Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα: Ο κουβανικός λαός θα συνεχίσει να αντιστέκεται!

Τα γεγονότα που συνέβησαν στις 11 Ιούλη δεν είναι αποτύπωση μιας κοινωνικής έκρηξης. Η χώρα ήταν θύμα μιας πολιτικο-επικοινωνιακής επιχείρησης που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, που προκάλεσε αναταραχές σε περιορισμένη κλίμακα, οι οποίες δεν έλαβαν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κουβανών. Αντίθετα…

Η πρέσβης της Κούβας, Σελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, μιλά στον «Ριζοσπάστη» για το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ και την απάντηση του κουβανικού λαού

Με αφορμή το εξελισσόμενο νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την πρέσβη της Κούβας στη χώρα μας, Σελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, για τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας επίθεσης, για την περήφανη απάντηση του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας και για τη σημασία του κύματος διεθνούς αλληλεγγύης.

— Τις προηγούμενες μέρες είδαμε να εξελίσσεται το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο κατά της Κούβας από την αμερικανική κυβέρνηση και τα τσιράκια της. Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας επίθεσης;

— Η επικοινωνιακή επιχείρηση των τελευταίων ημερών κατά της Κούβας δεν προέκυψε αυθόρμητα, ούτε από το έδαφος της χώρας, αλλά οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από ιστοσελίδες και λογαριασμούς από τις ΗΠΑ, από εταιρείες και κάποιες ομάδες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

Η κουβανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε άφθονα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Παρατηρώντας την ασυνήθιστη συμπεριφορά της ετικέτας (hashtag) #SOSCUBA, το οποίο χρησιμοποιείται σε αυτήν την εκστρατεία, μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει ότι οι διαμαρτυρίες και οι πράξεις βίας ενθαρρύνθηκαν ως μέρος του «πολέμου τέταρτης γενιάς» που οι ΗΠΑ εξαπολύουν εναντίον της Κούβας και άλλων χωρών. Είναι εξωφρενικό και παράλογο το αφήγημα που επιχειρείται να επιβληθεί για την Κούβα, που στόχο έχει να θέσει σε αμφισβήτηση το ιστορικό κύρος που αυτή έχει στη διεθνή κοινότητα.

Αυτό είναι επίσης μέρος της πάλης των ΗΠΑ ιστορικά, ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση, στο πλαίσιο της οποίας έχει χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιεί πολύ έντονα την ιδεολογική παρέμβαση. Εφευρίσκουν ψευδή προσχήματα για να μας τοποθετήσουν σε άδικες λίστες, δημιουργούν εκστρατείες εναντίον των γιατρών μας, εναντίον των ηγετών μας, ενάντια στα επιτεύγματα και τις δράσεις της Κουβανικής Επανάστασης, δημιουργούν επίσης ψεύτικα θύματα και ψευδείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αμαυρώσουν την εικόνα της επανάστασης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Κούβας έχει πλήρη επίγνωση της εμπλοκής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στη χρηματοδότηση, καθοδήγηση και υποκίνηση ομάδων και ατόμων στην Κούβα, ώστε να αμφισβητήσουν την άσκηση εξουσίας από την κυβέρνηση, τόσο με ειρηνικά όσο και με βίαια μέσα. Η Κούβα γνωρίζει την επίμονη αλλά ανεπιτυχή προσπάθεια να εντάξουν σε αυτά τα σχέδιά τους τους πιο αντιπροσωπευτικούς τομείς της τέχνης, του πολιτισμού και της διανόησης στη χώρα. Η Κούβα γνωρίζει επίσης τον ισχυρό μηχανισμό που από τις ΗΠΑ διαχειρίζεται, χειραγωγεί και διεισδύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με απαράμιλλη τεχνολογική και οικονομική υποστήριξη, προκειμένου να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες, να υποκινήσει μίσος, να διαιρέσει τον πληθυσμό, να προκαλέσει δυσαρέσκεια και να καλέσει στη διάπραξη παρανομιών.

Αυτή τη στιγμή, η Κούβα υποφέρει από εκστρατείες ψεύδους, χειρισμών που προσπαθούν να υπονομεύσουν την Κουβανική Επανάσταση, που προσπαθούν να κατηγορήσουν την κουβανική κυβέρνηση για τις οικονομικές δυσκολίες σε περιόδους πανδημίας, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες του αποκλεισμού, που είναι ο κύριος υπαίτιος των δυσκολιών. Οι εκστρατείες αυτές στοχεύουν να παρουσιάσουν την Κούβα ως χώρα σε κατάρρευση, που βρίσκεται σε χάος, για να προκληθεί μια κοινωνική έκρηξη που θα δικαιολογήσει μία εξωτερική επέμβαση.

Τα γεγονότα που συνέβησαν στις 11 Ιούλη δεν είναι αποτύπωση μιας κοινωνικής έκρηξης. Η χώρα ήταν θύμα μιας πολιτικο-επικοινωνιακής επιχείρησης που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, που προκάλεσε αναταραχές σε περιορισμένη κλίμακα, οι οποίες δεν έλαβαν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κουβανών. Αντίθετα, ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή 11 Ιούλη ήταν για να υπερασπιστούν την Επανάσταση. Εκείνη τη μέρα έγιναν βανδαλισμοί, βίαιες επιθέσεις σε ιδρύματα όπως αστυνομικά τμήματα, κεντρικά γραφεία οργανώσεων, εμπορικά κέντρα και σε εργαζόμενους που περιφρουρούσαν τους χώρους εργασίας τους, καθώς και δυνάμεις της δημόσιας ασφάλειας και αυτοκίνητα της αστυνομίας.

Επίσης πρέπει να αναγνωριστεί ότι όσοι πήραν μέρος στα περιστατικά στις 11 Ιούλη δεν ήταν όλοι βάνδαλοι ή προέβησαν σε βίαιες ενέργειες. Ομοίως, υπήρξαν συγκεκριμένες καταστάσεις στη χώρα που καθιστούν νόμιμες κάποιες προτάσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με τα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική πολιορκία που εμποδίζει την άφιξη καυσίμων στη χώρα, καθώς και ανταλλακτικών και τεχνολογιών που να επιτρέπουν στο εθνικό ενεργειακό σύστημα να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο, οι εκκλήσεις για ανατροπή της δημόσιας τάξης με το πρόσχημα διαφόρων δυσκολιών στη χώρα αποτελούν κίνητρο για εγκληματικά στοιχεία να διαπράξουν βίαιες πράξεις.

Η Κούβα επαναλαμβάνει το δικαίωμά της να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την κυριαρχία της. Οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της ειρήνης και της συνταγματικής τάξης θα έχει την ανάλογη απάντηση στο πλαίσιο των νόμων μας. Θα είναι επίσης συνυφασμένη αυστηρά με ό,τι ισχύει στο διεθνές δίκαιο. Οσοι κρατούνται είναι γιατί διέπραξαν βίαιες πράξεις, κλοπές και καταστροφή της κοινωνικής περιουσίας και όχι για πολιτικούς λόγους. Στην Κούβα δεν υπάρχουν εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, ούτε βασανιστήρια, ούτε καταστολή, αυτές οι κατηγορίες είναι ψευδείς και αποτελούν μέρος της εκστρατείας δαιμονοποίησης της Κούβας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρει μεγάλη ευθύνη για τα γεγονότα, όπως καταγγέλθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο Κουβανός Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και οι υπουργοί. Εκπρόσωποι και πολιτικοί των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχουν εκφραστεί με έντονο κυνισμό για τις αναταραχές στην Κούβα και για μια φερόμενη πρόθεση να βοηθήσουν τον κουβανικό λαό. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφερόταν ειλικρινά να μας ανακουφίσει από τις δυσκολίες, θα έπρεπε να άρει τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό και να καταργήσει τα 243 καταναγκαστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και εφαρμόζει πλήρως ο Μπάιντεν.

Η Κούβα απορρίπτει κάθε απόπειρα ή πράξη επέμβασης στις εσωτερικές της υποθέσεις. Καλούμε τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο, τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις δεσμεύσεις και τα νομικά μέσα που υπογράφονται στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας για την αποτροπή επιθετικών πράξεων. Είναι σημαντικό να καταγγείλουμε ότι γίνονται επικίνδυνες και ανεύθυνες εκκλήσεις έξω από την Κούβα για πράξεις σαμποτάζ, δολοφονίες, άλλους επιλεκτικούς φόνους και ότι ζητείται στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα από το Μαϊάμι, από εκλεγμένους αξιωματούχους αυτής της χώρας, που θα είχαν απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιφέρεια.

Το κάλεσμα του Κουβανού Προέδρου και της κυβέρνησής μας είναι να επιλύσουμε τις δυσκολίες μεταξύ των Κουβανών, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, στη βάση της πατριωτικής ενότητας, για να προχωρήσουμε μπροστά σε τομείς που σήμερα επηρεάζονται από το συνδυασμένο αποτέλεσμα του αποκλεισμού, της πανδημίας και των δικών μας δυσκολιών που δεν έχουμε ποτέ αρνηθεί. Σήμερα υπάρχει ειρήνη και ηρεμία στην Κούβα και τα θεσμικά όργανα λειτουργούν κανονικά, στο πλαίσιο των υγειονομικών περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Ο λαός και η κυβέρνησή του έκαναν τον σχεδιασμό των ΗΠΑ να αποτύχει

— Πώς απαντάει ο κουβανικός λαός με τις οργανώσεις του στα σχέδια επέμβασης;

— Ο λαός και η κυβέρνηση έκαναν να αποτύχει ο σχεδιασμός που προκάλεσε τα επεισόδια της 11ης Ιούλη στην Κούβα και τα ψεύτικα νέα που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Στην Κούβα, το κράτος, η κουβανική κυβέρνηση και οι θεσμοί της διατηρούν τον έλεγχο και την ομαλή λειτουργία της χώρας υπό τους όρους που επιβάλλει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Η κυβέρνηση έχει λάβει και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ειρήνη και την ηρεμία των πολιτών. Σε καμία περίπτωση, όπως είπαν ορισμένοι με κακόβουλο τρόπο, οι κουβανικές αρχές δεν ζήτησαν την αντιπαράθεση και βία μεταξύ συμπατριωτών. Εξηγήσαμε την κατάσταση στον λαό, ο οποίος ήταν πάντα ο πρωταγωνιστής στην υπεράσπιση της πατρίδας. Η υποκίνηση για διαίρεση των Κουβανών προέρχεται από το εξωτερικό και όχι από την Κούβα.

Ο κουβανικός λαός, που αγαπά την ειρήνη και έχει βαθιά ανθρωπιστική αίσθηση, θα συνεχίσει να αντιστέκεται, δεν θα παραιτηθεί από την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατικής, ευημερούσας και βιώσιμης για όλους και προς όφελος όλων.

Μάχη απέναντι στον απάνθρωπο αποκλεισμό

— Ποιες είναι οι συνέπειες της σκλήρυνσης του αποκλεισμού, ειδικά την περίοδο της πανδημίας;

— Η Κούβα υφίσταται πολλαπλασιαστικά τις επιπτώσεις του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της. Πρόκειται για έναν αποκλεισμό που συνιστά το πιο πολυετές και ολοκληρωμένο σύστημα μονομερών καταναγκαστικών μέτρων στην Ιστορία εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Σε αυτό προστίθενται οι πολυδιάστατες συνέπειες της πανδημίας Covid-19, των οποίων τα αποτελέσματα έχουν χρησιμοποιηθεί σκόπιμα και καιροσκοπικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να ενισχύσει τον αποκλεισμό με πολιτικά κίνητρα και με τον σαφή σκοπό να εντείνει την επίθεση εναντίον της χώρας μας και να προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στον κουβανικό λαό.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τον αποκλεισμό και τις διώξεις εναντίον της Κούβας σε πολύ υψηλά και γενοκτονικά επίπεδα, με σκοπό να βλάψει τις βασικές ανάγκες του κουβανικού λαού και τις καθημερινές του δραστηριότητες και να κατηγορήσει την κουβανική κυβέρνηση για αυτό, επιχειρώντας να δείξει την αποτυχία του σοσιαλισμού και να αποτρέψει τον λαό να στηρίζει την επανάσταση. Λήφθηκαν πολλαπλά οικονομικά μέτρα διαφόρων ειδών που βλάπτουν τις κύριες πηγές εισοδήματος της χώρας και εμποδίζουν την κουβανική κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τον πληθυσμό και την ανάπτυξη του έθνους. Σε γενικές γραμμές, έλαβε 243 μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που ενίσχυαν τον αποκλεισμό, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν και δεν έχουν εξαλειφθεί από την τρέχουσα κυβέρνηση του Τζόζεφ Μπάιντεν.

Ο αρνητικός αντίκτυπος του αποκλεισμού επιδεινώνεται και είναι πιο σκληρός στο τρέχον πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, με πρόσθετη πίεση στο σύστημα δημόσιας Υγείας, καθιστώντας δύσκολη την απόκτηση υλικών, εξοπλισμού και άλλων προμηθειών που απαιτούνται επειγόντως για διάσωση ζωών.

Παρ’ όλα αυτά, η Κούβα διακρίθηκε για το πνεύμα αλληλεγγύης και διεθνισμού της. Εχει δεχτεί φοιτητές Ιατρικής, έστειλε καθηγητές για τη δημιουργία ή ενίσχυση ιατρικών σχολών και ιατρικές αποστολές σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, οι Μπριγάδες του διεθνούς σώματος ειδικευμένων ιατρών σε καταστροφές και σοβαρές επιδημίες «Henry Reeve» εργάζονται σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ευρώπης, κατά της πανδημίας Covid-19, όπως έκαναν πριν ενάντια στον Εμπολα στην Αφρική ή σε φυσικές καταστροφές σε άλλες χώρες. Αντιμέτωπη με την πανδημία Covid-19, η Κούβα ενεργοποίησε το σύστημα Υγείας της, κινητοποίησε το εθνικό επιστημονικό δυναμικό και τη βιο-φαρμακευτική της βιομηχανία και είχε τη στήριξη του λαού της.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν γρήγορα αποτελεσματικά εθνικά πρωτόκολλα για τη φροντίδα των μολυσμένων και ύποπτων για Covid-19, να δημιουργηθούν δυνατότητες νοσηλείας για όλους εκείνους που έχουν μολυνθεί, να εγγυηθούμε την πλήρη βιωσιμότητα των υπηρεσιών εντατικής θεραπείας, την απομόνωση των επαφών των ασθενών, την ελεύθερη πρόσβαση στα μοριακά τεστ PCR και στα τεστ αντιγόνων, καθώς και τη δημιουργία εργαστηρίων μοριακής βιολογίας σε όλες τις επαρχίες της χώρας. Ολη αυτή η προσπάθεια κατέστησε δυνατή τη συγκριτικά πολύ χαμηλή θνησιμότητα από την πανδημία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κούβα έχει επίσης παράξει 5 υποψήφια εμβόλια και έχει εφαρμόσει 3 από αυτά, σε μελέτες παρέμβασης ή σε παρεμβάσεις υγείας, σε εκατομμύρια Κουβανούς. Ενα από αυτά, το εμβόλιο «Abdala», μετά τη χορήγηση τριών δόσεων έχει αποτελεσματικότητα 92,28%, το οποίο το τοποθετεί πολύ πάνω από την απαίτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να δηλωθεί ως εμβόλιο Covid-19. Είναι ένα ενδεικτικό αποτέλεσμα της προσπάθειας της επιστήμης στην υπηρεσία του λαού και μοναδικό στη Λατινική Αμερική, παρ’ όλη την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Η σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης

— Για άλλη μια φορά εκφράστηκε ένα μεγάλο κύμα διεθνούς αλληλεγγύης προς την Κούβα. Εδώ στην Ελλάδα η KNE πρωταγωνίστησε σε αυτές τις διαδηλώσεις συμπαράστασης. Τι σημαίνουν αυτές οι δράσεις για εσάς;

— Ο λαός και η κυβέρνηση της Κούβας είναι ευγνώμονες για τις πολλαπλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούν οι φίλοι της χώρας σε όλο τον κόσμο, οι οποίες συνοδεύονται από την καταδίκη των σχεδίων ενάντια στη σταθερότητα στο νησί, από την καταδίκη του εγκληματικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας και την απόρριψη της σκληρής εκστρατείας δυσφήμισης εναντίον της Κούβας.

Οι Ελληνες φίλοι ήταν ενεργοί στην αλληλεγγύη και στήριξη προς την Κουβανική Επανάσταση, παρουσιάζοντας την αλήθεια και καταδικάζοντας τα σχέδια κατά της Κούβας, κάτι το οποίο εκτιμούμε βαθιά. Αυτά αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν αφήνεται να χειραγωγηθεί από ψεύτικη προπαγάνδα, αποδεικνύουν επίσης τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Κούβας και Ελλάδας και την αγάπη και τη φιλία που ενώνει τους δύο λαούς μας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ήταν στην πρωτοπορία του αγώνα για να φανεί η αλήθεια για την Κούβα, με τις δράσεις τους, τις δηλώσεις τους και τη μόνιμη αλληλέγγυα στάση τους, που εκτιμούμε ιδιαίτερα. Μπορούμε να επαναβεβαιώσουμε ότι η Κούβα είναι και θα συνεχίσει να είναι μια χώρα ειρήνης που προάγει την αλληλεγγύη και την ευημερία όλων των λαών του κόσμου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: