος,  με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει μετά από δέκα ώρες αναμονής.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας, ο θάνατος του άνδρα αποδίδεται στον υπερβολικό φόρτο εργασίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, έλλειψη υποδομών και λάθος χειρισμό των μηχανημάτων ελέγχου από το προσωπικό.

Ο επικεφαλής των γιατρών του νοσοκομείου, Καρλ Γιόχαν Βέστμποργκ, τόνισε πως “η έλλειψη προσωπικού και η υπερβολική εργασία στο προσωπικό έχει συνέπειες”, επισημαίνοντας πως αν το προσωπικό είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς, θα του είχε δώσει προτεραιότητα. Επεσήμανε την ανάγκη σωστής εκπαίδευσης των εργαζόμενων στα μηχανήματα, καθώς φαίνεται πως με τη λάθος χρήση αυτά έδωσαν παραπλανητικές ενδείξεις για την κατάσταση του άνδρα. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερο προσωπικό και χώρους φροντίδας.

Η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη υποδομών και προσωπικού έχει τραγικά αποτελέσματα ακόμα και “στις καλύτερες οικογένειες της ΕΕ”, κι αυτό γιατί κοινός παρανομαστής των συστημάτων υγείας τους είναι η υποταγή στα κριτήρια της “οικονομικής βιωσιμότητας”, κι όχι της απαρέγκλιτης προστασίας της ζωής των ασθενών.

Με πληροφορίες από svt.se

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: