Σκηνικό με άρωμα Μαρφίν στο Παρίσι-Πυρπόληση των Μακντόναλτς στο περιθώριο της μεγάλης πρωτομαγιάτικης πορείας

Την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική Μακρόν, η αστυνομία καλλιεργούσε από νωρίς κλίμα επικείμενων επεισοδίων, τα οποία μετέπειτα αξιοποιήθηκαν για μια συνολική επίθεση κατά συνδικαλιστών και φορέων της αριστεράς.

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στις σημερινές πορείες των συνδικάτων για την εργατική πρωτομαγιά στη Γαλλία, με την αστυνομία να προσπαθεί να περιορίσει τους αριθμούς των διαδηλωτών σε λίγες δεκάδες χιλιάδες στο Παρίσι και την κυβέρνηση να κάνει λόγο για 143.500 διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, έναντι 210.000 που αναφέρουν τα συνδικάτα. Η φετινή επέτειος συμπίπτει με ένα απεργιακό κύμα που σαρώνει επί βδομάδες τη χώρα, εν μέσω αντιδράσεων για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις Μακρόν σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην εκπαίδευση και τη φορολογική πολιτική, που ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Από τη διαδήλωση στο Παρίσι

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τουλάχιστον ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί η καλλιέργεια κλίματος επεισοδίων από την αρχή της πορείας, που στη συνέχεια -ω του θαύματος-πραγματοποιήθηκε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όπως έγραψε στο twitter η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, σήμερα ήταν η πρώτη φορά που στο ξεκίνημα των διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, η αστυνομία έσπευσε να ενημερώσει ότι 1200 κουκουλοφόροι προηγούνται της πορείας των συνδικάτων. Οι νεαροί, ορισμένοι από τους οποίους έφεραν διακριτικά της αναρχίας και πανώ του “black bloc”, φώναζαν συνθήματα όπως “Παρίσι ξεσηκώσου” και “Όλοι μισούν την αστυνομία”. Ομάδα αγνώστων κουκουλοφόρων λεηλάτησε και έκαψε ένα κατάστημα ΜακΝτόναλτς και μια αντιπροσωπεία της Ρενώ, ενώ η αστυνομία προέβη σε χρήση χημικών και κανονιών νερού. Σύμφωνα με κατά δήλωσή του αυτόπτη μάρτυρα στο twitter, που ασφαλώς χρήζει επιβεβαίωσης, η εικόνα χάους που μεταδίδεται από τα γαλλικά μέσα και διεθνώς δεν είναι παρά το “καλύτερο σόου Μακρόν”, ενώ παράλληλα καταγγέλλει πως σε γαλλικά κανάλια γίνεται λόγος για διάλυση των οργανώσεων της αριστεράς. Από την πλευρά τους, Γάλλοι συνδικαλιστές καταγγέλλουν τα γεγονότα ως προβοκάτσια, ενώ η κυβέρνηση μέσω του υπουργού εσωτερικών βρήκε την ευκαιρία να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας του νόμου, καταδικάζοντας τη βία, όπως έκανε και η δήμαρχος Παρισίων.

Οι πληροφορίες είναι ακόμα συγκεχυμένες και το σκηνικό αρκετά θολό, δε μπορεί όμως κανείς να μην προσέξει τις ομοιότητες με την υπόθεση Μαρφίν, ευτυχώς χωρίς νεκρούς καθώς φαίνεται αυτή τη φορά, και πόσο ιδανική ευκαιρία για ρελάνς της στριμωγμένης κυβέρνησης Μακρόν αποτελούν τα σημερινά περιστατικά. Ομοιότητες που κάθε άλλο παρά συμπτωματικές είναι, κάθε φορά που μια αστική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές αντιδράσεις του εργατικού κινήματος ενόψει μαζικών αντιλαϊκών μέτρων.

Με πληροφορίες από: huffingtonpost.fr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: