Σωματοφύλακες δουλεμπόρων – Βρετανοί φασίστες παρήλασαν για την “προστασία” των γλυπτών που απομάκρυναν διαδηλωτές

Την ίδια στιγμή, βουλευτές του Μπόρις Τζόνσον ζητούν δέκα χρόνια φυλάκισης για όποιον βάφει με σπρέι “πολεμικά μνημεία”.

Με ύμνους στη βρετανική αεροπορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, αλλά και ταυτόχρονο χιτλερικό χαιρετισμό παρήλασαν χιλιάδες ακροδεξιοί βετεράνοι, χούλιγκαν, και μέλη φασιστικών οργανώσεων το Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου για “να προστατεύσουν τα μνημεία τους”. Στη διάρκεια της πορείας, οι φασίστες επιτέθηκαν σε φωτογράφο, σπάζοντάς του τη μύτη, ενώ συμπλοκές υπήρξαν και με άλλους δημοσιογράφους και αντιφασίστες διαδηλωτές. Ο συνδυασμός αποθέωσης της βρετανικής αυτοκρατορίας και ναζισμού δεν εμπεριέχει καμία αντίφαση για τους συμμετέχοντες, αφού εξάλλου η αποικιοκρατική βάση της πρώτης μόνο ξένη προς το φασισμό και το ναζισμό δεν υπήρξε.

Η πορεία των φασιστοειδών έρχεται μετά από συγκλονιστικές πορείες για τη δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ και στη Βρετανία, που οδήγησαν μεταξύ άλλων στην αποκαθήλωση του αγάλματος του δουλέμπορου Έντουαρντον Κόλστον στο Μπρίστολ, ενώ το άγαλμα του Τσόρτσιλ απομακρύνθηκε από τις αρχές, αφότου διαδηλωτές το έβαψαν με σπρέι, υπενθυμίζοντας το ρατσισμό του Βρετανού ηγέτη. Σε όλη τη χώρα εδώ και εβδομάδες έχει ανοίξει η αντιπαράθεση για χιλιάδες ονόματα οδών και εκατοντάδες γλυπτά με αποικιοκρατικό άρωμα, με μια σειρά αντιπολιτευόμενους δήμους να ανακοινώνουν πως εξετάζουν την απομάκρυνσή τους.

Από την πλευρά του, πρωθυπουργός της χώρας εμφανίστηκε την Κυριακή καταδικάζοντας τις ακροδεξιές δράσεις της προηγούμενης μέρας, λέγοντας πως δεν έχει θέση ο ρατσισμός στη Βρετανία. Από την άλλη ωστόσο, ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον ουσιαστικά έδωσαν έμμεσα ηθική νομιμοποίηση σε τέτοιες ενέργειες. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της υπουργού εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, που ζητά δικαστήρια εξπρές για “βανδαλισμό” και “επιθέσεις σε περιουσία” εναντίον διαδηλωτών που εμπλέκονται σε “βεβηλώσεις” αγαλμάτων. Επιπλέον, 125 βουλευτές των Τόρηδων κατέθεσαν νομοσχέδιο ενάντια στη “βεβήλωση πολεμικών μνημείων”, που προβλέπει 10 χρόνια φυλάκισης για όσους ρίχνουν σπρέι σε αυτά.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: