Σε φυλακή ανηλίκων 15χρονη στις ΗΠΑ επειδή δεν έκανε τις ασκήσεις της στην τηλεκπαίδευση

Η εκπλήρωση των σχολικών της καθηκόντων ορίστηκε ως προϋπόθεση για την αναστολή που της δόθηκε, ωστόσο η κοπέλα, λόγω των μαθησιακών δυσκολιών της δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης. 

Οργή έχει προκαλέσει στην πολιτεία του Μίσιγκαν η κράτηση μιας 15χρονης μαθήτριας σε φυλακές ανηλίκων του Ντιτρόιτ, επειδή παραβίασε την αναστολή που της είχε δοθεί, εξαιτίας  της μη εκπλήρωσης των σχολικών της υποχρεώσεων μέσω τηλεκπαίδευσης στη διάρκεια της πανδημίας.

Η Γκρέις, όπως είναι το όνομα της κοπέλας, είναι μαύρη και πάσχει από διάσπαση προσοχής, γεγονός που δεν εμπόδισε τη δικαστίνα Μαίρη Έλεν Μπρέναν να τη στείλει στη φυλακή. Η απόφαση συναντά την αντίδραση μαθητών, δασκάλων και κατοίκων της πόλης, που διοργάνωσαν διαδήλωση έξω από το σχολείο του κοριτσιού και το δικαστήριο του Μίσιγκαν την Πέμπτη, με συνθήματα όπως “Ελευθερία στη Γκρέις” και “Black Lives Matter”.

Aρχικά η Γκρέις είχε συλληφθεί για κατηγορίες επίθεσης και κλοπής, περιστατικά που σχετίζονται με ένα περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται η μητέρα της, όπως και η κλοπή κινητού ενός συμμαθητή της.

Η εκπλήρωση των σχολικών της καθηκόντων ορίστηκε ως προϋπόθεση για την αναστολή που της δόθηκε, ωστόσο η κοπέλα, λόγω των μαθησιακών δυσκολιών της δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης.

Η μητέρα της υποστήριξε πως, δουλεύοντας από το σπίτι η ίδια, η κόρη της δεν μπορούσε να λάβει το εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που λαμβάνει λόγω της διάσπασης προσοχής.

Για το λόγο αυτό η δικαστής καταδίκασε την Γκρέις εξαιτίας “της αποτυχίας της να υποβάλει οποιαδήποτε σχολική εργασία και να σηκωθεί το πρωί για το σχολείο”. Η δικαστής Μπρέναν αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια την απόφασή της, όπως και η τοπική εισαγγελία. Η μητέρα της θεωρεί ότι η Γκρέις είναι θύμα συστημικού ρατσισμού του συστήματος δικαιοσύνης, άποψη με την οποία συμφωνούν πολλοί στην κοινότητά της, όπως και μέλη οργανώσεων όπως το “Michigan Center for Youth Justice”, σαν τον Τζέισον Σμιθ, που σημειώνει πως: “Είναι σαφές ότι τα έγχρωμα παιδιά δυσανάλογα εμπλέκονται και επηρεάζονται από το σύστημα σε όλα τα επίπεδα. Είναι πιο πιθανό να συλληφθούν, λιγότερο πιθανό να τους προσφερθεί οποιοδήποτε πρόγραμμα εναλλακτικής ποινής, πιο πιθανό να απομακρυνθούν από το σπίτι τους και να μπουν σε κάποια κατάσταση περιορισμού”.

“Ξέρω πως αν η Γκρέις ήταν ένα λευκό 15χρονο κορίτσι, δε θα καθόταν σε φυλακή ανηλίκων τώρα”, λέει η Σέρι Κρόλεϊ, μητέρα η ίδια, που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Πολλοί μαθητές που επίσης βρέθηκαν στη διαμαρτυρία, τονίζουν ότι πολλοί μαθητές είχαν πρόβλημα να προσαρμοστούν στην τηλεκπαίδευση: “Κανείς δεν είχε κίνητρο να κάνει οτιδήποτε γιατί οι δάσκαλοι δε δίδασκαν και είμασταν όλοι ονλάιν. Ξέρω τόσους ανθρώπους που δεν έκαναν τα μαθήματά τους” λέει η Προύντενς Κάντερ, τελειόφοιτη λυκείου στο ίδιο σχολείο με τη Γκρέις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κράτηση της Γκρέις έρχεται σε μια στιγμή που η κυβερνήτης της πολιτείας ενθαρρύνει τους δικαστές να στέλνουν τα παιδιά σπίτια τους και όχι στη φυλακή λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο του Μίσιγκαν, θα υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης τις επόμενες μέρες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: