Σουδάν: Διαρκείς διαδηλώσεις και προετοιμασία πολιτικής απεργίας

“Ελευθερία – Ο λαός απαιτεί να πέσει η κυβέρνηση” το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών.

Εδώ και έξι μέρες (από τις 19/12) ο λαός του Σουδάν είναι στους δρόμους, σε πολλές πόλεις. Στο Πορτ Σουντάν (το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας). Στην Ατμπάρα. Στην Νχούντ. Στο Χαρτούμ. Στην Γκαντάρεφ. Στην Ντονγκόλα. Στο Αλομπέηντ. Στο βίντεο, Σουδανοί φοιτητές διαδηλώνουν έξω από την πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο, φωνάζοντας μεταξύ άλλων “Όλα τα δικαιώματα που χάσαμε θα τα πάρουμε ξανά”:

#مدن_السودان_تنتفض وتصلنا الأخبار أمام اعتصامنا أمام سفارتنا بلندن بتقدم الثوار الأحرار. لندن توصل صوتا عاليا لكل العالم. شرفاء لندن كانوا صوتا قويا اليوم. .ثورة.

Gepostet von Maha Solieman am Samstag, 22. Dezember 2018

Κι εδώ από πορεία Σουδανών στην πρεσβεία τους στη Νέα Υόρκη, με συνθήματα όπως “Χαρτούμ επαναστάτησε ενάντια στη δικτατορική εξουσία” και “Εμείς βγήκαμε στους δρόμους ενάντια σε αυτούς που μας κλέβουν τον ιδρώτα”.

تضامناً مع انتفاضة الشعب السوداني السودانيين باميركا يتظاهرون أمام السفارة السودانية والأمم المتحدة بنيويورك #الشعب_السوداني_ينتفض

Gepostet von Elhaj Bakhit am Montag, 24. Dezember 2018

 

Έκθεση που σχεδίαζε να εγκαινιάσει ο πρόεδρος της χώρας σήμερα παραδίδεται στις φλόγες

Αιτία η άθλια οικονομική κατάσταση. Πληθωρισμός 70%. Ισοτιμία του νομίσματος έναντι του δολαρίου,  σε ελεύθερη πτώση. Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε από τρεις έως και πέντε φορές. Έλλειψη ψωμιού και απέραντες ουρές. Έλλειψη πετρελαίου. Εργαζόμενοι (π.χ. δάσκαλοι) απλήρωτοι για πάνω από δυο χρόνια. Τρομοκρατία. Αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκεί η ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας, με τις οδηγίες του ΔΝΤ.

Οι στόχος των διαδηλωτών πιά ξέφυγαν από τα οικονομικά αιτήματα (όπως τονίζει και προτείνει και η σχετική ανακοίνωση του Κ.Κ. Σουδάν), και μοναδικός τους στόχος μοιάζει να είναι η ανατροπή του Ισλαμικού καθεστώτος, του πρόεδρου Μπασίρ (που εναντίον του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για γενοκτονία στο Νταρφούρ, όταν το 1989 πήρε με πραξικόπημα την εξουσία με βοήθεια του στρατού). Σε πολλές περιοχές ο λαός διαδηλώνοντας έκαψε τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Μπασίρ.

Συνθήματά τους : “Βγήκαμε στους δρόμους ενάντια σ’ αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα μας” – “Ειρηνική εξέγερση ενάντια στους κλέφτες” – “Ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη” – “Ελευθερία. Ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς”.

Η κυβέρνηση απαντά με άγρια καταστολή, με δακρυγόνα, αλλά και με αληθινές σφαίρες, απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, συλλήψεις πάνω από 600 διαδηλωτών. Πάνω από 25 οι νεκροί και πολλές δεκάδες οι τραυματίες. Οι κυβερνητικοί στρατιωτικοί απειλούν με εξαπόλυση Μουτζαχεντίν εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών.

Σήμερα, 25/12, οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για τη μεγάλη διαδήλωση, από την πλατεία Αbu Genzer προς το προεδρικό μέγαρο , για να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του προέδρου Οmar al Basher.  Οι προ συγκεντρώσεις θα συγκλίνουν ώστε να ξεκινήσει η πορεία, συνοδεία νοσοκομειακών αυτοκινήτων και γιατρών. Οι διαδηλωτές σκοπεύουν εν μέσω διαδήλωσης να κηρύξουν Γενική Πολιτική Απεργία, μέχρι να πέσει το καθεστώς. Σε απεργία είναι και η ένωση γιατρών του Σουδάν, αλλά θα βρίσκονται στα νοσοκομεία μόνο για τους τραυματίες του κινήματος. Μαζί με το κίνημα κι οι δάσκαλοι, που κάνουν αποχή, κόντρα στο σωματείο τους που είναι ελεγχόμενο από την κυβέρνηση. Αλλά και φοιτητές από πολλά Πανεπιστήμια και μαθητές.

Ας παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις κι ας είμαστε αλληλέγγυοι με όποιο τρόπο βρεθεί.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Σουδάν,

– Τονίζει ότι το μοναδικό αίτημα πιά μπορεί να είναι η ανατροπή του συστήματος εξουσίας, με το λαό μοναδικό αφέντη της αυριανής αλλαγής. Το ΠΓ του Σουδανέζικου Κ.Κ. καλεί τις μάζες να συνεχίσουν τη δράση τους μέχρι την πτώση του καθεστώτος. Καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να παίξουν τον κύριο ρόλο στο συντονισμό και την οργάνωση των διαδηλώσεων.

– Καλεί όλα τα δημοκρατικά κόμματα στη σύμπτυξη αντιδικτατορικού αντικυβερνητικού μετώπου αντίστασης.

– Επισημαίνει ότι η κακοδαιμονία της χώρας, η φτώχεια κι οι ελλείψεις, η βαριά φορολογία, η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης του λαού, οφείλεται στο πραξικόπημα του 89 από την ισλαμική χούντα, στην καπιταλιστική διαχείριση και στο ΔΝΤ.

– Το Σουδανέζικο Κ.Κ. καλεί σε έκτακτες δράσεις διεθνούς αλληλεγγύης, εν όψει των μεγάλων διαδηλώσεων ενάντια στη δικτατορία των ισλαμιστών, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Αλληλεγγύη ενάντια στην καταστολή και τις συλλήψεις που αναμένεται να ενταθούν. Όπως π.χ. όταν δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλλαν στα γραφεία του ΚΚΣ κι απήγαγαν τον σύντροφο Masoud Ali, μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος. Καλεί τα αδερφά κόμματα όλης της γης σε δράσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης, για την υποστήριξη του λαϊκού αγώνα του Σουδάν, για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Μάνος Δούκας

Υ.Γ. Τις πληροφορίες, τις φωτογραφίες και τα βίντεο μας προμήθευσε ο φίλος και σύντροφος Παναγιώτης Ξένος, που ήταν παλιά μέλος του Σουδανικού Κ.Κ. όταν έμενε εκεί. Τον ευχαριστούμε.

 

 

 

 

 

 

 

Διαδήλωση στην πόλη Ομντουρμάν:

#السودان ينتفض#من تظاهرات ام درمان أمس

Gepostet von Ossama Farahat am Sonntag, 23. Dezember 2018

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: