“Σκατοπίθηκοι τσακιστείτε από εδώ” – Αλωνίζουν οι φασίστες της Casapound κατά των Ρομά στη Ρώμη

Σοβαρά επεισόδια κατά Ρομά από φασίστες που εκτόξευσαν ύβρεις και απειλές θανάτου, με τη δήμαρχο της πόλης να κατηγορείται για υποχωρητικότητα στις ρατσιστικές πιέσεις.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση που επικρατεί σε συνοικίες της ιταλικής πρωτεύουσας, όπου φασίστες της Casapound επιδίδονται σε συστηματικές επιθέσεις κατά Ρομά.

Τα πιο βίαια επεισόδιο ξέσπασαν την Τρίτη στη συνοικία Τόρε Μάουρα, όπου 300 περίπου μέλη της Casapound και του ακροδεξιού κόμματος Forza Nuova επιτέθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας Ρομά στην οδό Κοντιροσόνι. Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του φασισμού και του Μουσολίνι και κάνοντας φασιστικό χαιρετισμό, πέταξαν αυτοσχέδιες μολότοφ και έβαλαν φωτιά σε κάνιστρα με βενζίνη, αυτοκίνητα και κάδους απορριμάτων. Παράλληλα καθύβιζαν και απειλούσαν τους Ρομά, αποκαλώντας τους «σκατοπίθηκους» που πρέπει «να τσακιστούν από εδώ», ενώ προέβησαν και σε ευθείες δολοφονικές απειλές: «Θα σας σκοτώσουμε» και «Κάψτε τους ζωντανούς». Βία δέχτηκαν και άτομα οργανώσεων που μοιράζουν τρόφιμα στους Ρομά, αλλά και αντιφασίστες και κοινωνικοί λειτουργοί που προσπάθησαν να προστατεύσουν τα θύματα.

To γύρο του κόσμου έκανε εξάλλου η εικόνα του 15χρονου Σιμόνε, κατοίκου της Τόρε Μάουρα, που όρθωσε το ανάστημα τους στους φασίστες, κατηγορώντας τους για τη χειραγώγηση της οργής των κατοίκων σε βάρος μειονοτήτων: “Το πρόβλημα εμένα δεν είναι ποιος μου κλέβει το σπίτι, αλλά το ότι μου κλέβουνε το σπίτι. Όταν το κάνει ένας Ρομά, όλοι στρεφόμαστε εναντίον του, αλλά όταν το κάνει ένας Ιταλός το βουλώνουμε και αποσιωπούμε ότι ήταν Ιταλός.”

Μετά τα τελευταία έκτροπα,η εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για την τέλεση ρατσιστικών εγκλημάτων, ενώ η δήμαρχος Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, που πρόσκειται στο Κίνημα 5 Αστέρων, αποφάσισε οι 70 περίπου Ρομά να μετακινηθούν σε άλλο μέρος της πόλης για λόγους ασφαλείας. Η ίδια δηλώνει πως η απόφαση αυτή δεν αποτελεί υποχώρηση στο ρατσιστικό μίσος της ακροδεξιάς, αλλά επικριτές της δημάρχου επισημαίνουν πως η σωστή απάντηση στους φασίστες είναι η επιμονή και η αποφασιστική πάλη εναντίον τους. Προσθέτουν επίσης ότι ενδεχομένως η δήμαρχος δε θέλει να δυσαρεστήσει υπέρμετρα τους υποστηρικτές του Fratelli d’ Italia, ενός ακροδεξιού κόμματος που την είχε υποστηρίξει στη διάρκεια των δημοτικών εκλογών.

Στην Ιταλία υπολογίζεται πως ζουν περίπου 120.000 ως 180.000 Ρομά, εν πολλοίς σε συνθήκες εξαθλίωσης. Αρκετοί από αυτούς προέρχονται από πρώην σοσιαλιστικές χώρες, κυρίως τη Ρουμανία και τη Γιουγκοσλαβία. Οι περισσότεροι ζουν σε μετακινούμενους καταυλισμούς χωρίς νερό και τουαλέτες, ενώ δεν υπάρχει καμία σοβαρή κρατική μέριμνα για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Η αύξηση της εγκληματικότητας στις περιοχές όπου κατοικούν, αξιοποιείται από ακροδεξιές δυνάμεις για τη διασπορά ρητορικής και πρακτικών μίσους, συσκοτίζοντας τα κοινωνικά αίτια της παραβατικότητας, που δεν αφορά εξάλλου μόνο τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: